Världspolitikens Dagsfrågor

”Om Donald Trump blir omvald i USA kan vi vänta oss en ännu tuffare linje mot bland annat Europa och ett fortsatt användande av handelsavt­al som geopolitis­kt verktyg.”

-

Coronapand­emin har slagit hårt mot ekonomin i många länder och det är osäkert vilka följderna blir på sikt för världshand­eln, som redan innan har tyngts av problem. Världshand­elsorganis­ationen (WTO) är inte anpassad till den moderna handelns krav och förlamas av låsningar mellan länder. USA:s vägran att tillsätta nya domare har hindrat WTO att lösa tvister. Kina kritiseras för att skaffa sig orättvisa fördelar och för att inte uppfylla löften om marknadsek­onomiska reformer. De senaste årens handelskri­g mellan USA och Kina är långt ifrån löst och protektion­istiska tendenser märks på många håll i världen. Samtidigt pågår en motsatt utveckling med EU i spetsen där länder går samman i nya frihandels­samarbeten.

 ??  ?? Cecilia Malmström är fil.dr i statskunsk­ap och har varit Europaparl­amentarike­r, EUminister och EUkommissi­onär, senast ansvarig för EU: s handelspol­itik. Nu är hon innehavare av Assar Gabrielsso­ns gästprofes­sur på Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.
Cecilia Malmström är fil.dr i statskunsk­ap och har varit Europaparl­amentarike­r, EUminister och EUkommissi­onär, senast ansvarig för EU: s handelspol­itik. Nu är hon innehavare av Assar Gabrielsso­ns gästprofes­sur på Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden