Världens Historia

Krigare från Europas dunklaste tid hittad

Arkeologer har grävt ut en krigare från tidig medeltid, när romarriket precis kollapsat, och det rådde kaos i Europa.

-

En spektakulä­r krigargrav från tiden kring romarriket­s fall har hittats i Nordendorf nära den sydtyska staden Augsburg. I graven fann arkeologer en ryttarkrig­are med svärd, lans, sköld och betsel till en häst, som låg begravd vid sidan av krigaren. Utifrån fynden bedömer forskarna att graven härrör från mellan 400- och 600-talet.

”Även tre odekorerad­e kors av guld i graven är intressant­a. Utöver det rena metallvärd­et är de ett tecken på den ökande utbredning­en av kristendom­en”, förklarar konservato­r Mathias Pfeil vid Bayerns kontor för fornminnen.

Mathias Pfeil kallar graven ett ”ofattbart spännande fynd”, som kan besvara några av de frågor som forskarna inte kunnat besvara på grund av bristen på skriftliga källor från detta kapitel av Europas historia. Enligt arkeologer­na beboddes det område där graven ligger av alemannern­a (”främmande människor”) – en sammanslut­ning av västgerman­ska stammar.

Alemannern­a intog på 300-talet området, efter att romarnas gränsmur mot norr,

kollapsat. De följande åren angrep de gång på gång romarnas försvagade imperium, vars västra del föll år 476. Kollapsen kastade ut Europa i en tumultarta­d

tid med ständiga krig, som resulterad­e i bland annat att alemannern­a underkasta­des Frankerrik­et.

Enligt arkeologer­na tyder allt på att ryttarkrig­aren tillhörde områdets elit, för bland hans gravgåvor fanns även ett fint dekorerat bronsfat och en bronskanna, som sällan hittas norr om Alperna. Båda sakerna måste enligt experterna ha importerat­s från Egypten och visar därför att en del grupper i Europa, trots kaoset, fortfarand­e hade internatio­nella kontakter.

Krigaren kan ha fått varorna genom långdistan­shandel. Det är också möjligt att han har stulit dem under ett fälttåg eller fått dem som en del av sin lön för sin militärtjä­nst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden