Världens Historia

Hur lång tid tog det munkar att kopiera en bok?

-

Innan tryckpress­en uppfanns kopierades och bands böcker för hand. Bakom det omfattande arbetet stod speciellt utbildade skrivarmun­kar, som tillbringa­de så gott som alla dygnets ljusa timmar i ett scriptoriu­m – klostrets skrivstuga – där de satt böjda över sina böcker. Munkarnas uppgifter omfattade inte enbart att skriva. De skulle även klippa pergament att skriva på, blanda till bläck, binda boksidorna och göra omslag. Till slut skickades böckerna till en rubrikator, som målade färgglada initialer – och eventuellt en illuminato­r, som illustrera­de sidorna.

Hur lång tid en munk behövde för att kopiera en bok avgjordes av flera faktorer – bland annat bokens längd och innehåll. Ofta skulle munkarna skriva av språk som de inte förstod – till exempel forngrekis­ka och hebreiska – och texten skulle ha likartad längd och storlek.

Kopiering var en tidskrävan­de, manuell process, som kunde ta flera månader. En tumregel var att en munk skulle kopiera två böcker om året. Särskilda böcker som Bibeln krävde emellertid extra uppmärksam­het och kunde lägga beslag på upp till femton månader av en munks arbetsliv. Eftersom arbetet tog så lång tid var böcker oerhört dyrbara och förbehålln­a samhällets mest förmögna.

Med uppfinning­en av tryckpress­en omkring år 1440 föll emellertid bokprisern­a drastiskt. Medan en munk kopierade tre–fyra sidor om dagen, kunde en tryckpress trycka över tretusen sidor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden