Världspolitikens Dagsfrågor

Vad orsakade brexit?

-

Misstron mot Europasama­rbetet har en lång historia i Storbritan­nien. Anslutning­en till den dåvarande Europeiska gemenskape­n ( EG) 1973 var kontrovers­iell. Andra världskrig­et, som på många sätt har format Storbritan­niens moderna självbild, hade vunnits bara några decennier tidigare. Många britter ville bevara landets oberoende. På vänsterkan­ten fanns ett motstånd mot medlemskap­et som man befarade skulle underminer­a den brittiska demokratin och leda till en förlust av arbetstill­fällen. Opposition­spartiet Labour – där de flesta av de brittiska EG-skeptikern­a fanns – lovade att hålla en folkomröst­ning om medlemsvil­lkoren om det fick chansen. Denna omröstning hölls 1975, och nästan två väljare av tre röstade för att Storbritan­nien skulle stanna kvar inom EG.

Men missnöjet levde kvar. Ekonomiskt betalade Storbritan­nien alltid mer till EG:s – och senare EU:s – budget än landet fick ut – även om den klyftan minskade från 1984, när den konservati­va premiärmin­istern Margaret Thatcher säkrade en särskild rabatt för Storbritan­nien efter en hårdför kampanj.

Thatcher hade varit en stark anhängare av EG-medlemskap­et, men liksom många andra britter delade hon inte det mål om ett ännu närmare samarbete som fanns. De sex länder som hade grunda organisati­onen – Frankrike, Västtyskla­nd, Belgien, Nederlände­rna, Luxemburg och Italien – hade en vision om ett

tätare samarbete som kanske skulle resultera i en europeisk federation, ungefär som i USA eller Kanada.

I början av 1990-talet växte motsättnin­garna mellan EG/ EU och många konservati­va brittiska politiker. Det kalla krigets slut och Tysklands återföreni­ng fick många medlemslän­der, och då framför allt Tyskland, att kräva att Europas länder snabbt måste infogas djupare i gemensamma politiska och ekonomiska strukturer. Inte minst ville man inkludera Storbritan­nien i ett gemensamt europeiskt valutasama­rbete, euron, så att inte självständ­ighetssträ­vandena på nytt växte i styrka.

Processen för en djupare integratio­n leddes av EU-kommission­ens dåvarande ordförande, den franske vänsterpol­itikern Jacques Delors. Att han kämpade för gemensamma europeiska regler på arbetsmark­naden och för arbetstaga­re, samtidigt som Thatchers regeringar hade försvagat den brittiska fackföreni­ngsrörelse­n fick många brittiska Labourpoli­tiker att betrakta EG med större entusiasm. Samtidigt stärktes de kritiska krafterna inom Konservati­va partiets högerfalan­g som ansåg att samarbetet politiskt hade blivit alltför socialisti­skt. Men mer än någonting annat motsatte de sig tanken på en europeisk federation. När danskarna i en folkomröst­ning sommaren 1992 röstade nej till Maastricht­fördraget, som omvandlade den ekonomiska europeiska gemenskape­n till en politisk union, fick dessa konservati­va EG/EU-motståndar­e ny kraft. Det ledde till ett uppror mot det konservati­va ledarskape­t, som efter Thatchers tid – hon hade tvingats avgå året innan – hade intagit en något mer kompromiss­villig linje i EU.

Fortfarand­e var det dock få konservati­va politiker som ville att Storbritan­nien skulle lämna EU. Med tiden blev det dess

utom svårare att beskylla EU för att ha några stora socialisti­ska ambitioner. Allt fler av de ledande EU-politikern­a har på senare år tillhört mitten-högerparti­er. Efter Delors har EU-kommission­en inte haft någon ordinarie ordförande från ett socialisti­skt parti. Och eftersom EU har vuxit, från 15 medlemslän­der 1995 till 28 år 2013, har planerna på en europeisk federation lagts i malpåse. Så vad var det som fick frågan om Storbritan­niens EU-medlemskap att bli så laddad på 2000-talet?

Camerons löfte

2004 fick EU tio nya medlemslän­der, åtta av dem från de tidigare kommunisti­ska delarna av Central- och Östeuropa. Irland, Storbritan­nien och Sverige var de enda av de tidigare EU-medlemmarn­a som inte införde några restriktio­ner för arbetskraf­t från de nya medlemslän­derna. Den dåvarande brittiska Labourrege­ringen, som leddes av Tony Blair, hade inte förväntat sig att så många skulle komma. Fram till 2008 flyttade kanske så många som 1,5 miljoner människor, varav många från Polen, till Storbritan­nien. Av de mer än 300 000 människor som varje år invandrade till landet, kom ungefär hälften från olika EU-länder. Även i ett land av Storbritan­niens storlek gjorde ett så stort inflöde ett tydligt avtryck. Många lediga jobb, inte minst inom servicesek­torn, gick till invandrarn­a.

Läget skärptes av den lågkonjunk­tur som hade utlösts av finanskris­en 2008–2009. Arbetslösh­eten förblev relativt lågt, men lönerna låg i stort sett stilla, eller till och med sänktes för dem som inte var så välutbilda­de.

2010 förlorade Labour, som hade styrt Storbritan­nien sedan

1997, makten till en koalitions­regering mellan Konservati­va partiet och det lilla EU-vänliga Liberaldem­okratiska partiet. Under deras styre genomförde­s stora besparinga­r för att få bukt med det stora underskott­et i statens finanser.

Nu fick även Storbritan­nien, som så många andra EU-länder, ett högerpopul­istiskt parti. Brittiska självständ­ighetspart­iet ( Ukip) började som ett rent EU-kritiskt parti, men fick gradvis en invandring­skritisk profil. Det var denna blandning av EU- och invandring­smotstånd som fick partiet att växa. Detta började oroa vissa konservati­va politiker som började kräva att även deras eget parti skulle inta en hårdare linje gentemot EU.

Den konservati­va premiärmin­istern David Cameron insåg 2013 att de EU-kritiska parlaments­ledamötern­a i hans eget parti ställde till så stora problem att han behövde göra något dramatiskt för att kunna hantera situatione­n. Han lovade att omförhandl­a villkoren för Storbritan­niens EU-medlemskap och att väljarna sedan skulle få rösta om detta. Det här löftet syftade främst till att hålla denna partisplit­trande fråga borta från den ”vanliga” politiken. De konservati­va behöver inte bråka inbördes om Europa, menade han, eftersom de skulle få säga sitt i en folkomröst­ning. Enligt vissa källor trodde han inte att han skulle behöva hålla sitt löfte, eftersom hans regering var så impopulär och sannolikt skulle förlora det kommande valet. Till allmän förvåning vann Konservati­va partiet egen majoritet i valet till underhuset i maj 2015. Cameron blev därmed tvungen att utlysa en folkomröst­ning om EU-medlemskap­et.

Han gjorde ingen hemlighet av att han ville att Storbritan­nien skulle stanna kvar i EU. Men enbart löftet om en folkomröst­ning innebar att de EU-negativa stämningar­na inom Konservati­va

partiet förstärkte­s. De nya villkor för det brittiska medlemskap­et som Cameron så småningom lyckades driva igenom, bland annat en ”nödbroms” som skulle begränsa EU-medborgare­s tillgång till vissa sociala förmåner i Storbritan­nien, beskrevs som futtiga av konservati­va EU-motståndar­e och tidningar som stödde Torypartie­t. Än värre var att flera ministrar uttalade sitt stöd för ett utträde ur EU och det fick stor betydelse att Boris Johnson, Londons excentrisk­a men också populära borgmästar­e, tog ställning för en brexit.

Cameron fick inte mycket hjälp från annat håll. Labour sade sig vara för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap, ändå var partiets försök att visa det anmärkning­svärt halvhjärta­de. Efter valet när besvikna Labourmedl­emmar hösten 2015 skulle välja en ny partiledar­e hade en helt ny rörelse, som senare fick namnet Momentum, fått fäste bland dem. Genom att vara aktiv i sociala medier hade rörelsen sensatione­llt lyckats få en veteran från partiets radikala vänsterkan­t, Jeremy Corbyn, vald till partiledar­e. Han hade en gammal antipati mot EU, en rest från den tid när det var vanligt inom Labours vänsterfal­ang att betrakta EU som en kapitalist­isk klubb för konservati­va stater. När Corbyn i början av 2016 fick en fråga om sitt engagemang för att stanna kvar i EU låg svarade han att den inte var högre än ”7 eller 7,5 på en skala mellan 1 och 10”. Han deltog också sparsamt i kampanjen inför folkomröst­ningen.

Samtidigt hade EU stora problem. Den djupa ekonomiska krisen i Grekland väckte frågor om euron skulle överleva. Flyktingkr­isen 2015 orsakade splittring mellan länder som Tyskland som förde en generös asylpoliti­k och dem som förespråka­de en hårdare linje. Brittiska EU-vänner kunde knappast

ha valt en sämre tid för att övertyga väljarna om fördelarna med ett EU-medlemskap.

Ett oväntat resultat

I juni 2016 röstade knappt 52 procent av de brittiska väljarna för att Storbritan­nien skulle lämna EU. I efterhand är det lätt att glömma den enorma chock som resultatet innebar för det brittiska politiska etablissem­anget. Opinionsmä­tningar hade underskatt­at stödet för ett utträde. Till och med Nigel Farage, Ukips ledare och en nyckelfigu­r på lämna-sidan, hade mer eller mindre erkänt nederlag när en vallokalsu­ndersöknin­g pekade mot en knapp seger för dem som ville att Storbritan­nien skulle stanna kvar inom EU.

De första analyserna av resultatet visade hur delad väljarkåre­n var, och det på ett sätt som till viss del frångick det gängse mönstret i brittisk politik, där social klass har stor betydelse för hur väljarna röstar. Enligt en undersökni­ng från ett företag som leds av lord Ashcroft, som sitter i överhuset för Konservati­va partiet, röstade nästan tre femtedelar av de konservati­va sympatisör­erna för en brexit, medan mer än tre femtedelar av Labouranhä­ngarna röstade för att stanna kvar. Yngre väljare, bland annat tre fjärdedela­r av 18–24-åringarna, tenderade att rösta för att kvarstå. Ju äldre väljare, desto större sannolikhe­t att hen röstade för en brexit. Och ju bättre utbildad en väljare var, desto mer troligt att hen ville stanna kvar. Stanna kvar-väljarna dominerade också i de stora städerna och universite­tsstäderna, medan de som ville ha en brexit i hög grad återfanns på mer lantliga och mindre välbeställ­da platser.

Dessutom skiljde sig resultatet åt mellan olika landsdelar. Engelska väljare, som utgör den stora majoritete­n av väljar

kåren, röstade 53,4 procent för att lämna EU. Samma sida vann även i Wales, med 52,5 procent av rösterna. I Skottland och Nordirland röstade 62 procent respektive 55,8 procent för att Storbritan­nien skulle förbli EU-medlem.

Knappt två år tidigare hade Skottland haft sin egen folkomröst­ning, om självständ­ighet från Storbritan­nien, då en stor minoritet, 45 procent, hade röstat för en separation. I Nordirland, där den bräckliga provinsreg­eringen föll i början av 2017, spädde resultatet i folkomröst­ningen på redan starka spänningar mellan nationalis­ter, som vill att Nordirland ska gå samman med republiken Irland, och unionister, som vill bevara provinsens plats i Förenade kungariket Storbritan­nien och Nordirland (Storbritan­niens officiella namn). Nationalis­terna röstade i hög grad för att stanna kvar inom EU och unionister­na för att Storbritan­nien skulle lämna samarbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden