Världens Historia

”Någon måste göra något!”

Ju större en grupp åskådare är, desto mindre förpliktig­ad känner den enskilde sig att ingripa eller hjälpa, om någon är i fara.

-

Det har inträffat en svår trafikolyc­ka, många tittar på – men ingen lyfter ett finger för att hjälpa till. Situatione­r som denna intressera­de psykologer­na John Darley och Bibb Latané. År 1968 undersökte de hur människor reagerar på hemska händelser.

Forskarna placerade ett antal försöksper­soner i varsitt rum och lät dem prata med varandra via snabbtelef­on. Deltagarna kunde inte se varandra, men fick veta hur många som deltog i samtalet. En del konversera­de med endast en person, andra talade med två, tre eller fyra.

Försöksper­sonerna var alla studenter, och samtalen handlade om vardagens och studielive­ts utmaningar. När samtalet kommit igång ordentligt låtsades en av deltagarna – som i själva verket var forskarnas assistent – att hen blev dålig. Darley och Latané observerad­e nu hur många som reagerade, och jämförde resultatet med gruppens storlek.

Resultatet var anmärkning­svärt: I de grupper där försöksper­sonerna trodde att de var den enda som pratade med den sjuke, lämnade 85 procent rummet för att hjälpa till. I grupper med två personer utöver den sjuke erbjöd 64 procent hjälp. För grupper med fem deltagare var andelen endast 31 procent.

Forskarna konstatera­de att ju fler som bevittnar en hemsk händelse, desto färre reagerar. Fenomenet kallas ”åskådareff­ekten” – eller ”Genovese-syndromet” efter barflickan Kitty Genovese, som dödades i New York utan att någon ingrep. Brottet bevittnade­s av 37 personer.

När vi ska välja en ledare pekar vi på den mest kompetenta – säger logikens lagar.

 ??  ?? Som pojke övade Mozart i timmar varje dag.
Som pojke övade Mozart i timmar varje dag.
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? som outsider Trump lanserade sig talesman. och blev de förbisedda­s
SHUTTERSTO­CK som outsider Trump lanserade sig talesman. och blev de förbisedda­s
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden