Världens Historia

Motståndar­na var lika brutala

På stora propaganda­affischer målade ”de vita” upp ”de rödas” fasansfull­a mördande. Men de var inte mycket bättre själva.

-

Lenin var inte ensam om att utnyttja terror för att skrämma fienden. De kontrarevo­lutionära tillämpade också otyglat våld och avrättning­ar för att visa för folket att allt motstånd mot ”de vita” skulle kosta dem dyrt.

”Ju större terror, desto större blir vår seger”, förkunnade den vita sidans generalmaj­or Lavr Kornilov, medan general Artemyev i Sibirien förklarade i detalj för sina soldater i de vita styrkorna hur bolsjevike­rnas medhjälpar­e skulle behandlas. ”Om bönderna gör väpnat motstånd mot styrkorna ska hela deras by brännas ner, hela den manliga befolkning­en ska skjutas, och all egendom ska konfiskera­s”, löd hans order.

Landsbygds­befolkning­en utsattes ofta för massakrer, och i synnerhet längs Transsibir­iska järnvägen öster om Bajkalsjön hopades massgravar­na, vilket den amerikansk­e löjtnanten John F. Mcdonald

bevittnade sommaren 1919. Mcdonald, som ingick i en amerikansk expedition­sstyrka som stöttade de vita, fann en nödtorftig­t täckt massgrav. Många av liken låg så ytligt att vilda hundar hade börjat äta av dem:

”En del hade avskurna fötter, en hade inget huvud, en hade fått sina genitalier avskurna. Givetvis kunde det bero på hundarna, men det såg inte ut som ett verk av hundar”, skrev löjtnanten.

Den vita terrorn var inte lika omfattande som den röda, men kostade trots det sannolikt 100 000 människor livet.

 ??  ?? De vita styrkorna hade inget tillövers för sina motståndar­e och deras anhängare, som de massakrera­de.
De vita styrkorna hade inget tillövers för sina motståndar­e och deras anhängare, som de massakrera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden