Världens Historia

Vad är Rommelspar­ris?

-

Under andra världskrig­et satte tyskarna ut över en miljon 4–5 meter långa stolpar i Normandie. Syftet var att förstöra allierade glidflygpl­an och skada fientliga fallskärms­soldater i händelse av en invasion. Stolparna fick namn efter den tyske fältmarska­lken Erwin Rommel, som gav order om utplacerin­gen av dem. Namnet ”sparris” kom av att de allierade tyckte att de nedgrävda stolparna påminde om sparris, som stack upp ur marken.

Idén till stolparna föddes 1943, då Rommel fick ansvar för det tyska försvaret längs Europas västkust mot Atlanten. Efter en inspektion gav Rommel

order om att flera miljoner stolpar skulle grävas ner på åkrar och fält för att skydda Normandie mot en invasion från luften. Stolparna grävdes ner med 25–30 meters avstånd och spetsades eller försågs med minor på toppen. Mellan stolparna drogs det tagg- eller snubbeltrå­d, som utlöste handgranat­er. Rommel lät även översvämma stora områden med fält och åkrar och placerade ut ett stort antal kulspruten­ästen.

Trots det stora antalet Rommelspar­ris hade de ingen nämnvärd strategisk betydelse, när de allierade invaderade Normandie i juni 1944.

 ??  ?? Stolparna placerades framför allt på öppna fält, men även längs kusten.
Stolparna placerades framför allt på öppna fält, men även längs kusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden