Världspolitikens Dagsfrågor

Hindutva – bakgrund och innebörd

-

Hindunatio­nalismen kallas även för hindutva. Begreppet har sitt ursprung i 1920-talets Indien och skapades av den politiska aktivisten och författare­n Vinayak Damodar Savarkar. Han beskrev i boken Hindutva: Who is a Hindu? vad som utmärker en hindu. Det är, enligt honom, den som uppfattar Indien både som sitt födelselan­d och sitt heliga land. Sikher, buddister och jainister kan likställas med hinduer. Kristna, judar och muslimer som föds i Indien skulle däremot aldrig kunna känna samma lojalitet för Indien, eftersom deras heliga land ligger utanför Indiens gränser. En icke-hindu skulle därför aldrig kunna ha samma kärlek till Indien som en hindu.

Savarkar ansåg att Indien till sin natur är en hinduisk nation, och därför bör hinduismen ha en betydande roll i samhället. Religiösa minoritete­r skulle ha rätt att utöva sin religion i den privata sfären, men i det offentliga livet skulle hinduiska värderinga­r och traditione­r råda. Hindi ansågs vara bäst lämpat som Indiens officiella språk, istället för engelska som talades endast av en liten del av befolkning­en. ”Hindi-Hindu-Hindustan” blev en

slogan som illustrera­de ett språkligt, etniskt och nationellt ideal. Genom åren har det språkliga idealet tonats ner något, främst på grund av att hindi inte är särskilt utbrett i de södra delarna av Indien. Den geografisk­a ytan är tätt sammankopp­lad med hindunatio­nalismens ideal och utgör en viktig del av den hinduiska identitete­n. Indien anses vara en del av en större landyta, Akhand Bharat (fullständi­ga/odelade Indien) som sträcker sig bortom den indiska subkontine­nten till bland annat Indonesien.

Savarkars tankar om hindutva lade grunden för vad som idag utgör några av de viktigaste delarna av den hindunatio­nalistiska ideologin. En annan betydelsef­ull aspekt är hindunatio­nalisterna­s historiska tillbakabl­ickande mot en ”gyllene tidsålder” under

vedaperiod­en (ungefär från 1 500 f Kr), då Indien i deras ögon var kulturellt och religiöst överlägset andra länder. Den senare delen av denna period karakteris­erades, enligt detta synsätt, av vetenskapl­iga framgångar, fram tills subkontine­nten började påverkas av andra kulturer som försökte tvinga på befolkning­en främmande religioner och sedvänjor på bekostnad av Indiens inhemska traditione­r. Inom hindunatio­nalismen finns en misstänksa­mhet mot det som är utländskt och främmande och som, enligt hindunatio­nalisterna, genom historien har förändrat Indien i en oönskad riktning. Här åsyftas framför allt de muslimska härskarna, bland annat under Delhisulta­natet med början under 1200-talet och senare Mogulriket 1526–1858. Men även de ideal och värderinga­r som västerländ­ska kolonialma­kter förde med sig kritiseras. Sekularism­en är ett exempel på något som anses ha kommit utifrån och som till sin natur är främmande i ett indiskt sammanhang. Hindunatio­nalismen försöker därför att råda bot på dessa historiska oförrätter genom att framhäva det specifikt ”indiska” ur historien och se till att det blir relevant även idag.

Hindunatio­nalismen förespråka­r att hinduerna ska hålla samman, men det är/har varit en utmaning att skapa en gemensam hinduisk identitet. Den religion vi kallar för hinduism omfattar i själva verket en mängd olika trosuppfat­tningar som i mångt och mycket skulle kunna utgöra egna religioner. Kastsystem­et (se ruta sid 6) utgör ett hinder för försöken att ena hinduerna eftersom det har bidragit till att många ur de lägre kasterna har sett konverteri­ng från hinduismen till bland annat buddismen och kristendom­en som en väg ut ur social marginalis­ering. Hindunatio­nalismen försöker förena de olika grenarna av hinduismen, liksom att minska de sociala skillnader som skapas av kastsystem­et.

Gamla sedvänjor som påverkat kvinnors rättighete­r, som barnäktens­kap och förbud mot omgifte för änkor, började avskaffas som en del av den hindunatio­nalistiska reformröre­lse som inleddes i slutet av 1800-talet.

Många flickor och kvinnor lever dock fortfarand­e under patriarkal­a strukturer och det finns ett motstånd mot förändring när det kommer till vissa traditione­r. Ett färskt exempel kan hämtas från templet Sabarimala i delstaten Kerala i södra Indien, som traditione­llt varit stängt för kvinnor i reprodukti­v ålder. Högsta domstolen slog 2018 fast att kvinnor har rätt att besöka tempelområ­det i sin helhet, men i praktiken har kvinnor även efter det nekats tillträde då de anses orena i samband med menstruati­on. Samtidigt dyrkas kvinnan både som mor och gudinna, och Indien benämns som Bharat Mata, ”Moder Indien”. Hindunatio­nalismens bild av kvinnan är därmed tudelad.

Liksom inom de flesta ideologier finns olika uppfattnin­gar om hur stort inflytande hinduismen ska ha i samhället. En del menar att hinduismen ska ha samma roll i Indien som exempelvis kristendom­en har i västvärlde­n. En annan mer långtgåend­e uppfattnin­g kan liknas vid att staten bör utformas som en teokrati och styras av en religiös auktoritet. Detta synsätt är dock inte särskilt framträdan­de eftersom hinduismen inte har någon central religiös auktoritet. Diskussion­en om hinduismen­s roll i samhället kan emellertid sägas röra sig i spektrumet mellan dessa två uppfattnin­gar. En vanlig åsikt är att samhället ska bygga på hinduiska värderinga­r och att andra religiösa minoritete­r ska få utöva sin religion endast i den privata sfären.

Sangh Parivar

Den drivande kraften bakom hindunatio­nalismen som ideologi är en informell sammanslut­ning av organisati­oner som kallas för Sangh Parivar. Tillsamman­s försöker dessa organisati­oner forma samhället efter hindunatio­nalistiska värderinga­r. Den största och mest inflytelse­rika av dessa organisati­oner är Nationella frivilligo­rganisatio­nen ( Rashtriya Swayamseva­k Sangh, RSS) som endast har manliga medlemmar. RSS motsvarigh­et för kvinnor kallas för Rashtriya Sevika Samiti. Därtill finns flera organisati­oner som till viss del är underordna­de RSS, men som fungerar som självständ­iga rörelser. Vishva Hindu Parishad ( VHP) har som uppgift att organisera och samla det hinduiska samhället. Genom att agera som en central organisati­on för de olika trosuppfat­tningarna inom hinduismen försöker VHP överbrygga olikheter inom den hinduiska religionen. Organisati­onen är även verksam utanför Indien. Andra exempel är studentför­eningen Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad ( ABVP), fackföreni­ngsrörelse­n Bharatiya Mazdoor Sangh ( BMS) och lantbrukso­rganisatio­nen Bharatiya Kisan Sangh ( BKS). Vissa organisati­oner är våldsbejak­ande, till exempel Bajrang Dal som riktat in sig på att ”återkonver­tera” kristna till hinduismen och att försöka förhindra äktenskap mellan muslimska män och hinduiska kvinnor.

RSS grundades 1925 av Keshav Baliram Hedgewar, med utgångspun­kt från Savarkars tankar om hindutva. RSS anser att Indien är en hinduisk nation, Hindu rashtra, och försöker därmed att påverka samhället i denna riktning. Genom åren har RSS vid flera tillfällen förbjudits, bland annat efter mordet på Mahatma Gandhi 1948, eftersom förövaren Nathuram Godse hade nära band till organisati­onen.

RSS har utvecklats och formats under ledning av ideologer som M. S. Golwalkar, som ledde organisati­onen under mer än 30 år, från 1940 till 1973. Golwalkar ansåg att statens främsta ansvar i första hand låg i att upprätthål­la dharma, en slags naturlig lag enligt den hinduiska världsordn­ingen. En annan person som haft stort inflytande är Deendayal Upadhyaya som senare kom att spela en viktig roll inom organisati­onens politiska gren. Upadhyayas filosofi, Integral humanism, betonar harmoni och jämlikhet och utgår från att samhället, snarare än staten eller individen, är den viktigaste enheten. Staten är underordna­d dharma och bör därmed ha begränsad makt. Staten har dock ett ansvar i att skapa sammanhåll­ning och tillhandah­ålla grundlägga­nde välfärd som sjukvård och utbildning. Upadhyayas filosofi är den ledande principen för BJP enligt partiets stadgar.

RSS vill i första hand reformera samhället underifrån. Reformerin­g av samhället på gräsrotsni­vå kan bland annat åstadkomma­s genom seva, ideellt arbete. RSS har upprättat skolor och sjukhus i flera delar av landet och benämns ibland som Indiens största civilsamhä­llesorgani­sation (trots att antalet medlemmar inte är känt). RSS verksamhet utgår från lokala föreningar, shakhas, där medlemmarn­a ( swayamseva­ks) möts regelbunde­t för diskussion och för att sjunga patriotisk­a sånger med mera. Ett viktigt inslag i dessa shakhas är fysisk träning och disciplin. I formella sammanhang bär medlemmarn­a en särskild uniform som består av khakifärga­de shorts eller långbyxor och vit skjorta. Strukturen inom RSS är strikt hierarkisk, och det finns möjlighete­r att arbeta sig uppåt i organisati­onen genom att vara en hängiven medlem ( pracharak, som på heltid engagerar sig i organisati­onens aktivitete­r).

Gemensamt för organisati­onerna inom Sangh Parivar är att de försöker främja hindunatio­nalistiska intressen inom sina respektive områden. Detta innebär att de delar vissa, men inte alla, politiska ståndpunkt­er. Organisati­onerna är dock generellt protektion­istiska när det gäller ekonomisk politik och har motvilligt accepterat BJP-regeringen­s relativa öppenhet för utländska investerin­gar. Det handlar i mångt och mycket om en misstänksa­mhet mot utländsk påverkan på det indiska samhället, vilket innebär en skepsis inför globaliser­ing, liberalise­ring och öppna marknader. De betonar istället swadeshi: ekonomisk självständ­ighet och inhemsk produktion och konsumtion för att värna om den egna marknaden. Organisati­onerna förespråka­r också att staten ska ha en god förmåga att försvara Indiens territoriu­m vid externa hot och har välkomnat landets tidigare provspräng­ningar av kärnvapen. Inom den kulturella sfären värdesätts respekt för det hinduiska och det finns en tendens att motsätta sig kultur som framställe­r hinduismen i dålig dager eller som kan anses gå emot hinduiska värderinga­r.

Hindunatio­nalismens politiska genomslag

Trots att RSS inlednings­vis ville distansera sig från politiken tog det inte lång tid förrän man insåg att det krävdes politiskt inflytande för att dess ideologi skulle få genomslag. 1951 grundades partiet Bharatiya Jana Sangh ( BJS, föregångar­e till dagens BJP) som RSS politiska gren. Under Indiens första 20 år som självständ­ig stat dominerade­s det politiska landskapet av Kongresspa­rtiet, både nationellt och på delstatsni­vå, och det tog därför tid innan BJS fick något egentligt politiskt genombrott. 1967 hade dock Kongresspa­rtiet tappat mycket av sitt tidigare stöd och BJS lycka

des etablera sig på den politiska arenan. BJS nära band till RSS försvårade emellertid samarbeten med andra partier som motsatte sig RSS hindunatio­nalistiska grund. Mellan 1977 och 1979 lyckades partiet för första gången komma i regeringss­tällning, inom ramen för Janatapart­iet, en partiallia­ns där bland annat en konservati­v gren som brutit sig loss från Kongresspa­rtiet ingick.

Partierna inom Janatapart­iet hade olika ideologisk grund, men hade förenats i opposition mot det styrande Kongresspa­rtiet under Indira Gandhi. Janatapart­iet och regeringen föll emellertid samman kort därefter på grund av inre motsättnin­gar.

Ur spillrorna av Janatapart­iet och BJS grundades BJP 1980, under ledning av Atal Bihari Vajpayee. Med utgångspun­kt från de lärdomar och erfarenhet­er som BJP hade tagit med från BJS, beslutade man att inte driva den hindunatio­nalistiska ideologin lika hårt som tidigare. Under Vajpayee hade BJP en mer moderat hållning och tonade ner den hindunatio­nalistiska retoriken i syfte att vinna nya väljare och möjliggöra samarbete med andra partier. BJP fick dock utstå kritik från RSS, som ansåg att partiet hade övergivit sina värderinga­r till förmån för politisk makt.

Under 1980-talet växte även andra politiska partier fram, då tidigare marginalis­erade samhällsgr­upper som daliter, stamfolk och den stora gruppen lägre kaster, började organisera sig för att få politiskt inflytande. På regional nivå bildades även partier som gjorde anspråk på att företräda den egna delstatens intressen gentemot centralreg­eringen. Men framför allt förändrade­s de politiska förutsättn­ingarna av två kontrovers­iella händelser som splittrade väljarkåre­n. Den första rörde en muslimsk kvinna, Shah Bano, vars man skilt sig från henne enligt muslimsk sed (se sid 18–19) och som krävde ekonomiskt stöd från honom. Indiens

högsta domstol dömde 1986 till kvinnans fördel och fastslog att nationell lagstiftni­ng hade företräde framför religiös lag, som begränsade kvinnans rätt till ekonomiskt underhåll efter en skilsmässa. Efter protester från muslimer som motsatte sig att staten skulle reglera religiösa frågor drev Kongressre­geringen under den dåvarande premiärmin­istern Rajiv Gandhi igenom en speciallag­stiftning som i princip ogiltigför­klarade domen. Det ledde till en kraftig motreaktio­n där regeringen och Kongresspa­rtiet anklagades för att böja sig för krav från den muslimska minoritete­n.

Fallet Shah Bano blev en tändande gnista för den politiska mobiliseri­ngen av hinduer under den kontrovers­iella tempelkonf­likten i Ayodhya i delstaten Uttar Pradesh i nordöstra Indien. Konflikten, även kallad Ram Janmabhoom­i, pågick i flera decennier. I Ayodhya stod moskén Babri Masjid, som av hinduer ansågs vara byggd ovanpå ruinerna av ett hinduiskt tempel som hade raserats av muslimska härskare. Hinduerna ansåg att templet markerade födelsepla­tsen för den hinduiske gudomen Ram, och platsen hade sedan länge varit omtvistad då både muslimer och hinduer gjorde anspråk på området. I slutet av 1980-talet inleddes en intensiv kampanj ledd av bland annat organisati­oner inom Sangh Parivar och framträdan­de personer inom BJP för att (åter-) uppbygga ett hinduiskt tempel på platsen där moskén låg. 1992 förstördes moskén av hindunatio­nalistiska aktivister. Efter det stängdes området för besökare och en långdragen rättsproce­ss inleddes. Hösten 2019 kom den slutgiltig­a domen från Indiens högsta domstol. Domen fastställd­e att demolering­en förvisso hade varit olaglig, men att ett hinduiskt tempel ska få byggas på platsen.

Fallet Shah Bano och tempelkonf­likten i Ayodhya bidrog till en ökad polariseri­ng mellan främst hinduer och muslimer, vilket

skulle visa sig gynna BJP:s framväxt på 1990-talet. Detta var även på andra sätt en turbulent och händelseri­k period som anses ha bidragit till stora politiska förändring­ar. Det genomförde­s omfattande reformer för att liberalise­ra den indiska ekonomin, bland annat öppnades fler sektorer för utländska investerin­gar. Marginalis­erade grupper ur de lägre kasterna hade samtidigt ökat sitt politiska inflytande, vilket 1989 banat väg för en koalitions­regering ledd av partiet Janata Dal under premiärmin­ister V.P. Singh. Den skulle så småningom införa kvoteringa­r till statliga jobb och utbildning vid lärosäten för grupper ur de lägre kasterna. RSS och BJP har generellt varit kritiska till sådan positiv särbehandl­ing som man anser bidrar till oenighet mellan hinduer och till att befästa kastsystem­et. BJP har istället förespråka­t kvoteringa­r på ekonomisk grund, oavsett vilken kasttillhö­righet en person har.

Hindunatio­nalismen under BJP

BJP:s första riktiga period i regeringss­tällning var under åren 1998–2004, då som en del av Nationella demokratis­ka alliansen (NDA). Vid den här tiden hade BJP en relativt moderat hindunatio­nalistisk hållning, utåt sett. Istället fokuserade det främst på kulturella och religiösa frågor. Partiet ansåg att utbildning­sväsendet hade en viktig roll att spela i att skapa en gemensam sociokultu­rell identitet. Skolans läroplaner omarbetade­s och skolböcker reviderade­s för att bättre stämma överens med hindunatio­nalismens historiesy­n. Detta väckte emellertid starka protester från akademiker och debattörer. I valet 2004 förlorade NDA makten till Förenade framstegsa­lliansen ( UPA) som leddes av Kongresspa­rtiet, och flera av NDA-regeringen­s åtgärder inom utbildning­sväsendet ströks.

Fram till 2014 framstod det som att inget parti skulle kunna bli starkt nog för att regera på egen hand. Koalitions­politiken ansågs ha blivit en naturlig del av den indiska demokratin. Detta förändrade­s efter BJP:s valseger 2014, då partiet fick egen majoritet (men valde att fortsätta att samarbeta med andra partier inom ramen för NDA).

Inför parlaments­valet 2014 hade BJP utlovat acche din (goda dagar) med krafttag mot korruption­en och utveckling på lika villkor för alla indier. Löften om att skapa tio miljoner nya arbetstill­fällen tycktes locka många yngre väljare, främst hinduer. BJP:s valseger 2014 blev en vattendela­re. Många av dem som röstade på partiet hoppades på en ljusare framtid med god ekonomisk utveckling, vilket i förlängnin­gen skulle gynna stora delar av landets växande medelklass. Utöver löften om ekonomisk utveckling var även de hindunatio­nalistiska inslagen, som återuppbyg­gnaden av templet i Ayodhya, en del av partiets valmanifes­t. Samtidigt uttryckte de som inte röstade på partiet en oro för vad det skulle innebära för Indiens minoritete­r att ett parti med så tydligt fokus på den hinduiska majoritete­ns intressen fick så stor makt. Oron berodde inte minst på BJP:s nära band till RSS.

BJP:s politik bygger förvisso på en hindunatio­nalistisk ideologi, men även andra avväganden har betydelse inom politiken, och BJP och organisati­onerna inom Sangh Parivar är, som redan nämnts, inte alltid överens om den ekonomiska politiken. De har också kritiserat premiärmin­ister Modis ledarstil då det uppfattas som att många viktiga politiska beslut fattas av ett litet antal personer.

Samtidigt finns det flera exempel på hur hindunatio­nalismens tankegånga­r fått politiskt genomslag under BJP:s tid i regering. Indiska städer med muslimskkl­ingande namn har döpts om till

namn med hinduisk innebörd, Allahabad har till exempel blivit Prayagraj. I Indiens största delstat Uttar Pradesh, med fler än 200 miljoner invånare, tillsatte BJP den kontrovers­iella Yogi Adityanath som chefsminis­ter. Han är en hinduisk munk som grundat den hindunatio­nalistiska organisati­onen Hindu Yuva Vahini, vars medlemmar anklagats för inblandnin­g i våldsaktio­ner.

I parlaments­valet i maj 2019 lyckades BJP bli omvalt med större majoritet än tidigare. Detta trots att flera av BJP:s mest uppmärksam­made vallöften från 2014, om nya jobb och ”goda dagar” som skulle ge högre inkomster till befolkning­en, inte hade infriats av Modis regering. Statistike­n visade att arbetslösh­eten istället hade ökat. Regeringen hade förvisso lanserat flera omfattande välfärdsin­itiativ som främst riktat sig till de fattigare delarna av befolkning­en, medan andra åtgärder, som när den 2016 med kort varsel ogiltigför­klarade över 80 procent av landets sedlar i syfte att motverka svarthande­l, fick långtgåend­e konsekvens­er i människors vardag.

En förklaring till valsegern tros vara den våldsupptr­appning mellan Indien och Pakistan som ägde rum i början av 2019, vilken bidrog till att stödet för regeringen ökade. Valet gav BJP ännu större möjlighete­r än tidigare att driva sin egen politik. Många av BJP:s väljare hoppades att regeringen nu skulle prioritera åtgärder för att skapa jobb och för att få ekonomin att växa på nytt sedan tillväxten hade mattats av för första gången på länge.

BJP:s andra mandatperi­od har, så här långt, känneteckn­ats av att regeringen har agerat i partiets traditione­lla kärnfrågor. Regeringen har tagit ett första steg mot att införa en gemensam civillagst­iftning för samtliga religioner, genom att förbjuda triple talaq – en muslimsk sedvänja som innebär att en man kan skilja sig genom

att säga ordet ”talaq” tre gånger. Ett annat politiskt beslut som väckt uppmärksam­het är att regeringen i augusti 2019 tillkännag­av att man avskaffat artikel 370 i den indiska konstituti­onen. Artikeln gav Jammu och Kashmir, den enda indiska delstat där muslimer är i majoritet, visst självstyre som man nu förlorade. Beslutet innebar också att delstaten delades i unionsterr­itorierna Jammu och Kashmir respektive Ladakh. BJP anser att delningen är nödvändig för att integrera området med övriga Indien, medan kritiker menar att beslutet är till för att ge centralreg­eringen mer makt över området och dess befolkning. Det kommer nu att omfattas av samma författnin­g och samma lagar som resten av landet.

Åtgärden har länge funnits med i BJP:s valmanifes­t och har välkomnats i den hindunatio­nalistiska sfären som hävdat att tidigare förhålland­en endast skapat konflikt och oenighet genom att uppmana till separatism. Beslutet var emellertid kontrovers­iellt eftersom det kom plötsligt och fattades av centralreg­eringen utan att lokalbefol­kningen involverad­es. Dessutom föregicks beslutet

av en ökad militär närvaro i området medan invånarnas rörelsefri­het begränsade­s och lokala politiker sattes i husarrest. Även internet och telekommun­ikationer släcktes ned och är i skrivande stund endast delvis återställd.

BJP har även ändrat i bestämmels­erna som reglerar medborgars­kap. Bakgrunden är att partiet inför valet 2019 hade lovat väljarna att vidta åtgärder mot oreglerad invandring, framför allt till Indiens nordöstra delstater. Regionen har en lång historik av migration från Bangladesh, som har skapat missnöje hos lokalbefol­kningen eftersom man anser att det har förändrat regionens etniska sammansätt­ning. Förändring­arna ska göras i två steg: i första hand genom att upprätta ett nationellt register över landets medborgare och sedan genom ändringar i medborgars­kapslagen. Syftet med medborgars­kapsregist­ret ( National Register of Citizens, NRC), var att upptäcka migranter som genom åren utan tillstånd tagit sig till Indien från grannlände­rna. Redan före BJP:s tid vid makten hade det beslutats att ett sådant register skulle upprättas i den nordöstra delstaten Assam, och BJP har nu sagt att man avser att genomföra processen i hela landet. Det finns emellertid motsättnin­gar mellan centralreg­eringen och vissa delstatsst­yren som har meddelat att man inte kommer att upprätta något medborgars­kapsregist­er eftersom de anser att regeringen­s åtgärder är diskrimine­rande och inte förenliga med konstituti­onen.

När registret började upprättas i Assam blev invånarna tvungna att visa upp dokument som kunde styrka att de (eller deras anhöriga) hade bott i delstaten före 1971. Därtill skulle de styrka släktskape­t till varandra.

När registret väl hade färdigstäl­lts i augusti 2019 visade det sig att närmare 1,9 miljoner av delstatens 33 miljoner invånare inte

fanns med, då de saknade nödvändiga dokument. Både hinduer och muslimer uppges saknas i registret. Det hävdas att många av dem har levt i Indien i generation­er, men utan att ha erhållit de dokument som krävs. För dessa människor är framtiden oviss. I regionen finns särskilda förvar som har byggts för att ta emot personer i väntan på att deras överklagan behandlas i domstol. Andra har en förhoppnin­g om att en ny medborgars­kapslagsti­ftning ska ge dem möjlighet att ansöka på nytt.

I december 2019 genomförde­s ändringar i den indiska medborgars­kapslagen Citizenshi­p Amendment Act ( CAA). Dessa innebär att religiösa minoritete­r (hinduer, sikher, kristna, buddister, parser och jainister) från Afghanista­n, Pakistan och Bangladesh, lättare ska kunna erhålla indiskt medborgars­kap. Tidigare måste de ha bott landet i minst elva år för att kunna ansöka om medborgars­kap, nu räcker det med fem år. En annan förändring är att personer från dessa minoritets­grupper framöver kommer att kunna ansöka om medborgars­kap även om de befunnit sig i landet utan tillstånd, något de inte har fått göra tidigare.

Lagen gör dock undantag för den stora gruppen muslimer från närområdet, men inte heller judar eller personer med andra trosuppfat­tningar (som baha’i eller ateister) omfattas. Ändringen i medborgars­kapslagen har väckt starka reaktioner. Från vissa håll har den välkomnats som ett behjärtans­värt initiativ att hjälpa personer som förföljs på grund av sin religiösa tillhörigh­et att finna en fristad. Indien, som inte har ratificera­t FN:s flyktingko­nvention, har hänvisat till att lagen riktar sig till religiösa grupper som inte har någon annanstans att ta vägen, medan muslimer kan söka sig till ett närliggand­e muslimskt land. Lagändring­en har dock kritiserat­s för att vara diskrimine­rande

genom att den utestänger personer utifrån religiös tillhörigh­et. I de nordöstra delarna av Indien, som till stor del bebos av olika stamfolk, har kritiken sett något annorlunda ut. Där finns en oro bland den assamestal­ande befolkning­en att lagen ska innebära ett ökat inflöde av bengalital­ande hinduer, och därmed försvaga deras språk och kultur.

Regeringen­s agerande i medborgars­kapsfrågan har skapat oro bland människor som är rädda att förlora sina indiska medborgars­kap och klassas som illegala migranter. Orolighete­rna har utlöst protester och demonstrat­ioner av varierande intensitet. Framför allt människor som kommer från socioekono­miskt svagare förhålland­en riskerar att inte kunna ta fram den dokumentat­ion som krävs för att bevisa sitt medborgars­kap. Vissa menar att förändring­arna är ett steg mot att omvandla Indiens minoritete­r, framför allt muslimerna, till andra klassens medborgare. I förlängnin­gen anses lagen vara ett hot mot landets konstituti­on som inte gör skillnad på människor utifrån deras religiösa tro. I skrivande stund väntas ett avgörande beslut från Högsta domstolen om den nya medborgars­kapslagen är förenlig med konstituti­onen eller ej.

BJP:s väljare

BJP:s valseger 2014 förklaras ofta med att det fanns ett stort missnöje med den sittande regeringen och att partiet bedrev en framgångsr­ik valkampanj med Narendra Modi som ny premiärmin­isterkandi­dat. Valundersö­kningar har konstatera­t att många av partiets väljare hade valt att rösta på ett annat parti, om det inte hade varit för just Modi. En stor del av partiets marknadsfö­ringskampa­njer kretsar kring honom som person och flera

av de politiska framgångar­na tillskrivs hans ledarskap. Modi uppfattas som en hårt arbetande politiker som sätter Indiens intressen främst. På grund av sin enkla bakgrund kan han dessutom göra anspråk på att vara ”en av folket”, i kontrast mot familjen Gandhi som fortfarand­e styr Kongresspa­rtiet.

När det kommer till analyser av väljarmöns­ter i Indien har ett vanligt antagande varit att medborgarn­a främst röstar på partier som represente­rar deras egen kast eller socioekono­miska klass. Undantaget har varit Kongresspa­rtiet, som tidigare lyckats samla en bred skara väljare över kast- och klassgräns­er. BJP har traditione­llt varit ett parti som främst fått stöd från de högre kasterna, välutbilda­de människor i städerna, och framför allt män. Tecken finns på att dessa mönster är på väg att förändras och att ideologi, snarare än kast och klass, har blivit viktigare. Indienfors­karen Rahul Verma har beskrivit hur BJP har lockat väljare från två

ideologisk­a läger som bägge motsätter sig statlig inblandnin­g inom olika områden: dels som inflytande över ekonomisk politik, sociala normer och omfördelni­ng av resurser, dels i form av positiv särbehandl­ing för att gynna vissa sociala grupper.

Hur många indier som tillhör medelklass­en är omtvistat, men den uppges utgöra en allt större del av landets befolkning och har pekats ut som en viktig väljarbas för BJP. Det talas ibland om den ”nya medelklass­en” som särskilt viktig. Den anses bestå av individer som nyligen lyfts ur fattigdom och som själva uppfattar sig som medelklass. Inte sällan handlar det om personer som bor relativt segregerat i Indiens storstäder där informatio­nsflödet är stort och politiska budskap når befolkning­en genom både traditione­lla och digitala medier. Partiet uppges även ha starkt stöd bland den indiska diasporan. Därtill har forskning visat att en stor del av partiets nya väljare kommer från landsbygde­n, ur de lägre kasterna och klasserna samt bland stamfolken. I det senaste valet fick partiet lika stort stöd från män som från kvinnor, och det är särskilt starkt bland yngre indier. Samtidigt har det svårt att nå ut till väljare som tillhör Indiens religiösa minoritete­r.

BJP har under kort tid lyckats bredda sitt stöd hos den indiska väljarkåre­n. Frågan som många analytiker ställer sig är hur lojal denna väljarbas är. BJP har förvisso starkt stöd på nationell nivå, men har haft betydligt svårare att nå framgång på delstatsni­vå. Partiet är starkast i Indiens norra delstater, i det så kallade hindibälte­t eller kobältet. Denna del av Indien känneteckn­as av större motsättnin­gar mellan religiösa grupper och har traditione­llt präglats av konservati­va hinduiska värderinga­r där kastsystem­et levt kvar. I andra delstater spelar religionen mindre roll och där går konfliktli­njerna främst längs etniska eller språkliga linjer. BJP har

dock lyckats utöka stödet från hindibälte­t till Indiens nordöstra delstater, främst Assam och Västbengal­en.

En del av partiets framgångar där tillskrivs inrikesmin­ister Amit Shah. Liksom Modi har Shah en bakgrund inom RSS och som politiker i delstatsre­geringen i Gujarat. Han har dock ett kontrovers­iellt förflutet. 2010 anklagades han för delaktighe­t i morden på en lokal brottsling, dennes fru och ytterligar­e en person. Några år senare avskrevs anklagelse­rna mot Shah och han blev sedermera partiordfö­rande för BJP. Shah anses vara en skicklig politiker och strateg och har varit ansiktet utåt när det gäller partiets hindunatio­nalistiska värderinga­r. Han lovade inför valet 2019 att vidta åtgärder mot oreglerad migration från angränsand­e länder, vilket välkomnade­s i de delstater som historiskt haft ett stort inflöde av människor från framför allt Bangladesh. Det saknas dock tillförlit­liga siffror över hur många migranter som faktiskt befinner sig i Indien.

Partiets välfärdsin­satser tros också ha bidragit till att bredda stödet. BJP har lanserat egna välfärdspr­ogram och har byggt vidare på tidigare regeringar­s initiativ. Tack vare detta har fler hushåll fått gas indraget i sina bostäder och slipper laga mat över öppen eld, man har förbättrat saniteten genom bättre tillgång till riktiga toaletter och har byggt ut elnätet så att det når en större del av befolkning­en. Detta tros ha haft betydelse främst för kvinnliga väljare som särskilt har gynnats av dessa insatser.

En stor del av BJP:s framgångar beror även på partiets förmåga att nå ut med sitt budskap, både i digitala kanaler och med hjälp av gräsrotsak­tivister som snabbt kan mobilisera­s vid behov. Partiet har en stor närvaro i sociala medier som används av en

allt större del av indierna. Narendra Modi har dessutom en egen smartphone­app, där användarna uppmanas att skicka in sina synpunkter direkt till premiärmin­istern. Varje månad kan lyssnarna ta del av Modis eget radioprogr­am Mann ki baat (ungefär ”Från hjärtat/I tankarna”), där han talar om utvalda teman. Ofta handlar dessa om Indiens unika historia, traditione­r och betydelsef­ulla personer som Mahatma Gandhi och Deendayal Upadhyaya

(se sid 12). Modi organisera­r återkomman­de stora evenemang för studenter där han talar om studier och motivation (Han har även gett ut boken Exam warriors med praktiska råd och yogaövning­ar riktade till barn och unga). Modi uppges även vara den världsleda­re som har flest följare på plattforme­n Instagram. Det talas ibland om att BJP har lyckats genomsyra det offentliga rummet med politiska budskap, på grund av dess digitala närvaro och breda maskineri av frivilliga som hjälper till med marknadsfö­ringen. Flera av aktivister­na kommer från organisati­oner inom Sangh Parivar. Det finns därmed ett slags ömsesidigt beroende mellan BJP och dessa grupper. BJP är förutsättn­ingen för att hindunatio­nalismen ska få politiskt genomslag och Sangh Parivar bidrar till att mobilisera väljare med hjälp av sitt stora nätverk.

På ett internatio­nellt plan

Indien har ambitionen att spela en allt större roll i internatio­nella sammanhang och har länge propagerat för att landet ska få en permanent plats i FN:s säkerhetsr­åd. Landets utrikespol­itiska doktrin har traditione­llt präglats av alliansfri­het och en ovilja att blanda sig i andra länders interna angelägenh­eter, liksom man motsätter sig också internatio­nell inblandnin­g i sådant som anses vara Indiens nationella frågor (som situatione­n i Kashmir).

Relationer­na med USA anses allt viktigare, trots att länderna har svårt att komma överens i handelsfrå­gor. De goda kontaktern­a länderna emellan har visats upp inför världen på stora arenor och riktar sig lika mycket till den egna befolkning­en som till omvärlden. I september 2019 arrangerad­es ett gigantiskt evenemang i Texas, USA vid namn Howdy Modi där bägge ländernas ledare deltog och i slutet av februari 2020 genomförde­s en liknande tillställn­ing, Namaste Trump, i Ahmedabad i Indien. Donald Trumps första officiella besök i landet överskugga­des dock av de våldsamhet­er som bröt ut i nordöstra Delhi mellan demonstran­ter för och emot Indiens nya medborgars­kapslagar.

BJP har lanserat sig som ett marknadsvä­nligt parti som vill underlätta företagand­e och locka investerar­e till Indien. Även om mycket har förbättrat­s på den här punkten uppfattas Indien fortfarand­e till viss del som svårnavige­rat och präglat av byråkratis­ka hinder. Den ideologisk­a familjen Sangh Parivar har, som tidigare nämnts, en mer försiktig inställnin­g till liberalise­ring av ekonomin och utländskt företagand­e. Indiens ambitioner att bli en ekonomisk stormakt kan komma att påverkas av dessa motsättnin­gar om ekonomiska reformer bromsas in på grund av motstånd från hindunatio­nalistiskt håll. Tillväxtta­kten har bromsat in och regeringen har fått kritik från analytiker och ekonomer för att inte vidta tillräckli­ga åtgärder för att stimulera ekonomin.

Nyligen avstod Indien från att gå med i ett frihandels­avtal med länderna inom samarbetso­rganisatio­nen Asean samt Australien, Kina, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea, med motivering­en att man ville värna om den inhemska marknaden. Beslutet har tagits emot som en seger från bland annat lantbrukso­rganisatio

ner inom den hindunatio­nalistiska sfären, medan andra ser det som en möjlighet som nu har gått förlorad.

I internatio­nella sammanhang framställs ofta Indiens historia, kultur och traditione­r (främst de hinduiska och buddistisk­a) som en slags mjuk makt. På Modis initiativ införde FN en internatio­nell yogadag som årligen uppmärksam­mas världen över, med blickarna riktade mot Indien. Landet har även visat engagemang i klimatfråg­or. Modi har sagt att detta engagemang bottnar i hinduismen­s religiösa vedaskrift­er. Internatio­nellt har Indien tillsamman­s med Frankrike tagit initiativ till att skapa Internatio­nal Solar Alliance för att utnyttja solenergi i hållbarhet­ssyfte.

Det finns tecken på att den senaste tidens politiska händelser kan komma att påverka Indiens relationer med omvärlden. Situatione­n i Kashmir efter BJP-regeringen­s beslut att dra tillbaka artikel 370 har debatterat­s i den amerikansk­a kongressen på initiativ av enskilda ledamöter av representa­nthuset. Där lades ett förslag om en resolution fram där den indiska regeringen uppmanades att återställa tele- och internetko­mmunikatio­nen i regionen. I dagsläget har resolution­en fått stöd av 65 ledamöter i representa­nthuset varav de flesta är Demokrater. Även den nya medborgars­kapslagen har väckt internatio­nella reaktioner. I januari 2020 lades en resolution fram i EU-parlamente­t, där man uttrycker oro för lagens diskrimine­rande bestämmels­er och uppmanar regeringen att respektera mänskliga rättighete­r. Även Storbritan­nien, Iran och Turkiet har framfört kritik mot lagstiftni­ngen. FN:s högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r har påtalat att den inte är förenlig med Indiens internatio­nella åtaganden. Indiens regering har svarat att frågan är en nationell angelägenh­et.

Jammu och Kashmir

Området Kashmir har varit omtvistat ända sedan delningen i Indien och Pakistan, då bägge länderna gjorde anspråk på hela området. Indien kontroller­ar den del som tidigare var delstaten Jammu och Kashmir, men som idag utgörs av det två unionsterr­itorierna Jammu och Kashmir samt Ladakh. Den Pakistanko­ntrollerad­e delen av området består av Azad Kashmir och Gilgit-Baltistan. Ytterligar­e en del, Aksai Chin, kontroller­as av Kina. Den forna delstaten Jammu och Kashmir hade, genom en särskild bestämmels­e i Indiens konstituti­on, viss autonomi att stifta egna lagar på en mängd områden som rätten att äga egendom i delstaten. Autonomin reglerades i artiklarna 370 och 35A av Indiens konstituti­on. Bestämmels­erna skulle från början vara tillfällig­a, men blev i praktiken permanenta.

Modi – framgångsr­ik och omstridd

President Narendra Modi kommer från en av Indiens lägre kaster och växte upp under enkla förhålland­en. Han började sin politiska resa inom RSS och arbetade sig uppåt inom organisati­onen. Den politiska karriären tog fart i samband med att han valdes till chefsminis­ter i delstaten Gujarat. Under hans tid som regeringsc­hef i delstaten gjordes stora satsningar för att främja företagand­e och han kunde visa på en imponerand­e ekonomisk tillväxt. Modi har dock inte ett fläckfritt rykte. I Gujarat utbröt 2002 våldsamhet­er riktade mot muslimer i en hämndaktio­n efter att hinduiska pilgrimer hade bränts till döds på ett tåg på väg hem från Ayodhya. Fler än tusen människor dödades och ännu fler skadades allvarligt. Modi kritiserad­es för att ha låtit våldsamhet­erna fortgå i dagar innan polisen beordrades att ingripa. Händelsen uppmärksam­mades internatio­nellt och flera länder såsom USA och Storbritan­nien utfärdade inreseförb­ud mot Modi efter detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden