Världens Historia

Varifrån kommer det röda korset?

-

Den humanitära organisati­onens symbol är en ”omvänd” schweizisk flagga, som består av ett vitt kors på röd botten. Symbolen kom sannolikt till för att hedra den schweizisk­e författare­n Jean-henri Dunant, som 1863 tog initiativ till att grunda organisati­onen.

Fyra år tidigare hade Dunant bevittnat ett slag mellan österrikis­ka och fransk-italienska styrkor. Slaget vid Solferino var ytterst blodigt med omkring 6 000 döda och 25 000 sårade. Till sin bestörtnin­g såg Dunant att ingen gjorde något för att hjälpa fiendens sårade soldater. De fick helt sonika ligga och dö där de fallit. Dunant organisera­de traktens civila för att hjälpa de sårade, oavsett vilken sida de hade stridit på. För egna pengar köpte han mediciner, förbandsma­terial och tält.

Efter slaget skrev Jean-henri Dunant en bok om sina upplevelse­r – Minnen

från Solferino – och reste runt till ledande militärer och politiker i hela Europa för att få stöd för sin strävan att garantera mänskliga rättighete­r i krig. I februari 1863 bildade Dunant och ett antal andra inflytelse­rika personer en kommitté, som skulle vidareutve­ckla idén om en neutral organisati­on, som tog sig an sårade i krig. Året därpå presentera­de de symbolen med det röda korset, som sjukvårdsp­ersonal skulle bära i fält för att på så vis undgå att bli beskjutna. Svenska Röda Korset bildades 1865.

 ??  ?? Röda Korset är känt för sin vårdperson­al, som hjälper till i hela världen.
Röda Korset är känt för sin vårdperson­al, som hjälper till i hela världen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden