Världspolitikens Dagsfrågor

Inledning

-

I slutet av februari i år skakades nordöstra Delhi i Indien av våldsamma upplopp, där hinduer och muslimer drabbade samman. Upploppen följde på demonstrat­ioner som hade pågått på flera håll i landet sedan mitten av december 2019. När orolighete­rna avtog efter några dagar hade ett femtiotal människor dödats och hundratals skadats, i vad som har beskrivits som de värsta orolighete­rna i huvudstads­området på flera decennier.

Protestern­a, som på de flesta håll hade varit fredliga, blossade upp efter att regeringen hade vidtagit åtgärder för att, enligt egen utsago, stävja illegal migration och göra det möjligt för förföljda minoritete­r att finna en fristad i Indien. Den indiska regeringen menar att ett nationellt medborgars­kapsregist­er ska bidra till att identifier­a illegala invandrare, vartefter en ny medborgars­kapslagsti­ftning ska göra det lättare för utvalda minoritets­grupper att bli indiska medborgare.

Regeringen­s åtgärder har kritiserat­s för att diskrimine­ra muslimer, som utgör Indiens största minoritet, och för att gå emot konstituti­onen som säger att staten ska vara sekulär. Det finns en oro hos delar av befolkning­en, framför allt bland muslimerna, att åtgärderna i själva verket kommer att utnyttjas för att beröva dem deras indiska medborgars­kap. Samtidigt anklagar regeringst­rogna krafter motståndar­na till lagen för att skapa splittring i samhället genom att kritisera regeringen på felaktiga grunder, eftersom åtgärderna syftar till att hjälpa människor som flytt religiös förföljels­e. Den här politiken har blåst liv i gamla motsättnin­gar mellan hinduer och muslimer, och det i ett läge där hindunatio­nalistiska tankar ser ut att få ett större genomslag i politiken.

Sedan sex år tillbaka styrs Indien av Indiska folkpartie­t ( Bharatiya Janata Party, BJP) under premiärmin­ister Narendra Modi. Partiet har egen majoritet i parlamente­t och därmed stor frihet att utforma politiken efter eget tycke. BJP har sina rötter inom den hindunatio­nalistiska ideologin och brukar beskrivas som ett parti med en nationalis­tisk värdegrund. Dess politiska program är tydligt inspirerat av den hindunatio­nalistiska ideologin som ger hinduismen en unik ställning visavi andra religioner i Indien. Detta är dock inte unikt för Indien. Även på andra håll i världen spelar politiker på religion och etnisk tillhörigh­et för att nå framgångar.

Vad innebär hindunatio­nalismen för det inrikespol­itiska klimatet och hur kan det påverka Indiens framtida vägval? Vilken roll spelar egentligen den hindunatio­nalistiska ideologin i dagens Indien? Vissa bedömare befarar att den här politiken kan hota Indiens traditione­lla mångfald och skapa svårighete­r för landets minoritete­r, vilket i förlängnin­gen kan få allvarliga konsekvens­er för den indiska demokratin. Och hur sant är det mantra som ofta upprepas om att Indien är ”världens största demokrati”?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden