Vår fantastiska planet

Fem av de läskigaste krypen

-

Goliatspin­del – fågelspind­eln

Det här är den största tarantella­n i världen med en ungefärlig storlek av en tallrik. På grund av sin försvarlig­a storlek tenderar den att jaga stora insekter, ödlor och (som du antagligen har gissat från rubriken) även fåglar. Trots att den är dödlig för smådjur är den inte tillräckli­gt giftig för att döda en människa.

Piraya

Det här är utan tvekan Amazonas mest fruktade fisk. Pirayan har det mest kraftfulla bettet på jorden i proportion till sin storlek. Trots att de sällan attackerar människor är det bäst att stanna på land för att undvika dem.

Regnskogen utgör hem för många vackra men grymma kryp - vi presentera­r dig för de allra värsta …

Pistolmyra

Dessa myror kan bli 30 millimeter långa och deras bett graderas till maximala 4+ på smärtskala­n Schmidt Sting.

Ett enda bett sägs sätta människor ur spel med brännande smärta i upp till 24 timmar. Pistolmyra­n lever huvudsakli­gen i de fuktiga låglandsre­gnskogarna i Centralame­rika och kallas av lokalbefol­kningen för ”24-timmarsmyr­an”.

Gabonhuggo­rm

Gabonhuggo­rmen som lever i subsaharis­ka Afrika är den största i huggormsfa­miljen och kan bli en och en halv meter lång. Den har huggtänder som kan bli fem centimeter långa och ett enda bett räcker för att döda en människa. Ormen återfinns i en rad afrikanska områden, till exempel Togo, Kamerun och Liberia.

Saturniids – påfågelssp­innare

Saturniids ingår i en grupp med omkring 2 300 malarter, inklusive Lonomia. Lonomialar­ver är mycket giftiga och orsakar flera människors död varje år. De omvandlas så småningom till några av världens största malar och lever bland annat i Sydamerika­s regnskogar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden