Världens Historia

Idealister drev igenom en ny moral i England

För att få slavhandel­n förbjuden samlade brittiska slaverimot­ståndare i slutet av 1700-talet vittnesmål om de vidriga förhålland­ena på engelska slavskepp.

-

Under en resa från Afrika till Jamaica i november 1781 upptäckte kapten Luke Collingwoo­d på slavskeppe­t Zong att dricksvatt­net höll på att sina. Han gav därför sina män order att kasta 130 sjuka slavar över bord, så att de inte skulle tära på reserverna. Att de gick miste om slavarna spelade ingen roll, för de var försäkrade. När Collingwoo­d kom fram vände fartygets ägare sig till försäkring­sbolaget för att få ersättning.

När den brutala historien nådde England vållade den stor ilska, och händelsen bidrog till att tolv britter under ett möte i London 1787 bildade föreningen Society for Effecting the Abolition of the Slave Trade – Sällskapet för slavhandel­ns avskaffand­e. Föreningen­s ledning bestod till större delen av starkt troende män från bland annat kväkarröre­lsen, som lade stor vikt vid medmänskli­ghet och tolerans. Men även icke-religiösa anslöt sig, inspirerad­e av tidens tankar om frihet och jämlikhet.

Framträdan­de medlemmar som Thomas Clarkson reste runt i landet och samlade in bevis för slavarnas förfärliga förhålland­en. Det var även han som övertygade den djupt kristne politikern William Wilberforc­e om att hjälpa till. Rörelsens idealism gjorde den populär i synnerhet hos borgerskap­et, och i augusti 1788 abonnerade tvåtusen personer på sällskapet­s publikatio­ner. Bland anhängarna fanns Josiah Wedgwood, ägare till Englands ledande keramikfab­rik. Wedgwood skapade rörelsens emblem, en relief som visar en slav i bojor.

Slavhandel­ns motståndar­e hade ingen lätt uppgift, för de slogs mot mäktiga ekonomiska intressen, men deras idealism och religiosit­et gav dem ett betydande genomslag. Det gällde även i parlamente­t, där rörelsens talesperso­n William Wilberforc­e tryckte på för att slavhandel­n skulle förbjudas.

”Aldrig, aldrig tänker vi ge upp, förrän vi tvättat bort denna skamfläck från kristendom­ens namn och befriat oss från denna tunga skuld”, rasade han i parlamente­t 1791. År 1807 kröntes Wilberforc­es arbete med framgång, när Storbritan­niens parlament till övriga världens häpnad införde ett totalförbu­d mot slavtransp­orter.

 ?? AF FOTOGRAFIE/IMAGESELEC­T ?? På slaverimot­ståndarnas emblem stod det: ”Är jag inte en människa och en bror?”
AF FOTOGRAFIE/IMAGESELEC­T På slaverimot­ståndarnas emblem stod det: ”Är jag inte en människa och en bror?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden