Världspolitikens Dagsfrågor

Handelssys­temets framväxt

-

Efter andra världskrig­et bildades en mängd internatio­nella organisati­oner inom ramen för det så kallade Bretton Woodssyste­met. Där lades grunden för efterkrigs­tidens finansiell­a system genom skapandet av IMF och Världsbank­en. På Bretton Woodskonfe­rensen 1944, där 44 länder deltog, rekommende­rade deltagarna bildandet av en kompletter­ande institutio­n, Internatio­nal Trade Organisati­on, som skulle bli systemets tredje ben. Organisati­onen blev aldrig verklighet men parallella förhandlin­gar om ett multilater­alt avtal för ömsesidiga minskninga­r av tullar ( reciprocit­et) resulterad­e i Gatt ( General System of Tariffs and Trade), som trädde i kraft den 1 januari 1948. Gatt hade ingen institutio­nell struktur värt namnet, men fungerade som en internatio­nell organisati­on och var värd för åtta internatio­nella handelsrun­dor. Den sista av dessa, Uruguayrun­dan (1987–1995)

kulminerad­e i bildandet av WTO ( World Trade Organisati­on). WTO inkorporer­ar alla Gatts principer och ger en omfattande institutio­nell ram. Idag är 164 länder medlemmar i WTO. Samtliga EU-länder ingår, men företräds av EU-kommission­en, vilket gör EU till en av de tyngsta spelarna i organisati­onens.

I WTO ingår förutom överenskom­melsen om Gatt (handel med varor), också Gats (tjänstehan­del) och Trips (patent- och upphovsrät­tsfrågor). Dessutom finns en del mindre avtal och inte minst ett tvistlösni­ngssystem i två nivåer som hanterar handelstvi­ster länder emellan.

Hela syftet med organisati­onen, som har sitt säte i Genève, är att reglera handel mellan medlemslän­derna och tillhandah­ålla en struktur för förhandlin­gar och konfliktlö­sning. Problemen med WTO idag är många, men organisati­onen har bidragit till en ökad, liberalise­rad och mer förutsägba­r handel med globala normer och regler. Tullkrånge­l har minskat, marknader öppnats och miljoner människor har lyfts ur fattigdom, inte minst i utveckling­sländerna. När Kina och ”Chinese Tapei” (Taiwan) gick med 2001 och Ryssland 2012, blev WTO på alla sätt en global organisati­on. Medlemmarn­a står idag för 95 procent av världshand­eln.

Ordlista

ISDS ( Investor-State Dispute Settlement): tvistlösni­ngsmekanis­m inom internatio­nell rätt som ger företag som anser sig diskrimine­rade på ett sätt som skadar investerin­gar i ett land rätt till rättsliga processer mot regeringar. Det finns flera tusen sådana avtal globalt.

Globala värdekedjo­r: produktion­sprocesser är utspridda över världen.I en modern telefon eller en bil finns produkter och system från kanske 30 länder.

Dumping: när en vara exporteras för ett pris som är lägre än det normala värdet

Standarder: tekniska standarder för produkter ska helst vara i enlighet med internatio­nella regleringa­r men olika länder har olika traditione­r. Standarder kan fastställa­s nationellt men ska inte vara diskrimine­rande, d v s samma krav måste ställas på inhemska som utländska producente­r. Det finns även standarder för livsmedel, arbetsrätt m m, frågor som ofta är svåra att förhandla om i handelsavt­al.

Handelsbal­ans: differense­n mellan värdet av import och export av varor. Är den positiv finns ett handelsöve­rskott, är den negativ finns ett handelsund­erskott.

Protektion­ism: olika sätt (tullar, avgifter, kvoter, särskilda regler) att försöka skydda de varor och tjänster som produceras i det egna landet mot konkurrens från andra länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden