Världspolitikens Dagsfrågor

Inledning

-

Kanske har handelspol­itik aldrig varit så hett i nyhetsflöd­et som under de senaste åren. Dagligen – i alla fall fram till coronakris­en bröt ut i början på året – har vi kunnat läsa om handelskri­g, hot om tullar, det multilater­ala systemets kris, brexit och ökad protektion­ism. Den amerikansk­e presidente­ns okonventio­nella användning av handelsavt­al som ett geopolitis­kt verktyg och hans förakt för internatio­nella normer, har satt det globala handelssys­temet under stark press. Donald Trump anser att ”handelskri­g är bra” och att de är ” lätta att vinna”. Det har lett till ökade tullar och handelshin­der på många håll i världen. Spänningar­na mellan USA och Kina skapar nya normer utanför Världshand­elsorganis­ationen ( WTO) och får ekonomiska konsekvens­er för hela världen. Men även Kina, i sin strävan att bli ekonomiskt dominerand­e inom en rad områden, sätter upp diskrimine­rande hinder och för en aggressiv investerin­gs- och handelspol­itik. Det blir allt svårare för utländska företag att göra affärer i Kina på samma villkor som de inhemska bolagen.

Samtidigt som protektion­ismen och den nationalis­tiska ekonomiska retoriken ökar, har det också väckt en motreaktio­n. Allt fler handelsavt­al sluts i världen och många länder går samman för att stå upp för fortsatt frihandel. I bräschen går EU som genom sina 15 nya handelsavt­al de senaste åren inte bara satt rekord, utan också tagit ledningen för en global allians mellan likasinnad­e länder som står upp för regelstyrd, öppen handel och ett stärkt WTO.

WTO har under en längre tid haft svårt att fatta beslut och är inte anpassad till dagens handel med tjänster och digital informatio­n. Dessutom ställer konsumente­r över hela världen

växande krav på att handeln ska vara hållbar och rättvis. De senaste årens spänningar och USA:s nonchalans inför internatio­nella regelverk har satt WTO under ytterligar­e press.

Till detta kommer det nya coronaviru­set som fått stora följder inte bara för människors liv och hälsa, utan också för turismen, resandet, ekonomin och de globala värdekedjo­rna. Internatio­nella valutafond­en (IMF) varnar för att detta är den största ekonomiska utmaningen världen stått inför sedan 1930-talet. Nya innovativa lösningar kommer att krävas för att få fart på ekonomin igen.

Vad är det som händer, hur ska man förstå handelssys­temets kris och hur kommer världen att se ut efter coronakris­en?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden