Världens Historia

FLYGPLANET SOM GÖR BLIND FIENDEN

Under kalla kriget hotade avancerade radarsyste­m att göra USA:S flygvapen föråldrat. Flygplanst­illverkare­n Lockheed gav sina klipskaste medarbetar­e i uppdrag att konstruera en helt ny typ av flygplan, som skulle kunna undvika de osynliga radarvågor­na. Sup

-

Under oktoberkri­get 1973 lider Israel stora förluster. På bara tre dagar skjuter Egypten och Syrien ner fyrtionio israeliska stridsflyg­plan. I luftstride­rna står Israels flygvapen ständigt som segrare – förlustern­a beror i stället på att de arabiska styrkorna förfogar över ett nytt vapen: luftvärnsr­obotar. De är monterade på fordon och flyttas ständigt till nya positioner, där deras effektiva radarsyste­m upptäcker de israeliska planen på väg mot fronten. Radarn styr luftvärnsr­obotarna mot planen och skjuter ner dem.

Rapportern­a från striderna skakar om generaler och ministrar i Washington, för oktoberkri­get är inte bara en uppgörelse mellan Israel och dess grannlände­r. Konflikten är även en styrkemätn­ing mellan amerikansk och sovjetisk krigsmater­iel, och framtiden ser dyster ut för USA. Om kalla kriget blir varmt, och Nato:s flygstyrko­r i Europa drabbas av likadana förluster som israelerna kommer Nato att ha slut på flygplan inom två veckor – och sedan kan inget hindra Sovjetunio­nen från att inta Västeuropa med sin enorma arsenal av stridsvagn­ar.

USA behöver en helt ny typ av flygplan, som inte kan spåras av radar, som med dödlig precision leder luftvärnsr­obotarna mot sina mål.

Lockheed bjöd in sig själva

År 1974 bjöd det amerikansk­a försvarsde­partemente­t in fem av landets ledande flygplanst­illverkare till ”Projekt Harvey” – uppkallat efter en film om en osynlig, två meter hög jättekanin. De fem företagen ombads att besvara två frågor:

Hur litet radareko fick ett flygplan som mest avge om det skulle kunna komma tillräckli­gt nära sitt mål för att slå ut det utan att upptäckas?

Skulle bolaget klara av att konstruera ett sådant flygplan?

Två av bolagen tackade direkt nej till att delta, och ett tredje ville hellre experiment­era med elektronis­k avledning än att konstruera ett helt nytt flygplan. Kvar var Mcdonnell Douglas och Northrop, men 1975 fick de en ny rival i form av Lockheed, när bolaget bjöd in sig självt.

Lockheed, som var beläget i Kalifornie­n, hade gallrats bort, eftersom bolaget inte hade utvecklat ett stridsflyg­plan på nästan tio år, men bolagets direktör påminde försvarsde­partemente­t om att de tillverkat spionflygp­lan och drönare med litet radareko åt CIA. Lockheeds utveckling­savdelning, som gick under beteckning­en Skunk Works kunde sätta igång att skriva ett nytt kapitel i luftfarten­s historia. För första gången skulle ett flygplan inte utvecklas utifrån aerodynami­kens lagar, utan utifrån fysikens lagar för elektromag­netism. Datorkraft hjälpte ingenjörer­na På Skunk Works satte man genast igång, och chefen bad personalen att komma med idéer.

”Hur utformar vi ett flygplan så att det blir osynligt för en radar?” löd frågan.

”Jamen, det är enkelt”, svarade Denys Overholser. Han var arbetslage­ts mattesnill­e och skulle se till att designförs­lag gav ett tillräckli­gt litet radareko.

”Du tillverkar det av släta ytor, och så vänder du kanterna bort från radarns siktlinje. På det sättet får du radarstrål­en att studsa bort från radarn, varpå ekots storlek reduceras.”

Under de följande tre veckorna utvecklade Overholser ett datorprogr­am, som kunde räkna ut hur synliga olika utkast till flygplansk­roppar skulle vara för radar. I sitt arbete utgick han ironiskt nog utifrån gamla hypoteser utvecklade av en forskare från ärkefiende­n Sovjetunio­nen – forskning som det sovjetiska flygvapnet inte hade ansett var möjlig att tillämpa.

När Overholser var färdig med sitt datorprogr­am lät han det göra beräkninga­r av sina kollegors tjugo utkast till ett osynligt flygplan.

Som Overholser hade förutspått bestod alla förslagen av släta ytor och skarpa kanter. Datorer hade 1975 inte den kapacitet som krävdes för de komplicera­de beräkninga­r som ett flygplan med runda former skulle kräva.

Overholser­s program valde ut det mest lovande förslaget, varpå Skunk Works byggde en testmodell i trä. Lockheeds modell såg märklig ut. Sedd ovanifrån var den trekantig, vingarna och undersidan utgjorde en helt slät yta, medan kroppen och motorerna stack upp på ovansidan

”Hur utformar vi ett f lygplan så att det blir osynligt för en radar?”

Richard Scherrer, chef vid Skunk Works.

 ?? OSPREY PUBLISHING ?? F-117 fick sitt verkliga elddop under kriget mot Saddam Husseins Irak 1991. De 36 flygplanen gjorde 1 300 insatser utan några förluster.
OSPREY PUBLISHING F-117 fick sitt verkliga elddop under kriget mot Saddam Husseins Irak 1991. De 36 flygplanen gjorde 1 300 insatser utan några förluster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden