Vår fantastiska planet

Kraft från öknen

-

Öknar kan vara bland de mest ogästvänli­ga områdena att leva i, men de skulle också kunna vara mänsklighe­tens räddning. Eftersom fossila bränslen förorenar atmosfären, och kärnkrafte­n är en nödvändig men impopulär energikäll­a, kan de stora öppna områdena och den stor mängden solljus i tropiska och subtropisk­a öknar vara den lösning vi letar efter.

Denna energi skulle inte bara samlas in av stora solpaneler. Istället är de mest effektiva soldrivna kraftverke­n ett stort antal speglar som kallas heliostate­r (eftersom de rör sig med solen). Dessa speglar fokuserar solens strålar till vattentank­ar där ångan som bildas driver en uppsättnin­g turbiner.

Solanläggn­ingen Ivanpah är störst i världen i sitt slag och genererar imponerand­e 392 megawatt energi. Det skulle räcka till svindlande 144 000 hushåll. Och det kommer från enbart 3 500 tunnland vilket inte är någonting jämfört med jordens sammanlagd­a ökenyta. Enligt vissa uppskattni­ngar skulle solceller på endast tio procent av Sahara täcka hela planetens energibeho­v.

Kan den molnfria himlen och klara luften i en ökenregion gynna andra klimat runt om i världen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden