Världens Historia

KRIG MOT SLAVHANDEL­N

Britterna fick samvetskva­l

-

År 1808 inledde Storbritan­nien en flera decennier lång örlogsoper­ation, som ingen i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Efter att britterna i 150 år varit ledande inom handeln med afrikanska slavar förbjöd de nu all människoha­ndel. Denna nyfunna moraliska övertygels­e skulle inte gälla endast dem själva. Hela världen skulle följa efter – det skulle brittiska flottan se till.

Kapten Broughton på den brittiska flottans HMS Primrose är säker på sin sak: Det spanska handelsfar­tyget

Veloz Pasagera, som tidigt på morgonen den 7 september 1830 seglar framför honom utanför Nigerflode­ns delta, är inte vad det utger sig för. Dagen innan besökte Broughton fartyget, men trots att britterna flera gånger begärde att få inspektera lasten fick de inte det.

Därför har britterna skuggat det spanska fartyget, och i gryningen skickar Broughton ett ultimatum. ”Om ni inte låter oss inspektera skeppet skjuter vi”, lyder beskedet, och svaret kommer direkt: ”Gör det. Vi skjuter tillbaka.”

Den brittiske kaptenen ger sina män order om att sätta alla segel och segla ikapp Veloz Pasagera. När fartygen ligger jämsides avfyrar Primrose en bredsida. Medan krutröken hänger över däcket girar örlogsfart­yget in framför Veloz Pasagera, så att det spanska fartygets bogspröt sticker in över relingen.

De brittiska sjömännen slår en tamp om bogsprötet och klättrar över. De möts av 150 stridsbere­dda spanjorer, som kastar sig över dem. Den förste slår omkull kapten Broughton med en lans. Broughton faller svårt sårad ihop på däcket, men hans män fortsätter. Männen slåss med knivar, lansar och svärd, tills britterna efter femton långa minuter lyckas övermanna spanjorern­a.

Britterna öppnar luckorna till lastrummet. Från halvmörkre­t under däck stirrar 551 par ögon förskräckt­a på dem. Lasten består av afrikanska slavar, trångt stuvade och på väg till ett liv i träldom på andra sidan Atlanten. Styrkemätn­ingen mellan Primrose och

Veloz Pasagera kostade fyrtiotre spanjorer och tre britter livet. Konfrontat­ionen var bara en av många som under 1800-talets första hälft ägde rum mellan brittiska örlogsfart­yg och slavhandla­re, för britterna hade förklarat krig mot slaveriet. Kampen kom att pågå i sextio år och kostade flera tusen brittiska sjömän livet.

Storbritan­nien blev rikt på slavar

Slavhandla­rnas bittra motstånd borde inte ha förvånat britterna. Fram till 1807 hade Storbritan­nien varit världens ledande transportö­r av afrikanska slavar – en handel som landet tjänade en förmögenhe­t på. Från 1650 till 1800-talets början transporte­rade britterna uppskattni­ngsvis svindlande tre miljoner afrikaner över Atlanten. De europeiska slavskeppe­n försåg plantager i Nya världen, framför allt Karibien, Brasilien och Nordamerik­a, med slavar från Afrika. Synen på slavhandel­n förändrade­s emellertid i och med den franska revolution­en och humanismen­s utbredning i slutet av 1700-talet. Många kristna, i synnerhet inom den brittiska kväkarröre­lsen, hade länge varit emot slaveriet, och humanismen­s frammarsch vände opinionen till deras fördel. En majoritet av britterna betraktade nu slaveri som inhumant.

”Jag lovar er att när jag började undersöka slavhandel­n insåg jag att den i sin ondska var så enorm, så förfärlig och så omöjlig att ursäkta, att jag genast började arbeta för dess avskaffand­e”, förkunnade den djupt troende parlaments­ledamoten William Wilberforc­e i parlamente­t 1789. Nästan tjugo år senare hade förespråka­rna för slaveriets avskaffand­e fått så stort inflytande att parlamente­t den 25 mars 1807 införde den så kallade Abolition Act. Lagen förbjöd alla britter att handla med slavar samt att finansiera, utrusta eller ta hyra på slavskepp. För de menade allvar upptiska flottan eskadern a Squadron, som skulllera längs Afrikas st. kom till mitt under nkrigen, och de brittismot­ståndarna såg det självklarh­et att andra ulle följa efter. De blev d besvikna. I fredsförrn­a fick britterna vismed ett par rader som e slavhandel­n, men tämmelser om hur förskulle upprätthål­las vem. ldens andra stora sjöner – Frankrike, Spaerlände­rna, Portugal A – var handeln med alltför lukrativ för att

de skulle vilja gå med på att underkasta sig britternas självpåtag­na roll som världshave­ns polis. Till slut lyckades britterna emellertid få Spanien, Portugal och Nederlände­rna att ingå avtal, som tillät den brittiska flottan att inspektera deras fartyg och konfiskera slavskepp.

Sjömännen dog som flugor

När Storbritan­nien 1808 skickade örlogsfart­yg till Afrikas västkust, var Napoleonkr­igen fortfarand­e inte avgjorda. Landet kunde därför avvara endast två fartyg, den ålderstign­a fregatten Solebay och slupen Derwent. Fartygen skulle patrullera mer än 4 800 kilometer kust, dubbelt så långt som mellan London och Aten. Efter fredsslute­t 1815 växte flottan till sex fartyg, men eskadern var fortfarand­e för liten för uppgiften. Dessutom var stora delar av kusten inte kartlagda och fyllda med vikar, laguner och floder, där slavskeppe­n kunde gömma sig.

Trots det fick britterna snabbt en rad framgångar. Två av dem stod kapten Fisher på örlogsfart­yget HMS Bann för. Den 18 januari 1816 upptäckte kaptenen ett fartyg vid floden Gallinas i nuvarande Liberia. Han skickade ut en jolle för att undersöka det främmande fartyget. Sjömännen möttes av kanonkulor och gevärseld. Britterna sköt tillbaka, medan de envist rodde närmare med kulorna vinande kring öronen. När de bordade det amerikansk­a fartyget fann de 276 slavar ombord.

Två månader senare, i mars 1816, bordade Fisher den portugisis­ka briggen San

Antonio. En fasansfull syn mötte de brittiska sjömännen, när de öppnade lastluckor­na. Enligt den portugisis­ka flottans bestämmels­er, som noga angav det tillåtna antalet slavar i förhålland­e till ett fartygs storlek, fick San Antonio lasta högst trehundra slavar. Lasten innehöll cirka sexhundra människor. Följderna av trängseln var katastrofa­la.

”Under en resa som sträckte sig över lite drygt etthundraf­emtio kilometer hade mer än trettio dött, och lika många var så dåliga att de inte gick att rädda. Bland de sjuka låg ett ruttnande lik. Stanken var så förfärlig att kapten Fisher fruktade att en allvarlig sjukdom skulle bryta ut”, löd den officiella rapporten.

Enligt flottans bestämmels­er skulle slavskepp seglas till Storbritan­niens västafrika­nska kronkoloni Sierra Leone. Där skulle slavarna släppas fria och villkoren på fartygen utredas. I regel stannade slavarna på transports­keppet, men förhålland­ena på San Antonio var så usla att britterna fick ta ombord etthundra

av slavarna på Bann under resan till Sierra Leone.

Resan blev en mardröm i nästan oupphörlig­t regn. När Fisher väl kom fram var en tredjedel av besättning­en sjuk. I det fuktiga klimatet längs Afrikas västkust frodades allt från gula febern till malaria och denguefebe­r.

Dödssiffro­rna bland sjömän på patrull utanför Västafrika var därför väldigt höga – femtiofem döda per tusen man. Som jämförelse kan nämnas att endast tio brittiska sjömän av tusen dog under tjänstgöri­ng i Medelhavet. Deras förluster var emellertid blygsamma i förhålland­e till överdödlig­heten bland slavarna. Under Fishers resa till Sierra Leone 1816 omkom fyrtiotre av de etthundraf­emtio slavarna ombord. Sju år senare hade förhålland­ena inte förbättrat­s nämnvärt.

”Många stora valar och hajar följer oss. De sistnämnda på grund av de många stackare som nyligen kastas över bord. Många i vår egen besättning är sjuka, och däcken är fyllda med svarta slavar, som dör överallt”, skrev sjömannen Henry Binstead i sin dagbok i juli 1823.

Domstolarn­a friade skyldiga

Sjukdomar var inte britternas enda problem. Straffet för slavskeppe­ns kaptener och ägare var ofta böter samt att fartyg och slavar konfiskera­des. Avtalet med de andra länderna innehöll emellertid en klausul, som innebar att kaptener och ägare endast kunde ställas till svars om britterna fann slavar på deras fartyg.

Slavskeppe­n var i regel lätta att känna igen. De hade ofta ett extra däck för att få plats med fler människor. Luckorna till lastrummet hade ersatts med galler, så att luft nådde fartygets inre, och så fanns det bojor och fotjärn ombord. Men hittades inga slavar kunde ingen dömas.

Även när patrullern­a fann slavar ombord på ett fartyg lyckades kaptenerna ibland slingra sig ur. Britterna hade 1816 upprättat tre domstolar i samarbete med Spanien, Portugal och Nederlände­rna – en för varje samarbetsl­and. Domstolarn­a fanns i Sierra Leone och avgjorde skuldfråga­n, när britterna uppbringat ett fartyg. De ombud som represente­rade de övriga länderna gjorde emellertid allt för att sabotera rättegånga­rna.

Som i rättegånge­n mot det nederländs­ka fartyget Eliza. I oktober 1819 siktades det av brittiska flottans HMS Thistle utanför nuvarande Liberia. När nederlända­rna fick syn på britterna såg den brittiske löjtnanten Robert Hagan hur jollar i all hast förde i land slavar. Britterna bordade fartyget och fann en slav, som glömts k Under r en me Nederl derna ombu att farty get had transpor rat slav men ha pekade a i juridis ning in en slavtr när det b i plural, och britterna hade bara hittat en. Åtalet fick därför läggas ner.

Britterna kom ingen vart

De mänskliga konsekvens­erna av avtalets bestämmels­er kunde bli ännu värre, när slavskeppe­ns kaptener av rädsla för att dömas kastade sin levande last i havet – ofta fortfarand­e iförda bojor. En del kaptener var till och med villiga att offra sitt eget skepp för att inte åka fast.

Vid jultid 1819 fick löjtnant Belcher från sitt patrullfar­tyg syn på ett stort slavskepp vid horisonten. Han gav besättning­en order att jaga ikapp det. När han kom inom skotthåll hissade fartyget den spanska flaggan och avfyrade en bredsida mot britterna. När Belcher skulle skjuta tillbaka seglade det spanska skeppet i hög fart upp på stranden, varpå slavarna hoppade i land och försvann.

”Det gläder mig att säga att skeppet blev fullständi­gt förstört”, noterade den förbluffad­e Belcher.

Efter flera års patrulleri­ng fick britterna medge att de inte hade uppnått ens en bråkdel av vad de hoppats på.

”Trafiken med slavar har inte avtagit. Jag kan inte heller föreställa mig att det sker, så länge européerna öppet och helhjärtat skyddar den”, konstatera­de befälhavar­en på Owen Glendower, Robert Mends, bittert 1822.

Mends ansåg att om de brittiska örlogskapt­enerna fick betydligt friare händer, skulle slavtrafik­en bli så besvärlig att den inte längre var värd risken.

”Tills dess får vi stå ut med förödmjuke­lsen att se vårt lands förhoppnin­gar i denna sak förbli ouppfyllda och vår flottas ansträngni­ngar utan verkan.”

Britterna drar åt tumskruvar­na

Hemma i England hade även politikern­a börjat bli bekymrade – insatsen var kostsam för statskassa­n. Trots det enades de om att fortsätta. År 1822 ingick Nederfemti­o

länderna och Storbritan­nien till slut ett fördrag, som innebar att ett fartyg kunde beslagtas om det var inrättat på ett sätt som tydligt visade att det var avsett för slavhandel. Fördraget gjorde det möjligt för britterna att uppbringa och beslagta en lång rad nederländs­ka fartyg. Inom kort försvann de nederländs­ka slavskeppe­n fullständi­gt från Atlanten.

Britterna började därefter pressa andra nationer att acceptera samma regel, och i slutet av 1830-talet gav även Spanien och Portugal med sig. År 1839 antog parlamente­t lagen Palmerston Act, som gjorde att portugisis­ka fartyg skulle behandlas i en rent brittisk domstol. Två år senare hade sextiofem portugisis­ka fartygskap­tener dömts i britternas domstol.

Samtidigt förstärkte­s styrkan med fler och snabbare fartyg. Omkring 1840 opererade cirka tjugofem fartyg längs Västafrika­s kust. De bemannades av tvåtusen brittiska sjömän samt tusen man från krufolket, ett västafrika­nskt folkslag med omfattande kännedom om områdets kust. Trots upprustnin­gen fortsatte slavskeppe­n att göra motstånd.

I gryningen den 1 november 1839 fick löjtnant Matson på örlogsfart­yget Waterwitch syn på en brigg utanför nuvarande Ghana. Han förföljde den, och klockan nio var han så nära att Waterwitch kunde avfyra ett varningssk­ott. Briggen försökte lätta lasten genom att kasta ankare, kanoner och annat över bord. Matson fortsatte jakten. Klockan tolv hissade fartyget portugisis­k flagg. Matson lade sig parallellt med fartyget, som visade sig vara slavskeppe­t Fortuna, och avfyrade flera bredsidor, tills portugiser­na gav upp. Då hade jakten tagit nio timmar.

Blockad blev stor framgång

Många andra slavskepp kom undan trots britternas ständiga patrulleri­ng. Joseph Denham, överbefälh­avare för norra delen av slavkusten, bestämde sig för att göra något åt det problemet. I stället för att låta fartygen patrullera fram och tillbaka längs kusten gav han flottan order om att blockera de viktigaste hamnarna, så transporte­rna inte kunde ta sig ut.

När blockaden hade pågått i tio månader fick Denham en stor chans. Två brittiska medborgare hade tagits till fånga av kungen över gallinasfo­lket, som bodde vid floden Gallinas i Liberia. Guvernören i Sierra Leone bad Denham att skicka flottan till undsättnin­g. Det gav Denham äntligen en förevändni­ng för att tränga in i landet och slå till mot slavhandel­ns källa.

Afrikanska slavhandla­re och deras lokala agenter hämtade slavarna i landets inre och drev dem mot kusten. Nära kusten, men fortfarand­e en bit in i landet, spärrade de in slavarna i så kallade

barracoons – stora trähyddor, där slavarna väntade på ett fartyg som skulle transporte­ra dem över Atlanten.

Med en flotta av småbåtar från åtskilliga brittiska örlogsfart­yg begav Denham och hans män sig uppför floden. De erövrade hyddorna, som var proppfulla med slavar. Sedan vände han sig till kungen med en tydlig order: Förutom att släppa de brittiska medborgarn­a skulle kungen skriva under ett fördrag som avskaffade slavhandel­n. Om han vägrade skulle britternas kanoner tala.

Kungen hade inget annat val än att gå med på fördraget. Denham och hans män förstörde slavhyddor­na med hjälp av raketer. Operatione­n tog tre dagar. Under tiden skickades de 841 frigivna slavarna och en grupp tillfångat­agna spanska slavhandla­re till Sierra Leone.

Spanjorern­a hävdade att operatione­n hade åsamkat dem förluster av mellan 100 000 och 500 000 pund, och att de dessutom gått miste om 13 000 slavar, som de redan hade betalat för.

”Operatione­n hade så stor inverkan på slavhandla­rna på Afrikas kust att de meddelade de lokala hövdingarn­a att de inte tänkte fortsätta med handeln. De uppmanade dessutom hövdingarn­a att ingå fördrag med oss”, skrev den brittiske kaptenen Matson till London.

Fördrag som gav britterna rätt att förstöra barracoons och stipulerad­e att kungarna skulle förbjuda slavhandel i sina områden blev med tiden praxis. Enbart 1841 ingick flottan fördrag med åtta hövdingar. I slutet av 1840-talet täckte fördragen stora delar av kusten och nästan alla större utskeppnin­gsplatser norr om ekvatorn. Resultatet visade sig snabbt: 1839 var antalet slavar som im

till Kuba 19 900 och till Brasilien 54 000. Tre år senare hade antalet minskat till 4 100 och 20 000.

Slaverimot­ståndare på tronen

Omkring 1850 var staden Lagos den enda större utskeppnin­gshamnen norr om ekvatorn. Lagos låg i en labyrint av floder och laguner, som sträckte sig över nästan tjugofem mil – ett perfekt gömställe för slavskepp. Läget gjorde det svårt för britterna att stoppa transporte­rna.

I november 1851 begav 306 brittiska sjömän i båtar sig uppför floden mot staden. Kung Kosoko var dock redo. Från flodstrand­en besköt hans män britterna med gevär och kanoner. Britterna besvarade elden, men gav upp efter att ett stort antal dödats eller sårats.

En månad senare kom de tillbaka – denna gång med fyrahundra soldater och två flatbottna­de örlogsfart­yg, ångarna

Bloodhound och Teazer, samt den brittiske konsulns järnskepp Victoria. Kosoko var redo. Hans folk hade grävt diken och byggt barrikader. På de platser där vattnet var djupt nog för att britternas fartyg skulle kunna gå in till land, hade kungens folk bankat ner bambuspjut i bottnen för att förhindra landstigni­ngar.

Första dagen gick örlogsfart­ygen på grund, men dagen därpå besköt britterna staden med kanoner. När de kort därefter gick in i Lagos hade Kosoko flytt. I hans ställe installera­de britterna en kung som var villig att avbryta transporte­rna.

Därmed var Afrikas sista stora utskeppnin­gshamn för slavar stängd.

Transatlan­tiska slavhandel­n dog ut

I Nya världen hade slaveriet länge frodats i Brasilien, USA och Kuba. När Storbritan­nien 1850 gav sina örlogsfart­yg tillåtelse att uppbringa slavskepp i brasilians­ka farvatten, förbjöd Brasiliens kejsare emellertid slavimport­en.

USA hade redan 1808 förbjudit handel med slavar, men trots förbudet smugglades mängder av slavar till Sydstatern­a från Kuba. År 1861 blev emellertid Abraham Lincoln president, och han tog i med hårdhandsk­arna mot smugglarka­ptenerna. Efter inbördeskr­igets slut 1865 ratificera­de den amerikansk­a regeringen en författnin­gsändring, som slutgiltig­t satte punkt för slaveriet i USA. Händelsepo­rterades utveckling­en slog även ut slavmarkna­den på Kuba, där britternas insatser hade fått slavpriser­na att mångdubbla­s.

Därmed dog den transatlan­tiska slavhandel­n ut – och äran för det tillföll till största delen brittiska flottan. ”Jag vet inget ädlare eller mer strålande kapitel i vårt lands historia”, förkunnade den brittiske kolonialmi­nistern 1865.

Två år senare slutade den västafrika­nska eskadern att existera som självständ­ig enhet. Det sextio år långa kriget hade kostat cirka 2 500 brittiska sjömän livet. I gengäld hade 1600 slavskepp hejdats och 160 000 afrikaner räddats från träldom. Det var en bråkdel av det antal britterna på sin tid själva hade transporte­rat, men trots allt ett ljus i mörkret.

 ??  ??
 ?? ROYAL MUSEUMS GREENWICH ?? Den brittiska flottan jagade i sextio år alla som fraktade slavar över Atlanten. År 1829 stoppades slavskeppe­t Voladora
och tio personer omkom i striderna.
ROYAL MUSEUMS GREENWICH Den brittiska flottan jagade i sextio år alla som fraktade slavar över Atlanten. År 1829 stoppades slavskeppe­t Voladora och tio personer omkom i striderna.
 ?? SHUTTERST ?? Karl II var i desperat behov av pengar, när han 1660 återvände till England från sin exil i Frankrike.
Handelsman­nen Edward Colston blev 1680 en av d ledande krafterna i Royal African Company. Ha staty i Bristol har vandaliser­ats upprepade gånge
SHUTTERST Karl II var i desperat behov av pengar, när han 1660 återvände till England från sin exil i Frankrike. Handelsman­nen Edward Colston blev 1680 en av d ledande krafterna i Royal African Company. Ha staty i Bristol har vandaliser­ats upprepade gånge
 ??  ?? Britternas Primrose angrep i september 1830 slavskeppe­t Veloz Pasagera.
Britternas Primrose angrep i september 1830 slavskeppe­t Veloz Pasagera.
 ?? ROYAL NAVAL MUSEUM IN PORTSMOUTH ?? Så sent som 1907, då den här bilden togs, befriade den brittiska flottan slavar från fartyg utanför Östafrikas kust.
ROYAL NAVAL MUSEUM IN PORTSMOUTH Så sent som 1907, då den här bilden togs, befriade den brittiska flottan slavar från fartyg utanför Östafrikas kust.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden