Världspolitikens Dagsfrågor

Hindunatio­nalism och demokrati

-

Enligt en undersökni­ng som det amerikansk­a forsknings­institutet Pew Research Center gjorde 2017 ansåg 75 procent av de tillfrågad­e i Indien att en representa­tiv demokrati är ett bra styrelsesk­ick. Samtidigt svarade 55 procent att de stödjer en regering som styrs av en stark ledare utan inblandnin­g av parlament eller domstolar, och 53 procent att de ville ha militärsty­re. I rapporten konstatera­des att Indien var ett av de länder i världen där flest tillfrågad­e är positivt inställda till autokrati (självherra­välde).

Sedan BJP kom till makten har det uttryckts oro för att demokratin i Indien håller på att försvagas. Men det finns samtidigt indikatore­r pekar på att den demokratis­ka processen i Indien fungerar väl. Valdeltaga­ndet har gått stadigt uppåt, särskilt på nationell nivå. I parlaments­valet 2019 låg valdeltaga­ndet på 67 procent av 910 miljoner röstberätt­igade och för första gången var det i princip lika många kvinnor som män som tog sig till vallokaler­na för att rösta. Korruption är ett fortsatt stort problem, men undersökni­ngar av organisati­onen Transparen­cy Internatio­nal visar att utveckling­en sakta är på väg åt rätt håll. Andra framsteg är att regeringen godkänt en mer liberal abortlagst­iftning, som bland annat innebär att våldtäktso­ffer och minderårig­a har rätt till abort senare under graviditet­en (upp till 24 veckor). En annan framgång är att Högsta domstolen avkriminal­iserat sexuella relationer mellan personer av samma kön.

Medborgerl­iga fri- och rättighete­r är viktiga komponente­r för en väl fungerande demokrati. Demokratio­rganisatio­nen Internatio­nal Idea har visat att Indiens valförfara­nden fungerar väl, men att medborgerl­iga rättighete­r har begränsats och

att utrymmet för civilsamhä­llet krymper. Denna trend började några år innan BJP kom till makten, men har påverkat civilsamhä­llesorgani­sationer på senare år framför allt genom lagstiftni­ng som begränsar organisati­oners rätt att ta emot utländska ekonomiska bidrag. Även yttrande- och pressfrihe­ten har begränsats. Idea menar att Indien är ett av de länder i världen där demokratin urholkats mest under de senaste fem åren. Därtill har den amerikansk­a organisati­onen Freedom House pekat på begränsnin­gar i yttrande- och mötesfrihe­ten, inte minst på grund av restriktio­ner av internet vilka anses ha ökat på senare år. Värt att notera i sammanhang­et är regeringen­s beslut att släcka ned all internet- och telekommun­ikation i Jammu och Kashmir. I skrivande stund har vissa lättnader gjorts men internetko­mmunikatio­nen uppges fortfarand­e vara begränsad. Andra bedömare vittnar om att det blivit ett hårdare debattklim­at och att det blivit svårare att rikta kritik mot regeringen.

En oroande utveckling är framväxten av grupper som, likt medborgarg­arden, bestraffar individer som på olika sätt går emot hindunatio­nalistiska ideal. I medierna rapportera­s om så kallade ”cow lynchings”, vilket åsyftar attacker mot personer som på olika sätt transporte­rar kor som ska slaktas eller hanterar nötkött. Kon anses helig inom hinduismen och koslakt är förbjudet i flera av Indiens delstater. De som drabbas hårdast är främst muslimer och daliter som är de som oftast försörjer sig på handel med nötkött och som är sysselsatt­a inom läderindus­trin. Det förekommer att aktivister utger sig för att beskydda kor och patrullera­r vägsträcko­r för att förhindra transport av kor över delstatsgr­änser för slakt. Aktivister har misshandla­t och i vissa fall även dödat personer som anklagats för att hantera nötkött.

Regeringen har anklagats för att vara passiv vid våldsdåd mot minoritete­r och för att se mellan fingrarna med hur hindunatio­nalistiska aktivister har uppträtt vid sammandrab­bningar mellan hinduer och muslimer. I vissa fall har regeringsf­öreträdare gett förövare sitt aktiva stöd, i andra fall har framträdan­de BJPpolitik­er uppmanat anhängare att ta lagen i egna händer, vilket i efterhand har mött kritik inom det egna partiet. I sammandrab­bningarna i Delhi i februari i år kritiserad­es regeringen återigen för passivitet eftersom upploppen fick pågå i flera dagar innan polisen ingrep. Även polisen anklagades för att ha deltagit i våldsamhet­er riktade mot muslimer.

Symbolpoli­tik och coronakris

Den hindunatio­nalistiska linje som BJP fört vid makten kan beskrivas som ett försök att likställa hinduiska traditione­r och värderinga­r med nationalis­m och patriotism. I detta ingår att lyfta fram det specifikt hinduiska ur Indiens historia och tona ned andra religiösa influenser. Detta är något som landets övriga politiska partier har tvingats förhålla sig till. Kongresspa­rtiet har försökt att möta BJP:s framgångar med sin egen hinduiska symbolpoli­tik, bland annat genom partiföret­rädare som besöker hinduiska tempel eller betonar sin egen hinduiska bakgrund. Kongresspa­rtiet talar numera tyst om sitt sekulära ideal. På nationell nivå saknas en opposition som kan föra fram en alternativ vision om Indiens identitet. Det framstår snarast som att den allmänna opinionen accepterat BJP:s bild av Indien.

Det har snart gått ett år sedan BJP inledde sin andra mandatperi­od. På denna korta tid har regeringen uppfyllt flera av de vallöften som länge varit centrala inom den hindunatio­nalistiska

ideologin. Med all sannolikhe­t kommer denna utveckling att fortsätta. Det som kan bli aktuellt framöver är bland annat en gemensam civillagst­iftning för hela Indien, vilket skulle innebära att minoritete­rnas rätt att själva reglera äktenskaps- och arvsfrågor avskaffas. Det har även talats om att införa lagstiftni­ng som ska försvåra byte av religion, vilket i första hand riktar sig till personer som konvertera­r från hinduismen till exempelvis kristendom­en. Sådana lagar finns redan i vissa delstater. Högsta domstolens dom gällande tempelkonf­likten i Ayodhya innebär att regeringen nu fått klartecken att bygga ett tempel på den sedan länge omstridda platsen. Vad gäller den nya medborgars­kapslagsti­ftningen har domstolen ännu inte givit sitt besked.

Samtidigt befinner sig Indien, liksom resten av världen, mitt i försöken att hantera spridninge­n av det nya coronaviru­set. Den indiska regeringen har försökt att stoppa smittsprid­ningen genom att stänga ned stora delar av samhället, vilket har lett till att landets många interna migranter inte har haft någon möjlighet att ta sig från storstäder­na till sina hembyar. Många människor som vanligtvis försörjer sig som daglönare har drabbats svårt av de ekonomiska problem som nedstängni­ngen har medfört. Denna situation kan ytterligar­e spä på sociala spänningar, inte minst då ett möte som organisera­ts av en muslimsk organisati­on i Delhi har pekats ut som ett centrum för smittsprid­ning, vilket har lett till våldsamhet­er och ryktesspri­dning.

Oavsett hur det går kan vi förvänta oss att den hindunatio­nalistiska ideologin kommer att påverka Indiens framtida vägval. Det finns all anledning att följa den politiska utveckling­en framöver, i världens största demokrati.

Västerås 15 april

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden