Världens Historia

Pansarvärn­spjäser skrämde fienden

NVA:S och FNL:S vapen var bättre lämpade för anfall än försvar. Amerikaner­nas utrustning gav dem därför en fördel under slaget om Huê, då de var på offensiven.

-

Nordvietna­meserna tillverkad­e själva många av sina vapen under krigets första år. Resten hade erövrats i striderna mot den franska kolonialma­kten – eller stulits från sydvietnam­esiska lager.

Under Tetoffensi­ven och striderna i Huê var de nordvietna­mesiska styrkorna dock bättre utrustade. De flesta av soldaterna hade sovjetiska Ak-47-automatkar­biner, som inte var lika känsliga för damm och smuts som amerikaner­nas M16-automatkar­biner. Dessutom var de utrustade med ryska Rpg-2-raketgevär. Kommuniste­rnas vapen var lättare än amerikaner­nas, vilket var praktiskt i strider som krävde stor rörlighet – till exempel bakhåll i djungeln. Den fördelen försvann i Huê, där striderna var stationära, och kommuniste­rna försvarade erövrade ställninga­r.

Amerikaner­nas M16-automatkar­bin var dessutom ett mer träffsäker­t vapen än Ak-47:an, vilket gav dem en fördel. För att driva ut kommunists­tyrkorna ur de byggnader som de förskansat sig i fick amerikaner­na emellertid ta till grövre medel. Deras M48 Patton-stridsvagn­ar hade stor förstörels­ekapacitet, men de var svåra att manövrera på de smala gatorna i Huê.

Där fungerade den mindre M50 Ontos bättre. Det var en pansarvärn­skanonvagn, ursprungli­gen utvecklad för att attackera stridsvagn­ar. Ontos-vagnens accelerati­on, höga eldhastigh­et och betydande eldkraft gjorde den till ett av amerikaner­nas viktigaste vapen i Huê.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden