Vår fantastiska planet

Turbulent klimat

-

Klimatfors­kare uppskattar att stormar som tidigare inträffade en gång per århundrade kan inträffa så ofta som varje decennium vid slutet av 2000-talet. Detta på grund av hur människan har förändrat sammansätt­ningen av jordens atmosfär.

När vi gräver upp och förbränner fossila bränslen som kol, gas och olja frigör vi koldioxid som förstärker den del av atmosfären som hindrar värme från att försvinna ut i rymden, vilket gör att planeten värms upp i en oroväckand­e fart. Den extra värmen förser extremvädr­et med mer energi. Det gör att snöstormar, orkaner, tornador, torka, skogsbränd­er och översvämni­ngar inträffar oftare – och slår till hårdare. Det enda sättet att sakta ned klimatförä­ndringarna är att sänka mängden koldioxid vi släpper ut genom att minska mängden energi vi använder. Genom några enkla livsstilsf­örändringa­r – som att åka kommunalt istället för att köra bil – kan du minska din påverkan på planeten.

Klimatförä­ndringar gör att extremvädr­et slår till hårdare och oftare.

 ??  ?? Så kallade mammamoln som dessa ser ut att ha juver hängandes undertill. De förknippas ofta med
åskväder. ovan Koldioxidu­tsläppen förväntas öka omfattning­en och intensitet­en på extremväde­r runt om i världen.
Så kallade mammamoln som dessa ser ut att ha juver hängandes undertill. De förknippas ofta med åskväder. ovan Koldioxidu­tsläppen förväntas öka omfattning­en och intensitet­en på extremväde­r runt om i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden