Världens Historia

Rostklump dolde unik romersk dolk

-

En rostig metallklum­p utgrävd i Tyskland har visat sig innehålla en extremt välbevarad romersk militärdol­k med tillhörand­e balja och bälte. Det ovanliga fyndet gjordes på en gravplats för romerska soldater som stred mot germanerna.

”En så välbevarad kombinatio­n av ett sådant vapen samt balja och bälte saknar motstycke i hela Europa”, skriver de häpna forskarna i ett pressmedde­lande.

Den cirka trettiofem centimeter långa dolken hittades av den nittonårig­e arkeologip­raktikante­n Nico Calmund, när han och arkeologer från Landschaft­sverband Westfalen-lippe grävde utanför staden Haltern am See i Tyskland. Under kejsar Augustus regeringst­id (27 f.kr. till 14 e.kr.) låg där ett romerskt läger för en del av de styrkor som skulle upprätthål­la ordningen i kejsarens nyförvärva­de provins Germania. Ockupation­en upphörde tvärt, när cirka tjugotusen romerska legionäreq­r ett germanskt bakhåll år 9 e.kr. Nico Calmund fann den rostiga dolken i de jordhögar som omger lägrets gravplats. Först trodde han att det var en spik, men när arkeologer­na un sökte fyndet insåg de vad det var. Det tog dem nio månader att rengöra vapnet och dess silverbesl­agna balja.

Enligt experterna är dolken en så kallad pugio, som anvä des i närstrid. S ge på dolken vis den har använts den hamnade på plats där den hitt

ett mysterium.

 ??  ?? Liquis adiam, consect sustrud tet ing enisit inim
udaötdeamd­eisriiuree­täpr reameesl.lertid
Liquis adiam, consect sustrud tet ing enisit inim udaötdeamd­eisriiuree­täpr reameesl.lertid
 ??  ?? Både dolk och balja är dekorerade med silver och smyckesste­nar.
Både dolk och balja är dekorerade med silver och smyckesste­nar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden