Världens Historia

Arvinge med maximal otur miste fyra kungariken

-

Var: Syd- och Östeuropa När: 1372–1407

Bland de många arvingar som aldrig fick en kungatron var ingen så nära så många olika troner som Ludvig I, hertig av Orléans. Som näst äldste son till den franske kungen Karl V var Ludvig inte huvudarvin­ge till den franska tronen. I stället blev han som barn 1374 trolovad med den ungerska prinsessan Katarina, vars far, Ungerns kung, inte hade några söner. Efter giftermåle­t kunde Ludvig se fram emot inte enbart att bli kung i Ungern, utan även i Polen, som hans svärfar ärvt från sin farbror. Dessutom skulle Ludvig ärva svärfadern­s anspråk på kungadömet Neapel. År 1378 avled emellertid prinsessan Katarina, och alla drömmar om en kungatitel grusades.

Lyckligtvi­s fick Ludvig ännu en gång hjälp från Ungern – denna gång i form av den ungerska drottning Elisabet av Bosnien. Genom att gifta sig med hennes dotter Maria skulle Ludvig ännu en gång stå först på tur till de ungerska, polska och napolitans­ka tronerna. Dessvärre var Maria redan trolovad med hertig Sigismund av Luxemburg – men förlovning­en kunde med påve Clemens VII:S tillåtelse upphävas. Så blev det, och 1385 gifte Ludvig sig med Maria och var åter arvinge till tre europeiska troner.

Olyckligtv­is för Ludvig var Clemens VII inte den ende påven. Den katolska kyrkan var splittrad, och i Ungern lyssnade adeln mer till påve Urban VI i Rom än till Clemens VII, som satt i Avignon i Frankrike, så när den försmådde hertig Sigismund kort därefter invaderade Ungern, mötte han inget motstånd. Sigismund fick Marias äktenskap annullerat och gifte sig med henne. Ludvig var därmed ute i kylan igen.

Hemma i Frankrike hade Ludvigs bror ärvt faderns tron och regerade nu som Karl VI, men Karl var sinnessjuk och hade inga manliga arvingar. Ludvig var därför säker på att få ärva tronen. Snart kom han dock på kant med sin farbror, Johan den orädde. Det slutade illa.

År 1407 överföll femton män Ludvig mitt i Paris. Hans händer höggs av och skallen klövs. Angreppet kostade Ludvig livet samt hans fjärde chans att ärva en kungatron.

 ?? FINE ART IMAGES/IMAGESELEC­T ?? Ludvigs jakt på en kungatron slutade på en gata i Paris, där han blev ihjälhugge­n.
FINE ART IMAGES/IMAGESELEC­T Ludvigs jakt på en kungatron slutade på en gata i Paris, där han blev ihjälhugge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden