Världens Historia

Britterna började tala tyska

Den kortvariga självständ­igheten kom att kosta britterna deras språk, visar modern forskning.

-

I

Germanerna gifte sig lokalt

Utifrån antalet germanska gravar i England kan forskarna se att jutarna slog sig ner framför allt i dagens Kent – sydöstliga­ste England närmast den franska kusten. Anglerna och saxarna bosatte sig inlednings­vis på kusten norr om Kent, och därifrån förflyttad­e de sig uppför Englands många floder i sina flatbottna­de långbåtar och upprättade byar, när de fann en idealisk plats.

Större delen av invasionss­tyrkan har utgjorts av unga krigare, och många av dem har gift sig med brittiska kvinnor – i en del fall kanske änkor efter de män som stupat i strid mot inkräktarn­a. På så sätt inleddes den kulturella och språkliga underminer­ingen av britterna redan kort tid efter germanerna­s ankomst.

Precis som under romarna tappade brittiskt språk och brittisk kultur inflytande på grund av att det fanns många fördelar med att lära sig segrarnas germanska seder och språk. Men det var en segdragen process, som innebar att britred.)

Landet fick na Britterna fick b derlaget till ger smälte samman losaxare: britte medborgare i s

En anglosaxi talet slog till ex endast behövde i weregild (blod

att värma sina stora badanläggn­ingar?

Att ta ett bad är i dag en privatsak, men för romarna var det en social begivenhet. Varje dag besökte de flesta fria romare något av de många offentliga badhusen, där besökarna både tvättade sig och träffade vänner och bekanta för att småprata eller diskutera affärer.

Badanläggn­ingen var indelad i ett antal rum, som romarna i regel besökte i en rummen var caldarium värmerumme­t där de badande kunde låta värme och ånga mjuka upp kroppen, innan de gick ner i en uppvärmd bassäng.

Värmerumme­t värmdes upp med hjälp av ett centralt värmesyste­m som kallades hypokaust. Systemet bestod av en stor ugn eller ett eldfat, som oftast stod i ett angränsand­e rum och sköttes av slavar. Värmen och röken från elden leddes via en öppning in under badrumsgol­vet, som des värmen vidare till små kanaler mellan tegelstena­rna i väggen. Resultatet blev att badrummet värmdes upp både underifrån och från sidorna samtidigt. För att utnyttja värmen optimalt byggdes de romerska baden så att caldariet alltid var placerat närmast elden.

Historiker­na vet inte med säkerhet hur varma de romerska värmerumme­n kunde bli. En kvalificer­ad bedömning är att temperatur­en låg kring 50–55 °C.

att döma skedde utflyttnin­gen från Grönland på odramatisk­t vis i små grupper. Undersökni­ngar av skelett från gravplatse­r visar att antalet unga nordbor blev färre, vilket tyder på att de unga lämnade Grönland först. Troligen for de till Island eller Norge, där de hade goda möjlighete­r att komma över mark efter digerdöden­s härjningar i Europa på 1300-talet.

TYSK-ROMERSKA RIKET

BAYERN

SACHSEN

PFALZ

HESSEN-KASSEL

BRANDENBUR­G

RYSSLAND

NEDERLÄNDE­RNA

DANMARK

SVERIGE

FRANKRIKE

ENGLAND

SAVOJEN

TRANSSYLVA­NIEN

SPANIEN

POLEN

 ??  ?? Myten om kung Artur och svärdet Excalibur utspelar sig vid tiden efter romarnas exit.
Myten om kung Artur och svärdet Excalibur utspelar sig vid tiden efter romarnas exit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden