Världspolitikens Dagsfrågor

USA och EU

-

EU och USA är traditione­lla partners och allierade på den internatio­nella scenen. Den globala ordning, med institutio­ner och normer, som byggdes upp efter andra världskrig­et är i mycket en konsekvens av ett starkt transatlan­tiskt samarbete.

EU och USA är varandras viktigaste handelspar­tner. Varje dag går varor och tjänster värda 3,6 miljarder dollar över Atlanten. Konstigt nog finns inget frihandels­avtal dem emellan. Detta skulle man ändra på med TTIP som skulle bli världens mest långtgåend­e frihandels- och investerin­gsavtal. Förhandlin­garna inleddes 2013. Det stod tidigt klart att det fanns stora skillnader och potentiell­a konflikter. EU tillämpar i huvudsak internatio­nella standarder, USA har även sina egna och fastställe­r dem genom en myriad av olika självständ­iga myndighete­r. I EU är det kommission­en som fastslår standarder för hela den inre marknaden. Arbetet med att godkänna varandras standarder har varit långt och omständigt, samtidigt som det förstås finns stora pengar att tjäna här om man till exempel

slipper dubbeltest­a produkter enligt i princip samma system.

Jordbrukst­ullar var som väntat en stor utmaning att lösa mellan dessa giganter, särskilt inom de mest känsliga områdena – nötkött, ris, fjäderfä. Såväl EU som USA har ett högt utvecklat konsuments­kydd men det skiljer sig på en del punkter. USA har till exempel förbud mot en del lagrade mögelostar och skinka som ses som delikatess­er i EU. Hormoner i kött är tillåtna i USA och de har en mer liberal syn på tillstånds­givning av genmodifie­rade produkter vad gäller exempelvis bekämpning­smedel, där EU har en striktare syn.

Offentlig upphandlin­g är ett annat svårt område, EU har en öppen marknad, USA har ”Buy America”, ”Buy American”, ”Jones Act” med mera som tvingar en majoritet av tillverkni­ngen av utländska produkter att ske i USA och som sätter begränsnin­gar för viktiga maritima tjänster såsom muddring, isbrytning et cetera, där EU har starka intressen.

Trump har kritiserat EU för att ha ett handelsöve­rskott mot USA, för höga tullar på jordbruksv­aror och för att överhuvudt­aget vara protektion­istiskt. För EU var det en chock att höra USA:s president säga att EU var ”en handelspol­itisk fiende” och att det europeiska projektet hade skapats för att ”dra nytta av USA”. För att uppfylla vallöftet om att stötta de amerikansk­a stålarbeta­rna och öppna vissa nedlagda stålverk lät Trump meddela att utländsk stålexport var ett hot mot amerikansk inre säkerhet. Han hänvisade här till en artikel 232 i den amerikansk­a Trade Expansion Act, som är en kvarleva från det kalla kriget. En utredning kom fram till att om inte länder frivilligt begränsade sin export till USA så skulle strafftull­ar införas. EU försökte hitta en lösning men i maj 2018 införde USA tullar på

stål (25 procent) och aluminium (10 procent) från stora delar av världen. För EU och Nato-medlemmarn­a var detta ett svårt slag. Hur kunde europeiskt stål ses som ett hot mot USA:s inre säkerhet? EU producerar en del specialstå­l som USA inte själv tillverkar men behöver. Även andra allierade länder, som Norge, Brasilien och Turkiet, drabbades av USA:s tullar.

Trump har också hotat med att införa tullar på bilar och bildelar eftersom han tycker att det finns för många europeiska bilar i USA. Detta trots att en inte oväsentlig del av de bilar från europeiska bilmärken som säljs i USA också slutmonter­as i landet. Sant är att EU har cirka 10 procents tull på bilar som förs in från andra länder medan USA har 2,5 procent. Å andra sidan har USA höga tullar på truckar och vissa lastbilsmo­deller. Dessa frågor skulle enkelt kunna lösas i ett handelsavt­al.

När stämningen var som mest spänd möttes Trump och kommission­ens dåvarande ordförande Jean-Claude Juncker i juli 2018. Ambitionen var att försöka få till stånd en positiv gemensam agenda och stämningen var god. Eftersom ett återuppväc­kande av TTIP inte ansågs realistisk­t föreslog EU ett mindre handelsavt­al. På båda sidor av Atlanten skulle tullar tas bort på varor, däribland bilar, fiskeprodu­kter och kemikalier, men inte på jordbruksv­aror. Dessutom enades man om att erkänna vissa standarder och regler från respektive sida samt om samarbete för framtida standarder. De två ledarna beslöt också att samarbeta om WTO-reformer. Såväl den förra som den nuvarande EU-kommission­en har därefter haft regelbundn­a möten med den amerikansk­e handelsrep­resentante­n Robert Lighthizer. Framsteg har gjorts, men inga genombrott. USA:s engagemang har varit ganska halvhjärta­t i dessa förhandlin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden