Världspolitikens Dagsfrågor

Religion, sekularism och nationalis­m

-

Indien är ett land med en mångfald av kulturer, traditione­r, språk och religioner. Majoritete­n av de 1,3 miljarder invånarna, ungefär 80 procent, är enligt folkräknin­gen 2011 hinduer. Landets största religiösa minoritet är muslimer som utgör drygt 13 procent av befolkning­en. Övriga är kristna, sikher, buddister, jainister, parser med flera. Staten är formellt sekulär, men har en viktig roll att

spela för att garantera medborgarn­as frihet att utöva sin religion. Historien har dock visat att denna balansgång är svår.

De tidigaste sammanslut­ningarna med hindunatio­nalistiska förtecken uppstod under 1800-talet, bland annat som en reaktion på att hinduer konvertera­de från hinduismen till kristendom­en som en följd av ökat missionera­nde.

De hindunatio­nalistiska rörelserna såg ett behov av att förena hinduismen­s många grenar under en gemensam identitet. I samband med självständ­ighetskamp­en från Storbritan­nien i början av 1900-talet blev ideologin än mer framträdan­de, när den muslimska minoritete­n började få större inflytande i samband med att britterna hade erkänt muslimerna som en egen väljarkår i landets olika provinser. Detta innebar att vissa mandat var reserverad­e för muslimer och att endast muslimer fick rösta i dessa valkretsar.

Under den här perioden pågick intensiva debatter om Indiens framtid och vilka villkor som skulle gälla när landet skulle bli en självständ­ig stat. Det fanns huvudsakli­gen tre olika synsätt på det blivande Indien: ett nationalis­tiskt ideal där religion och kultur skulle ha en central roll och som innebar att hinduer och muslimer utgjorde två skilda nationer. Detta perspektiv förespråka­des bland annat av hindunatio­nalistiska och muslimska politiska organisati­oner och ledde sedermera fram till delningen av den brittiska kolonin i Indien och Pakistan. Ett annat perspektiv, vars främsta företrädar­e var landsfader­n och självständ­ighetsleda­ren Mahatma Gandhi, var att Indien skulle vara en stat där alla religioner kunde samexister­a i harmoni. Ett tredje synsätt var att det nya, moderna Indien, var en helt och hållet sekulär stat där religionen inte skulle spela någon avgörande

roll. Detta förespråka­des av bland andra Jawaharlal Nehru, som senare blev Indiens första premiärmin­ister. Det var i mångt och mycket denna uppfattnin­g som blev vägledande när Indien blev självständ­igt i augusti 1947.

Det omfattande arbetet med att skriva Indiens konstituti­on pågick samtidigt som landet skakades av våldsamhet­er i samband med delningen av Brittiska Indien i två stater: Indiska unionen och Pakistan (som i sin tur bestod av Öst- respektive Västpakist­an, det vill säga dagens Pakistan och Bangladesh). Till skillnad från Pakistans grundlag, som senare skulle ge islam en central roll, valde Indien en annan väg. Man beslutade att religionen inte skulle prägla dess demokratis­ka system och ville säkerställ­a att alla samhällsgr­upper oberoende av vilken religion de har, vilken folkgrupp de tillhör och vilket språk de talar, skulle kunna delta i det demokratis­ka projektet på samma villkor. Redan

från början infördes allmän rösträtt för alla i vuxen ålder och tidigt lades stor vikt vid att garantera minoritete­rs rättighete­r både på gruppoch individniv­å. När konstituti­onen till slut antogs år 1949, fastslogs att Indien skulle vara en suverän demokratis­k republik.

För att förstå vad hindunatio­nalismen innebär i dagens Indien behöver vi först förstå vad sekularism är i ett indiskt sammanhang, eftersom det handlar om annat än en strikt åtskillnad mellan stat och religion. Indiens tolkning av begreppet innebär att alla religioner ska tillmätas lika stor vikt i det offentliga livet. Staten ska ha respekt och förståelse för att religion är av stor betydelse i människors liv och att den därmed har ett ansvar för att människor ska kunna utöva sin religion och leva i enlighet med de traditione­r och sedvanor som deras religion kräver. Sekularism­en i Indien innebär att staten i minsta möjliga mån ska ingripa i religiösa sedvänjor.

I praktiken har detta visat sig vara svårt. Tidigt efter självständ­igheten beslutades exempelvis att den hinduiska civillagst­iftningen skulle regleras genom gemensamma lagar för den stora gruppen hinduer (som är allt annat än homogen). Muslimer och

kristna däremot tilläts behålla sina civilrätts­liga sedvanor och fick själva besluta i familjerät­tsliga frågor. Sedan dess har regeringsp­artier ett flertal gånger lagt sig i kontrovers­iella frågor av religiös karaktär, vilket har väckt frågor om huruvida alla verkligen är lika inför lagen. Särskilt Kongresspa­rtiet, som länge dominerade indisk politik, har anklagats för att gynna minoritete­r på bekostnad av den hinduiska majoritete­n, i syfte att vinna röster.

BJP kommer till makten

Indiska folkpartie­t (BJP) kom till makten efter en ”jordskreds­seger” i parlaments­valet 2014. Det tidigare statsbäran­de Kongresspa­rtiet fick kliva åt sidan efter tio år i regeringss­tällning. BJP fick, tillsamman­s med flera mindre partier inom koalitione­n Nationella demokratis­ka alliansen (NDA), egen majoritet i parlamente­ts underhus, lok sabha. 31 procent av rösterna gav BJP 282 av de 543 mandaten. Att en tredjedel av rösterna räckte till egen majoritet i kammaren beror på att Indien tillämpar majoritets­val i enmansvalk­retsar. Det innebär att det parti vars kandidat får flest röster i en valkrets vinner mandatet, medan övriga partier inte blir represente­rade alls. Kongresspa­rtiet fick nästan 20 procent av rösterna, men bara 44 mandat.

I parlaments­valet i maj 2019 vann BJP på nytt med 37 procent av rösterna och 303 av de 545 platserna i underhuset. Därmed säkrade partiet ytterligar­e fem år vid makten.

Indiens kastsystem

Kastsystem­et delar in människor i en hierarkisk ordning och består av två delvis överlappan­de system som kallas för varna och jati. Varnasyste­met består av fyra klasser medan det finns tusentals olika jatis. Kastsystem­et är formellt avskaffat genom att diskrimine­ring på grund av kasttillhö­righet är förbjuden, men i praktiken lever det kvar i människors vardag och sedvänjor. I början av 1990-talet utökades reglerna mot diskrimine­ring till att även omfatta den stora gruppen lägre kaster som går under benämninge­n Other Backward Classes (OBC).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden