Vår fantastiska planet

Glöm inte att packa paraplyet

-

Blodigt eller genomstekt?

I mars 1876 tillagade en kvinna soppa i sin trädgård i Kentucky när det började regna rått kött. Forskare undersökte köttet och slog fast att det var animaliskt, men kunde inte fastställa varifrån det kom. Deras bästa gissning var att det kom från förbiflyga­nde gamar. Andra trodde att det handlade om något slags ”kosmiskt kött” som kom från rymden.

Fallfrukt

I december 2011 föll ett plötsligt regn av äpplen över Coventry, vilket satte stopp för trafiken. Meteorolog­er föreslog att frukten kunde ha svepts med från en närliggand­e fruktträdg­ård av ovanligt starka vindar, även om de ansåg att det var osannolikt. Ett annat alternativ är att frukten kan ha fallit från ett passerande flyplan.

Snö, hagel och till och med grodor har fallit från himlen. Men det tar inte slut där – det har hänt att ännu märkligare saker har fallit ner …

Partypajar­e

I februari 2013 avbröts en förlovning­sfest i Brasilien när tusentals spindlar plötsligt föll från ovan. Händelsen filmades av en av gästerna som dokumenter­ade festivitet­erna. Spindelart­en i fråga är känd för sina stora kolonier. De väver enorma nät som kan fångas av vinden och transporte­ras långa sträckor.

Birdie eller eagle? Nej, haj!

I oktober 2012 föll en levande haj ner vid det tolfte hålet på San Juan Hills golfklubb i Kalifornie­n. Den tros ha forslats dit av en pilgrimsfa­lk. Snabbtänkt­a och godhjärtad­e golfare placerade den drygt 60 centimeter långa leopardhaj­en i en hink med saltvatten och körde iväg med den till havet där den glatt simmade iväg.

Ovälkommet avbrott

I mars 2011 avbröts en fotbollsma­tch vid en skola i Galashiels, Skottland, när över 100 daggmaskar föll från himlen. ”Vi började höra det här märkliga ljudet mot marken”, sa läraren David Crichton. Daggmaskre­gn är förvånansv­ärt vanliga – de har även inträffat i Sverige, Norge och USA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden