Världens Historia

Fårskinn gjorde vikingaskö­lden stark

-

Mjukt läder tillverkat av skinn från får verkar stötabsorb­erande och fick fiendens yxa att glida av från vikingarna­s sköldar, visar ny forskning. Vikingarna tillverkad­e lättviktss­köldar genom att klä en träskiva med hudar från sina husdjur.

”Skinn var dåtidens plast. Skinnprodu­kternas egenskaper och hållbarhet kunde variera oerhört beroende på vilken djurart man använde, och hur skinnet behandlade­s”, förklarar arkeologen Rolf Warming.

Han leder den arbetsgrup­p av experter från Society for Combat Archaeolog­y, Konservato­rskolan, Moesgaard museum och Aarhus universite­t, som gemensamt har utvecklat en metod för att analysera fragment av vikingatid­ens sköldar.

Metoden gör det möjligt att både artbestämm­a djuret och – vilket är helt nytt – att se vilken behandling skinnet fått. I ett separat projekt kunde forskarna därefter tillverka en exakt kopia av en av vikingatid­ens sköldar och testa styrkan med hjälp av skarpslipa­de vapen.

”Till vår stora överraskni­ng klarade skölden mycket väl av hugget från en tvåhandsyx­a. Det var endast sällan som yxan fastnade i skölden, eftersom angreppet absorberad­es av skinnbeklä­dnaden. Resten av kraften i angreppet avleddes, när vi vred skölden”, förklarar Warming.

”Skölden klarade sig också bra mot pilar, spjut och svärdshugg. En del av svärdshugg­en fastnade i skölden, och även om de aldrig kom särskilt djupt ner i skölden var svärden otroligt svåra att få ut. Från de isländska sagorna vet vi att vikingen därefter kunde rotera sin sköld och avväpna fienden.”

 ?? TOM JERSØ/THE VIKING SHIELD PROJ ?? Forskarna har rekonstrue­rat en vikingaskö­ld utifrån fynd och praktiska tester.
TOM JERSØ/THE VIKING SHIELD PROJ Forskarna har rekonstrue­rat en vikingaskö­ld utifrån fynd och praktiska tester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden