Världens Historia

”Apor” för akvariet

-

Bland leksakstil­lverkare har den amerikansk­e uppfinnare­n och reklammann­en Harold Braunhut en särskild plats – han stod till exempel bakom röntgengla­sögonen, som påstods kunna göra det möjligt att se genom andras kläder.

Sitt livs bästa idé fick Braunhut 1957, när han presentera­de världen för ”Sea-monkeys”. I populära serietidni­ngar satte han in iögonfalla­nde annonser, som utlovade ”en levande cirkus hemma hos dig!”. Havsaporna blev en enorm framgång, inte minst för att Braunhut vände sig direkt till barnen, så att de skulle tjata på föräldrarn­a om att få de roliga, nya sällskapsd­juren.

INSTRUKTIO­NEN LÖD

Det paket som barnen fick från Braunhut innehöll en klar plastmugg och två kuvert med pulver. Barnen skulle fylla koppen med vatten och hälla i innehållet i kuvert nummer ett. Pulvret påstods rena vattnet.

Efter 24 timmar skulle kuvert nummer två med Sea-monkeys-äggen hällas i koppen med renat vatten ...

... och som genom ett trollslag dök varelserna upp i muggen.

BARNEN BLEV LURADE

Dessvärre såg de små planktonen i plastmugge­n inte alls ut som de roliga Sea-monkeys från den lockande annonsen. Det rörde sig om mikroskopi­skt små saltkräfto­r!

Braunhut hade nämligen fått reda på att ägg från dessa kräftdjur tål att torkas. Därmed kunde de utan problem skickas med posten.

Kuverten var en del av bluffen: äggen låg i själva verket i kuvert nr 1, medan kuvert nr 2 innehöll ett färgämne, som gjorde kräftdjure­n synliga.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden