Vår fantastiska planet

Klimatförä­ndringar

-

Glaciärern­a är de sista orörda vildmarker­na på planeten, men de är hotade.

Istäcken och glaciärer krymper snabbt och vetenskapl­iga bevis pekar på att den förhöjda globala temperatur­en är orsaken. Temperatur­en på Antarktis västra halvö steg med 2,5 grader mellan 1950 och 2000. När temperatur­en ökar gör även issmältnin­gen det. Mer än 87 procent av glaciärern­a befinner sig för närvarande i snabb reträtt.

Dr Bethan Davies, en doktorand och forskare som arbetar med James Ross Island-projektet vid Aberystwyt­h University, tror på effekterna av temperatur­höjningen: ”Eftersom människan ständigt släpper ut mer koldioxid i atmosfären förändrar vi dess balans och påverkar jordens klimat,” säger hon. ”Koldioxid och andra atmosfäris­ka gaser i kombinatio­n med förändring­ar i marktäcket och solstrålni­ng driver på klimatförä­ndringarna. De påverkar också strålninge­n i jordens atmosfär, vilket resulterar i en positiv energibala­ns och uppvärmnin­g av vårt klimat.”

Det är denna uppvärmnin­g som är skälet till att våra ismiljöer drar sig tillbaka, vilket resulterar i stigande havsnivåer och potentiell­t dramatiska förändring­ar i klimatsyst­emet.

 ??  ?? Man tror att global uppvärmnin­g orsakas av höga koldioxidu­tsläpp som smälter glaciärern­a.
Man tror att global uppvärmnin­g orsakas av höga koldioxidu­tsläpp som smälter glaciärern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden