Världens Historia

Många rykten om en tysk bomb

Ingen har hittat några konkreta spår efter en tysk atombomb, men trots det kommer det regelbunde­t påståenden om att bomben blev färdig.

-

Å r 2012 vandrade pensionäre­n Peter Lohr genom dalen Jonastal vid Erfurt. Med sig hade han en markradar. Utanför staden Arnstadt gav den kraftiga utslag – tolv meter under honom tycktes det finnas fem hålrum.

Efter långa analyser var Lohr säker på att han kunde se konturerna av två bomber med samma form som den amerikansk­a ”Fat Man” (Nagasaki-bomben).

Pressen vädrade en sensation, medan experter manade till lugn, för braskande nyheter om ”Hitlers atombomb” återkommer flitigt, och just Jonastal har varit föremål för många spekulatio­ner.

I sin bok Hitlers bombe (2005) hävdar historiker­n Rainer Karlsch att tyskarna genomförde ett par provspräng­ningar utan förkoncent­rationsläg­ret Ohrdruf i Jonas tal.

Flera hundra utkommende­rade lägerfånga­r ska ha omkommit. Karlsch citerar en rapport hittad hos den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU:

”Den senaste tiden har tyskarna genomfört två stora explosione­r. De ägde rum i ett skogsområd­e och i största hemlighet. Från explosione­ns centrum och 600 meter åt sidorna fälldes alla träd (...) Bomben innehöll troligen U-235 och vägde två ton.”

Gru-rapporten är daterad den 23 mars 1945. Karlsch hävdar att sprängning­arna genomförde­s av vapenforsk­aren Kurt Diebner, som var angelägen om att få fram ett ”mirakelvap­en” för att vända krigslycka­n.

Mätningar av radioaktiv­itet vid Ohrdruf har inte kunnat bekräfta att något kärnvapen provspräng­ts. Och medan Kurt Diebner hölls fången på Farm Hall yppade han aldrig något om att han skulle ha fått fram en fungerande bomb.

En del av förklaring­en till de många ryktena är att så många forskargru­pper deltog, och att de var utspridda över hela landet. Det har bland annat påståtts att SS bedrev egen forskning på ön Rügen, och att uppfinnare­n Manfred von Ardenne med stöd från rikspost ministern kom längre meds in forskning än att endast komma med teoretiska förslag till Heisenberg.

 ??  ?? Amerikansk­a soldater fann alla tyskarnas urankuber nedgrävda i en åker utanför Haigerloch.
Amerikansk­a soldater fann alla tyskarnas urankuber nedgrävda i en åker utanför Haigerloch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden