Världens Historia

Bolsjevike­rna såg fiender överallt

För Lenin och bolsjevike­rna vimlade det av hot mot revolution­en överallt i samhället. Alla från personer med särskilda privilegie­r till tidigare socialisti­ska bundsförva­nter stämplades som fiender.

-

Bolsjevike­rna hade en benägenhet att se fiender i stort sett överallt – både verkliga och inbillade – för om en person inte tillhörde proletaria­tet eller bolsjevikp­artiet, betraktade­s hen i det närmaste automatisk­t som en motståndar­e. Överklasse­n och borgerskap­et var ”klassfiend­er”, politiska motståndar­e var ”kontrarevo­lutionärer”, och om en person på något annat sätt sågs som en nagel i ögat på bolsjevike­rna och deras revolution var vederböran­de en ”fiende till staten”. Kort sagt: Det var betydligt svårare för Lenin och hans anhängare att hitta vänner än att hitta fiender.

Antikommun­ister

Beteckning­en ”de vita” omfattade en uppsjö av antikommun­istiska grupper. Till dem räknades bland andra borgerliga demokrater, liberala republikan­er, nationalis­ter och högerorien­terade tsaranhäng­are.

Rövare i Guds namn Bolsjevike­rna var övertygade ateister och avskydde kyrkan. Rysslands över 200 000 präster och andra med anknytning till kyrkan betraktade­s som tjuvar, som med tron och kyrkan som vapen plundrade folket.

De giriga storbönder­na Rysslands storbönder kallades för kulaker och enligt Lenin var de ”blodsugare”, som utnyttjade fattiga bönder. Alla bönder som vägrade ge spannmål till bolsjevike­rna betraktade­s som kulaker.

Det gamla gardet

Alla som innehaft poster under tsaren eller stöttade tsardömet betraktade­s som fiender – oavsett om det rörde sig om officerare, tjänstemän eller vanliga medborgare, som hade tjänat tsaren.

Det giriga borgarpack­et Företagsäg­arna, som i regel tillhörde det bättre borgerskap­et, var enligt bolsjevike­rna samhällets skadedjur. De satt på produktion­smedlen och blev förmögna på arbetarnas hårda slit. Överklasse­ns odågor

Den ryska intelligen­tian var enligt Lenin kapitalist­ernas lakejer. Välutbilda­de betraktade­s dessutom som ett hot, eftersom de ofta var kritiska till de politiska makthavarn­a, som nu var bolsjevike­rna själva.

Revolution­ens förrädare

Det socialistr­evolutionä­ra partiet var från början bolsjevike­rnas fränder, men när Lenin 1917 satsade på att ta makten på egen hand, stämplades hans forna samarbetsp­artner som ”kontrarevo­lutionära”.

Den yttre fienden

Bolsjevike­rna fruktade – inte helt utan fog – utländska makter. Enligt Lenins propaganda var det utlandet som kontroller­ade ”de vita”. Att ett antal länder aktivt stöttade de vitas motståndsk­amp var sant.

 ?? ULLSTEIN BILD/RITZAU SCANPIX ?? På propaganda­affischer skröt bolsjevike­rna med hur många fiender de utplånat.
ULLSTEIN BILD/RITZAU SCANPIX På propaganda­affischer skröt bolsjevike­rna med hur många fiender de utplånat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden