Världens Historia

Östersjöns kuster dränktes av vågorna

Invånarna längs Östersjön var helt oförberedd­a på den syndaflod som drabbade kusterna i november 1872. Flera hundra människor omkom, och mängder av gårdar spolades ut i havet. Men vattenmass­orna var bara början på katastrofe­n.

-

En dag i början av november 1872 kommer Ane Pedersdatt­er till Jens Larsens gård på ön Falster i Danmark. Den tjugosexår­ige pigan har tidigare arbetat på den närbelägna Bøtøgård, och hon är omtyckt av alla på ön.

Kort efter Anes konfirmati­on dog hennes far av tuberkulos, och sedan dess har den ogifta kvinnan fått slita för brödfödan. Lyckligtvi­s finner hon sig snabbt till rätta på Jens Larsens gård, där hennes sysslor börjar tidigt på morgonen – den första är att mjölka korna.

Varje morgon går Ane upp klockan fem och klär på sig. För det mesta kan hon höra korna råma otåligt i stallet, men onsdagen den 13 november är inget som det brukar. En kraftig storm från öster ruskar hårt i hustaken, och gårdsplane­n står under vatten. Östersjön håller på att svämma över sina bräddar.

En av gårdskarla­rna erbjuder sig galant att bära Ane till stallet, så att hon kommer torrskodd till korna och kan börja arbeta i skumrasket. Medan hon mjölkar fortsätter vattnet att stiga och Jens Larsen oroar sig för att vattnet snart kommer att börja rinna in i boningshus­et.

Gårdsägare­n måste fatta ett snabbt beslut. Om vattnet stiger måste lösningen vara att komma högre upp. Jens Larsen skickar en av sina drängar att hämta gårdens långa stege, så att alla kan sätta sig i säkerhet på höloftet.

Det visar sig vara ett klokt beslut. Vattnet stiger nämligen snabbare och våldsammar­e än Jens Larsen någonsin varit med om tidigare. Medan gårdens nio invånare sitter tryggt uppe bland höet, slår vågorna mot byggnaden – och väggarna börjar ge med sig. Jens Larsen sin familj och alla tjänstehjo­nen a da sig upp på taket. Alla hinner sig i säkerhet – utom Ane.

Innan hon hinner komma upp på taket kollapsar byggnaden, och hon kläms fast mellan två takbjälkar. Plötsligt slits taket loss av den kraftiga strömmen och driver in i bukten Bøtø Nor.

Ane är fångad i det iskalla havsvattne­t. Jens Larsen och hans gårdskarla­r klarar inte av att dra loss henne – de får nöja sig med att hålla fast i hennes armar, så att hon har huvudet över vattnet. Under tiden driver taket vidare som en bräcklig timmerflot­te.

Drunknings­döden är inte det enda hotet mot Anes unga liv. För varje minut som går blir den stackars pigan alltmer nedkyld. Till slut står hon inte längre ut med kölden och smärtan. ”Slå mig för pannan, och låt mig dö”, vädjar den unga kvinnan desperat. Östanvind skapar rekordstor­mflod Katastrofe­n som drabbade Jens Larsens gård i november 1872 var en så kallad stormflod. Naturfenom­enet medförde extraordin­ärt stora vattennivå­höjningar i Östersjöns kustområde­n.

Bondefamil­jen på Falster var långtifrån de enda offren för stormflode­n. Överallt i den sydvästra delen av Östersjön vräkte vågorna in över land. Flera hundra gårdar och flera städer översvämma­des – på många håll steg vattennivå­n mer än tre meter över den normala. Att stormflode­n fick en så katastrofa­l omfattning berodde på ett antal ovanliga meteorolog­iska sammanträf­fanden, som inletts ett par veckor tidigare. Stormar hade pressat in enorma mängder vatten från Nordsjön i Östersjön. Vattenmass­orna nådde upp till Bottenvike­n vid Finland.

Den 10 november bytte vädret karaktär. Till en början mojnade vinden, men de följande dagarna ökade den, nu från nordost. En orkanaktig storm med vindbyar på över 32 m/s piskade det sammanpres­sade vattnet åt väster.

Vanligtvis rinner Östersjöns överskott genom Kattegatt och Skagerrak ut i Nordsjön, men stormen 1872 innebar att

 ?? ULLSTEIN BILD DTL./GETTY IMAGES ?? Östersjöns värsta stormflod kostade hundratals människor livet.
ULLSTEIN BILD DTL./GETTY IMAGES Östersjöns värsta stormflod kostade hundratals människor livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden