Världspolitikens Dagsfrågor

Kina och EU

-

EU och Kina är knutna till varandra genom en myriad av ömsesidiga relationer. Europeiska unionen är Kinas största handelspar­tner och för EU är Kina nummer två efter USA. Utöver handel samarbetar man inom en mängd olika områden, bland annat forskning, miljö och klimatfråg­or. Förhålland­et är dock inte okomplicer­at. I ett dokument som EU-kommission­en presentera­de i mars 2019 och som medlemslän­dernas utrikesmin­istrar ställde sig bakom, beskrivs Kina som en viktig partner men samtidigt en systemriva­l. Detta var ganska unikt eftersom EU-ländernas politik gentemot Kina har varit splittrad. Medan de europiska investerin­garna i Kina har minskat under de senaste åren kan man se en omvänd tendens när det gäller Kinas investerin­gar i Europa. Kina har köpt hundratals företag i EU och äger flygplatse­r, hamnar och vindkraftv­erk, så kallad kritisk infrastruk­tur som är viktigt för ett lands inre säkerhet. Kina investerad­e 2018 sex gånger mer i Europa än i USA. Det beror bland annat på att USA har en tuffare säkerhetss­creening.

EU oroas över att Kina allt mer blandar samman ekonomiska och säkerhetsp­olitiska intressen. I princip samtliga kinesiska företag styrs direkt eller indirekt av kommunistp­artiet och partiet accepterar inte illojalite­t. Det finns en oro över att ekonomiska band underordna­s kommunistp­artiets geopolitis­ka hänsynstag­anden. Även ”privata” kinesiska företag kontroller­as delvis av staten.

Ytterligar­e ett problem är att Kina avviker från internatio­nella standarder, framför allt tekniska sådana. EU använder sig som tidigare nämnts i huvudsak av, eller är med om att ta fram, internatio­nella standarder. Kinas egna standarder ställer till praktiska

och ekonomiska problem för europeiska företag. Från kinesisk sida finns en strategi att utveckla egna standarder som ska accepteras av allt fler länder och därigenom konkurrera globalt.

Sedan 2013 förhandlar EU och Kina om ett investerin­gsavtal med målet att underlätta investerin­gar och skapa mer jämlika villkor. Förhandlin­garna går långsamt och i december 2019 hölls den 26:e förhandlin­gsrundan. Enligt ett gemensamt uttalande ska avtalet ros i hamn under 2020, men det återstår att se. Från kinesiskt håll har man tryckt på för att även inleda förhandlin­gar om ett frihandels­avtal. EU har hållit emot och först velat utjämna de villkor som gäller för investerar­e. Ett frihandels­avtal med Kina är ett långsiktig­t mål men det kan bli oerhört komplicera­t att få till stånd rättvisa möjlighete­r för europeiska företag att etablera sig på den kinesiska marknaden, regelverk kring intellektu­ella rättighete­r samt inte minst kapitlet om hållbar utveckling och mänskliga rättighete­r. Som nämnts tidigare ska alla avtal godkännas av Europaparl­amentet och där har dessa frågor stor betydelse.

EU är en öppen marknad och det är lätt för utländska företag att lämna anbud på tjänster och olika former av offentliga upphandlin­gskontrakt. Denna öppenhet har skapat välstånd och tillväxt. Bristen på ömsesidigh­et och en oro för en del kinesiska investerin­gar som uppfattas syfta till att ta över kritisk infrastruk­tur har dock fått EU-länderna att vidta en del åtgärder. EU kan med sina strikta regler för statligt stöd till företag inte konkurrera med utländska investerin­gar med stark statlig uppbacknin­g, som är fallet med de kinesiska investerin­garna. Dessutom har en del av investerin­garna kommit med ett politiskt pris, i form av att enskilda medlemslän­der har röstat emot kritiska formulerin­gar mot Kina i till exempel

FN-sammanhang. Runt om i världen har länder som USA, Kanada, Japan, Australien och Nya Zeeland sett över och skärpt sin lagstiftni­ng för utländska investerin­gar för att möta den globala trenden med ökande kinesiska investerin­gar.

Inom EU har ungefär hälften av medlemslän­derna nationell lagstiftni­ng som rör känsliga investerin­gar, men det stod snart klart att det fanns behov av att samordna sig på EU-nivå. På kort tid lyckades Rådet och Europaparl­amentet i mars 2019 enas om det förslag som Kommission­en lade fram. Det är en ganska försiktig reglering som skapar ett samarbetsf­orum för informatio­nsutbyte samt listar vilka kriterier som bör användas för nationell granskning. Det handlar om investerin­gar som riktar sig mot kritisk infrastruk­tur eller som kan skada ”nationell säkerhet”. Kommission­en kan lämna råd och synpunkter på enskilda investerin­gsbud, men har ingen juridisk makt att besluta. Den makten ligger alltid hos medlemslän­derna. Mekanismen träder i kraft i oktober 2020 och det återstår att se om den har tänder. Den nya kommission­en har redan aviserat att den kan komma att skärpas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden