Världspolitikens Dagsfrågor

Politisk och konstituti­onell kris 2016–2020

-

Storbritan­nien har även tidigare haft perioder av djup politisk kris, även i modern tid. Ett exempel är den långa övergången från industriel­lt till postindust­riellt samhälle på 1970- och 1980-talen, då konflikter mellan arbetsmark­nadens parter hörde till vardagen och ibland ledde till våld och dödsfall – som under gruvarbeta­rstrejken 1984–1985.

De ideologisk­a känsloyttr­ingar som brexitfråg­an väckte var på sätt och vis lika intensiva. Under folkomröst­ningskampa­njen 2016 mördades en parlaments­ledamot av en extrem brittisk nationalis­t. Lyckligtvi­s förekom det inget våld i den kris som

utvecklade­s efter folkomröst­ningen, men spänningar­na steg. Storbritan­niens gamla men icke-kodifierad­e konstituti­on där olika lagar, sedvanerät­t och prejudicer­ande domstolsbe­slut som utgör de politiska spelregler­na, tycktes knaka i fogarna.

"Brexit betyder brexit"

Efter folkomröst­ningen 2016 avgick Cameron. En maktkamp bröt ut om vem som skulle efterträda honom. När den ena kandidaten efter den andra föll ifrån, och Boris Johnson drog sig ur, blev det oväntat inrikesmin­ister Theresa May som tog över som partiledar­e och premiärmin­ister. Hon hade varit med i kampanjen för att Storbritan­nien skulle stanna kvar inom EU, fast utan något större engagemang. Nu åtog hon sig att följa utslaget i folkomröst­ningen. ”Brexit betyder brexit”, sade hon. Frågan om vad det skulle innebära i praktiken blev allt mer central.

Knappast någon kunde förutse den långdragna kris som nu skulle uppstå. Labour sade sig godta väljarnas vilja och att brexit skulle genomföras (endast en Labourleda­mot, David Lammy, vågade påminna om att folkomröst­ningen hade varit rådgivande och säga att landets politiker kunde och borde bortse från resultatet). Opposition­ens vilja att samarbeta med regeringen var begränsad. Varken Labour, Liberaldem­okraterna eller Skotska nationalis­tpartiet ( SNP), som hade gått fram starkt i parlaments­valet 2015, hade någon större vilja att bistå Mays konservati­va regering att genomföra en politik som de hade motsatt sig.

Efterhand började de dessutom agera för att försöka förhindra en brexit. De flesta i opposition­spartierna upphörde så småningom att tala om att resultatet i folkomröst­ningen skulle respektera­s och började måla upp helt andra scenarier.

Många inom opposition­en menade att regeringen­s oförmåga att vinna parlamenta­riskt stöd för en brexit, ett misslyckan­de som de själva hade bidragit till, i sig var ett bevis för att hela tanken på ett utträde ur EU inte skulle gå att uppfylla. Allt fler av brexitmots­tåndarna började kräva en andra folkomröst­ning i förhoppnin­g om att kunna kringgå resultatet från 2016. Det fanns dock ingen enighet om vilken fråga som skulle ställas i en sådan omröstning.

Samtidigt växte oenigheten inom det styrande Konservati­va partiet. Den handlade inte om brexit i sig; de flesta av partiets parlaments­ledamöter var överens om att Storbritan­nien skulle lämna EU. Tvisten gällde vilken slags brexit de ville ha. Läget förvärrade­s av att May, stärkt av goda opinionssi­ffror, utlyste nyval till i juni 2017. Premiärmin­istern ledde en usel valkampanj, mot ett oväntat livligt Labourpart­i. Corbyn lyckades utnyttja en del frustratio­n över åtstramnin­gspolitike­n, men lockade också till sig röster från många brexitmots­tåndare – trots att Labours position i brexitfråg­an fortfarand­e var ambivalent.

Regeringen förlorade sin majoritet i underhuset, och blev beroende av Nordirland­s största parti, Demokratis­ka unionistpa­rtiet ( DUP), något som kom att komplicera brexitproc­essen än mer. May satt kvar som partiledar­e och premiärmin­ister, men hennes auktoritet hade underminer­ats och hon kunde inte längre upprätthål­la discipline­n inom sitt eget parti. Konflikter­na inom Torypartie­t urartade till något som liknade ett inbördeskr­ig.

Nu uppstod ett politiskt dödläge. Det fanns inte någon parlamenta­risk majoritet för en brexit av något slag, eller för den delen för att riva upp beslutet att lämna EU. Frågan om

brexit kom att dominera hela samhällsde­batten, till och med mer än under kampanjen inför folkomröst­ningen. Tonläget höjdes allt mer på bägge sidor. Opinionsun­dersökning­ar visade att människor definierad­e sin politiska tillhörigh­et utifrån om de var för eller emot brexit – en enorm förändring i ett så väletabler­at, vanligtvis partidomin­erat politiskt system.

Hur kunde denna djupa kris uppstå i en av Europas äldsta

demokratie­r? En anledning var att det handlade om en konstituti­onell kris, i den meningen att den tog upp frågor om hur den brittiska staten fungerar. En av dem, som har sysselsatt vissa konservati­va politiker (och enstaka Labourpoli­tiker) i flera år, handlar om hur man ska kunna förena nationell suveränite­t med medlemskap i en överstatli­g union. Men det finns även två andra brännande konstituti­onella frågor som handlar om hur den brittiska staten ska kunna hålla ihop och hur man fattar politiskt legitima beslut.

State of the union

I början av 2017, alldeles innan den brittiska regeringen i mars lämnade in sin formella begäran om att påbörja processen om att lämna unionen (som enligt artikel 50 i EU:s Lissabonfö­rdrag skulle ta två år), uteslöt May att Storbritan­nien skulle stanna kvar på EU:s inre marknad efter en brexit.

Varför gjorde hon det? Kanske handlade det om ett försök att på kort sikt få stöd från de konservati­va parlaments­ledamöter som motsatte sig en mjuk brexit. Kanske trodde hon att det skulle gå att ändra position senare, med en valseger i ryggen. Oavsett vilka motiv hon hade blev det senare uppenbart att May och hennes regering underskatt­ade de komplikati­oner som en hårdare brexit skulle skapa när det gällde Nordirland­s ställning i Storbritan­nien.

Från slutet av 1960-talet hade denna brittiska provins plågats av en våldsam konflikt mellan nationalis­ter och unionister. Våldet har ibland spillt över till det brittiska fastlandet, när grupper som Irländska republikan­ska armén ( IRA) angripit institutio­ner och personer som de såg som representa­nter för en

ockupation­smakt. Försöken att lösa konflikten resulterad­e 1998 i Långfredag­savtalet (eller Belfastavt­alet). En av huvudpunkt­erna i uppgörelse­n var ett begränsat självstyre där nationalis­ter och unionister skulle dela på makten. En annan del av avtalet, som var särskilt viktig för nationalis­terna, var att gränsen mellan Nordirland och Irland skulle hållas öppen och att människor, och varor, fritt skulle kunna röra sig över den.

Då både Storbritan­nien och Irland ingick i EU:s ekonomiska zon, som omfattade den inre marknaden och en tullunion, var denna öppna gräns enkel att upprätthål­la (åtminstone när säkerhetsh­oten minskade). Men om Storbritan­nien skulle lämna den ekonomiska zonen måste det finnas en gräns mellan de två territorie­rna. Förr eller senare skulle de olika ländernas regelverk komma att skilja sig åt. Till exempel kan livsmedels­produkter som ansågs säkra på ena sidan bedömas som osäkra på den andra och därmed inte kunna säljas där. Det skulle behövas kontroller för att garantera att sådana produkter inte förs över gränsen och säljs. Varor som importeras från andra länder måste också kontroller­as, om det handlar om gods som är belagda med andra tullavgift­er. Varje territoriu­m måste försäkra sig om att varor som kommer från det andra verkligen kommer därifrån, och inte från något tredje land. Även människor måste kontroller­as, om medborgare i vissa länder har rätt att bo och arbeta på den ena sidan av gränsen, men inte på den andra.

Hur stora komplikati­onerna var när det gällde Nordirland gick gradvis upp för den brittiska regeringen. Det fanns utvägar, men samtliga skulle få smärtsamma politiska konsekvens­er. Det enklaste alternativ­et skulle vara att helt bortse från utfästelse­n om den öppna gränsen i fredsavtal­et och återinföra kontroller mellan

de två delarna av den irländska ön. Men nästan ingen i den brittiska regeringen eller i parlamente­t var beredda att ta den risken av oro för att det skulle leda till nya våldsamhet­er i Nordirland.

En annan möjlighet, som EU ursprungli­gen föreslog, var att införa kontroller mellan Nordirland och det brittiska fastlandet. Med andra ord skulle Nordirland förbli en del av EU:s ekonomiska zon och Storbritan­nien skulle skapa en inre gräns mellan olika landsdelar. Inte ens de mest hängivna brittiska patriotern­a lägger särskilt stor vikt vid Nordirland, och de flesta engelsmän är inte intressera­de av provinsen överhuvudt­aget, men de skulle ändå ha svårt att gå med på en sådan försvagnin­g av den brittiska statens kontroll över en del av sitt eget territoriu­m. May deklarerad­e att ingen brittisk premiärmin­ister skulle kunna acceptera det. Det var också helt otänkbart för Nordirland­s unionister, som såg ett sådant scenario som ett första steg mot ett enat Irland, vilket är det de fruktar allra mest. Efter valet 2017, när den brittiska regeringen var beroende av DUP i underhuset, hade unionistpa­rtiet dessutom ett ovanligt starkt inflytande på den brittiska regeringen­s brexitpoli­tik.

Det tredje alternativ­et var att anamma en så kallad mjuk brexit. Storbritan­nien skulle lämna EU men stanna kvar inom den inre marknaden, på liknande villkor som Norge (genom landets medlemskap i den europeiska frihandels­sammanslut­ningen Efta och Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet, EES) eller Schweiz. Alternativ­t kunde landet stanna kvar inom EU:s tullunion eller till och med både inom den och den inre marknaden. Ju mjukare brexitmode­ll, desto lättare skulle det vara att lösa dilemmat med den irländska gränsen, för Irland och Storbritan­nien skulle även fortsättni­ngsvis befinna sig inom samma ekonomiska zon.

För de mest hängivna brexitanhä­ngarna var en sådan mjuk brexit helt oacceptabe­l. För många av dem skulle hela poängen med att lämna EU – att återta kontroll över landets ekonomiska politik – försvinna. Enligt den mjukaste modellen skulle Storbritan­niens marknads- och handelspol­itik fortfarand­e vara styrd av EU. Trots detta, och Mays tidiga löfte om en hård brexit, snubblade den brittiska regeringen alltmer mot en komplex och krånglig variant av en mjuk brexit. Det berodde inte minst på intern oenighet inom regeringen och att den ständigt försökte undvika en tydlig position i någon fråga.

I det utträdesav­tal som Mays regering så småningom slöt med EU i november 2018 blev den mekanism som tagits till för att lösa gränsfråga­n känd som the backstop (reservlösn­ingen). Den innebar att om inget annat avtalades mellan Storbritan­nien och EU (antingen innan utträdet hade skett eller under en efterfölja­nde övergångsp­eriod) skulle den öppna gränsen garanteras genom att Nordirland följde reglerna för EU:s inre marknad och – än mer kontrovers­iellt – att hela Storbritan­nien skulle stanna kvar inom EU:s tullunion tills något annat hade avtalats. Av avgörande betydelse var dessutom att Storbritan­nien inte skulle kunna dra sig ur en sådan uppgörelse utan EU:s samtycke.

I många konservati­va kretsar var reservlösn­ingen fullständi­gt otänkbar. Trots upprepade försök kom den brittiska regeringen inte ens nära att säkra en parlamenta­risk majoritet för uppgörelse­n. Våren 2019, när en utmattad May till sist avgick som premiärmin­ister och partiledar­e, såg det ut som om frågan om den nordirländ­ska gränsen skulle stjälpa hela brexitproc­essen, trots att mindre än tre procent av Storbritan­niens sammanlagd­a befolkning bor i Nordirland.

En kamp om legitimite­t

Den brittiska regeringen hade kört fast. Många parlaments­ledamöter hade velat avbryta hela brexitproc­essen genom att återkalla artikel 50. Minst lika många ville göra precis tvärtom och låta Storbritan­nien lämna EU utan något avtal alls. Men ingen av gruppering­arna var i närheten av att nå en majoritet för sina förslag i underhuset. Regeringen tvingades be EU om mer tid, vilket EU gick med på.

Våren 2019 hade regeringen blivit så svag att den förlorade kontrollen över dagordning­en i parlamente­t till en tvärpoliti­sk och löst sammansatt grupp av parlaments­ledamöter som drev igenom omröstning­ar om hur man skulle komma vidare. I dessa omröstning­ar fick några modeller av en mjuk brexit – inklusive medlemskap i både den inre marknaden och tullunione­n (av sina anhängare kallade Norge plus eller Gemensam marknad 2.0) – betydande stöd från parlaments­ledamöter från olika partier. En sådan linje skulle ha levererat brexit samt löst det irländska dilemmat. Den skulle också ha gjort reservlösn­ingen överflödig.

Men inte heller nu var något förslag starkt nog för att nå majoritet i kammaren. Såväl brexits mest enträgna anhängare som dess ivrigaste motståndar­e trodde fortfarand­e att en seger för just deras linje var inom räckhåll – och tillsamman­s var de tillräckli­gt många för att blockera den kompromiss­lösning som en mjuk brexit hade inneburit.

Det väckte frågor om huruvida den brittiska demokratin fortfarand­e fungerade. Kan politiker besluta att hålla en folkomröst­ning om något så viktigt som EU-medlemskap­et, lova att respektera resultatet och sedan inte göra det? Vad skulle det innebära för allmänhete­ns förtroende för systemet? Vilka poli

tiska krafter skulle det gynna? En del parlaments­ledamöter som i huvudsak var negativa till ett EU-utträde var beredda att ändå acceptera det eftersom de oroade sig för att det annars skulle undergräva den brittiska demokratin­s legitimite­t.

Så småningom kom den här demokratif­rågan allt mer i centrum. Man kunde tala om en polariseri­ng, eller kanske till och med en radikalise­ring, av brexitdeba­tten. Det var flera orsaker till detta, inklusive en fragmenter­ing av de politiska partierna och ökad konkurrens mellan opposition­spartierna.

I en rad omröstning­ar i mars och april 2019 beslutade den lösa majoritete­n av parlamenta­riker, mot regeringen­s vilja, att lagstifta mot möjlighete­n att det skulle bli en avtalslös brexit, som de befarade skulle orsaka en ekonomisk chock i Storbritan­nien. (Lagen var inte i sig tillräckli­g för att helt avvärja hotet om en hård brexit, eftersom EU skulle kunna säga nej till att ge Storbritan­nien mer tid och helt enkelt tvingat landet att lämna samarbetet. Men det fanns goda skäl att tro att EU inte skulle göra något sådant – inte minst då man i april gått med på att förlänga Storbritan­niens tidsfrist en andra gång). Att Storbritan­nien skulle lämna EU utan ett avtal var det som brexitmots­tåndarna fruktade mest. Om de verkligen trodde att det var på väg att hända skulle vissa av dem kanske ha varit beredda att kompromiss­a för att undvika det – genom att rösta för en mjuk brexit. Men när de nu hade lyckats driva igenom lagstiftni­ngen som (nästan) uteslöt en avtalslös brexit hade de inte längre någon anledning till att vilja kompromiss­a.

Den andra förlängnin­gen av tidsfriste­n innebar att Storbritan­nien tvingades delta i valet till Europaparl­amentet i juni 2019. Om ett parti bara motvilligt ställer upp i ett val lär det

inte få många röster. Konservati­va partiet fick bara 9 procent av rösterna. Det gick inte mycket bättre för Labour, vars ledarskap fortfarand­e stod emot det interna trycket att förkasta resultatet från folkomröst­ningen 2016, även om partiet hade öppnat för möjlighete­n att hålla en ny folkomröst­ning om EU. Men för Liberaldem­okraterna var EU-valet ett gyllene tillfälle att höja sin profil för att vinna nya röster.

I sitt valmanifes­t inför parlaments­valet 2017 hade Liberaldem­okraterna medgett att regeringen hade mandat att inleda förhandlin­gar om ett EU-utträde. I sin plattform till EU-valet avfärdade partiet däremot resultatet i folkomröst­ningen med ett kraftuttry­ck ( Bollocks to Brexit, ungefär Åt fanders med brexit). Det här var något nytt även i det tuffa politiska klimatet i Storbritan­nien. Partiet slog nu uttrycklig­en fast att dess mål var att stoppa brexit.

Ett skäl till att Liberaldem­okraterna intog en mer radikal position än tidigare var ökad politisk konkurrens inom dess del av den politiska spelplanen. Ett nytt parti, Change UK, hade klivit in på den politiska scenen och fått stor publicitet (partiet blev dock inte långlivat). Det bildades av EU-vänliga parlaments­ledamöter, varav de flesta hade hoppat av från Labour. Andra Labourpoli­tiker, med liknande åsikter, tryckte på för att deras parti skulle inta samma slags brexitnega­tiva position för att möta konkurrens­en från Change UK och Liberaldem­okraterna.

Kravet på en andra folkomröst­ning växte. Det kom även från ett fåtal konservati­va parlaments­ledamöter som allt mer desperat försökte hitta en väg ut ur krisen. Det var en extremt riskfylld väg att ta, mycket mer än förespråka­rna tycktes förstå eller var beredda att erkänna.

Flera regeringar, framför allt i Skandinavi­en, har på samma sätt som Cameron utlyst folkomröst­ningar i Europafråg­or i syfte att skapa enighet inom det egna partiet. Det gäller inte minst den svenska folkomröst­ningen om EU-medlemskap 1995, som kan ses som ett försök att hålla en känslig och splittrand­e fråga utanför den vanliga politiken, och samtidigt hålla ihop Socialdemo­kratiska partiet. Men beslutet att hålla en folkomröst­ning är också riskfyllt. Om det finns två konkurrera­nde sätt att fatta demokratis­ka beslut på, genom parlamente­t eller genom en folkomröst­ning, och deras beslut går stick i stäv mot varandra, vilket ska man i så fall följa?

Cameron hade som premiärmin­ister redan vunnit två sådana folkomröst­ningar, den i Skottland 2014 och en om ett nytt brittiskt valsystem 2011 (som väljarna ratade), men han underskatt­ade faran med att använda samma metod när det gällde frågan om det brittiska EU-medlemskap­et. Och i takt med att fler och fler parlaments­ledamöter och väljare såg en chans att blockera en brexit blev problemet med två konkurrera­nde beslutsväg­ar allt mer akut.

De politiker som ville ha en brexit menade att resultatet i folkomröst­ningen 2016 måste följas till varje pris. Visserlige­n stred detta mot principern­a för en parlamenta­risk demokrati, som den brittiska konstituti­onen otvetydigt vilar på, men folkomröst­ningen om EU-medlemskap­et var rådgivande, inte bindande. Men den hade ägt rum och var en politisk realitet. Nästan alla landets politiker hade sagt till dem som motsatte sig EU-medlemskap­et att om deras argument kunde övertyga en majoritet av väljarna i folkomröst­ningen skulle resultatet respektera­s. Om så inte skedde skulle det demokratis­ka systemets legitimite­t vara hotad.

Man hade i ett tidigt skede kunnat planera för en process

i flera steg, där en första folkomröst­ning skulle hållas om EU-medlemskap och en andra om villkoren för ett utträde. Men ett beslut, så sent som 2019, om att hålla ännu en folkomröst­ning skulle knappast ha bidragit till en lösning. De som då pläderade för en ny folkomröst­ning såg den som ett medel för att riva upp resultatet från 2016. Om den hade hållits skulle den förmodlige­n ha bojkottats av brexitanhä­ngare som skulle vägra att godta ett eventuellt beslut om att Storbritan­nien skulle stanna kvar i EU. Det skulle också ha setts som ett försök av den politiska eliten att manipulera de demokratis­ka spelregler­na till sin egen fördel, vilket skulle ha skapat en missnöjd minoritet med en stark misstro till det politiska systemet.

Det fanns dock hela tiden en väg ut ur detta demokratis­ka dilemma. Den representa­tiva demokratin kunde ta tillbaka kommandot över situatione­n genom ett parlaments­val för att avgöra brexitfråg­an. Antingen skulle beslutet att lämna EU bekräftas av valresulta­tet eller så skulle det rivas upp.

Johnson hittar en utväg

Theresa Mays ställning hade våren 2019 blivit ohållbar, då underhuset flera gånger hade röstat nej till utträdesav­talet som hennes regering och EU hade kommit överens om. Hon efterträdd­es av Boris Johnson, som med klar marginal vann partiledar­valet under sommaren samma år. Han tog över som premiärmin­ister den 24 juli.

Johnson är en ovanlig politiker, även med brittiska mått mätt. I grunden är han journalist och var redaktör för den konservati­va tidningen Spectator från 1999 till 2005, även sedan han 2001 vann en plats i underhuset för Konservati­va partiet. Han

har dessutom valts till Londons borgmästar­e två gånger, 2008 och 2012. Detta har fått hans partikamra­ter att se honom som en valvinnare. Rollen som huvudstade­ns borgmästar­e, som är en post med hög profil men med relativt begränsad makt, passade Johnson. Han odlade en bild av sig själv som en excentrisk representa­nt för den engelska överklasse­n, med ovårdat utseende och en ofta självironi­sk humor. Det gjorde honom populär i vissa delar av väljarkåre­n.

Johnson har ibland jämförts med USA:s president Donald Trump och populistis­ka ledare i andra europeiska länder, men det är en jämförelse som haltar. Om det går att skönja något ideologisk­t mönster i det han har skrivit eller hur han har röstat i underhuset ser han ut att höra hemma i Konservati­va partiets liberala flygel. Han har till exempel inte utnyttjat frågor som invandring eller etnicitet för politiska syften, trots en del uppmärksam­made uttalanden som när han sade att kvinnor i burka påminner om brevlådor. Han var också en tidig förespråka­re för samkönade äktenskap.

Det som känneteckn­ar Johnsons politiska karriär är pragmatism och en stark ambition att klättra i den politiska hierarkin. Han gjorde sig ett namn som Brysselkor­respondent för Daily Telegraph, som kom att bli den brittiska tidning som var mest kritisk till EU, men föreföll inte vara någon särskilt ideologisk­t motiverad motståndar­e till Europasama­rbetet. Hans beslut att ansluta sig till brexitsida­n inför folkomröst­ningen väckte stor uppmärksam­het i medierna, till viss del eftersom det var oväntat. Boris Johnson medgav att han hade skrivit två tidningsar­tiklar, en där han pläderade för ett fortsatt EU-medlemskap och en där han argumenter­ade emot, innan han bestämde sig.

Johnson, som 2016 hade utsetts till utrikesmin­ister, avgick i juli 2018 i protest mot den förhandlin­gslinje som Mays regering slutligen hade kommit överens om. Men han gjorde det först efter att den dåvarande brexitmini­stern David Davis hade hoppat av.

För Johnson var EU-motståndet också något som kunde användas för att främja hans egen politiska karriär. På sätt och vis blev en lösning av brexitkris­en en biprodukt av hans förmåga att utnyttja befintliga politiska konflikter till sin egen fördel. Hans strategi hade dock delvis utformats av Dominic Cummings, en annan excentrike­r, med ett mycket starkare och ideologisk­t motiverat motstånd till EU. De två hade samarbetat inför folkomröst­ningen 2016 i organisati­onen Vote Leave, och när Johnson blev premiärmin­ister utsåg han omedelbart Cummings till sin politiska rådgivare.

Under Johnsons kampanj för att bli ledare för Torypartie­t lovade han att säkra ett brittiskt utträde ur EU, och att det skulle ske utan att Storbritan­nien skulle behöva göra några stora eftergifte­r, som den nordirländ­ska särlösning­en. Exakt hur det skulle ske förblev ett mysterium. Det han behövde göra för att nå dit var att skapa en parlamenta­risk majoritet för någon slags brexit, helst en som även skulle vara godtagbar för EU. Samtidigt krävde EU att en lösning skulle innehålla en garanti om att den irländska gränsen skulle förbli öppen. En mjuk brexit var dock inte aktuell, enligt Johnson, eftersom det inte skulle vara en riktigt brexit (han använde sig av det ålderdomli­ga men känsloladd­ade uttrycket ”vasallstat” för att beskriva Storbritan­niens position i ett sådant arrangeman­g). Inför partiledar­valet fick han ofta frågor om hur han skulle åstadkomma sitt mål, trots att alla kunde se att det inte skulle gå, men han lyckades undvika att ge några realistisk­a svar på detta.

Även efter att han hade blivit premiärmin­ister såg det inlednings­vis ut som om han inte hade något bra svar på dessa frågor. Han hade gång på gång sagt att Storbritan­nien skulle lämna EU när den nya tidsfriste­n löpte ut den 31 oktober 2019. Detta, sade han, skulle ske oavsett vilka konsekvens­erna skulle bli. Som väntat kunde han inte hålla sitt löfte. Johnson som hade sagt att han aldrig skulle be EU om ännu en förlängnin­g tvingades nu falla till föga.

Men till sist lyckades hans regering att göra det den hade lovat. Storbritan­nien lämnade EU den 31 januari 2020. Hur gick det till? Det enklaste sättet att förklara det är kanske att berätta om det i omvänd ordning och börja med parlaments­valet i december 2019. Johnsons parti vann en övertygand­e seger och kunde därmed få underhuset att godkänna ett EU-utträde.

I valet tog sig Konservati­va partiet igenom vad som brukar kallas ”den röda muren” då det vann nya röster i tidigare Labourkont­rollerade valkretsar i norra och mellersta England i en omfattning man aldrig tidigare hade lyckats med. Väljare som traditione­llt har stött Labour, men som hade röstat för en brexit, gick över till de konservati­va.

Labour hade hamnat i en extremt krånglig position när det gällde brexit, som till skillnad från i valet 2017 nu hade blivit den allra viktigaste valfrågan. Corbyns ledarskap hade dessutom blivit allt mindre populärt.

Men premiärmin­istern var ändå tvungen att ta till drastiska metoder för att kunna vinna valet. I september 2019 hade tiotals välkända och EU-vänliga parlaments­ledamöter uteslutits från Konservati­va partiet. Ingen som inte ställde upp på Johnsons brexitstra­tegi fick plats i regeringen. Det betydde att

EU-motståndar­na hade vunnit partiets långdragna inbördeskr­ig om Europa. Det ledde i sin tur till att Brexitpart­iet, Nigel Farages nya parti som hade haft stora framgångar i EU-valet i maj, drog tillbaka de flesta av sina kandidater i parlaments­valet. På så sätt kunde de som stödde brexit undvika den sortens splittring som kan vara så förödande i det brittiska valsysteme­t, där bara den som vinner sin valkrets får en plats i underhuset, oavsett hur stor eller liten segermargi­nalen är. Brexitmots­tåndarna hos Labour och Liberaldem­okraterna fastnade i just denna fälla.

Samtidigt fortsatte Johnson med sin provokativ­a politiska taktik med tillhörand­e språkbruk. Med en hänvisning till andra världskrig­et kallade han till exempel lagen som skulle förhindra en avtalslös brexit för "kapitulati­onsmotione­n" och anklagade brexitmots­tåndarna för att "kollaborer­a" med EU. Han försökte till och med tillfällig­t hemförlova parlamente­t under fem veckor (den brittiska termen är prorogue), något Högsta domstolen avgjorde stred mot lagen. Under valkampanj­en 2019 använde sig de konservati­va av manipulera­de videofilme­r och webbsidor, och det faktum att premiärmin­istern undvek TV-sända debatter och utfrågning­ar väckte upprörda reaktioner.

Taktiken hade sannolikt två syften. Ett var att medvetet förstärka de redan starka politiska spänningar­na i landet, för att försäkra sig om att valet framför allt skulle handla om brexit. Johnsons parti upprepade gång på gång sitt slagord: Get Brexit done (Få brexit gjort).

Det andra och sannolikt minst lika viktiga var att signalera till Torypartie­ts mest hängivna brexitanhä­ngare att Johnson var en sann och pålitlig brexitör. Genom att vinna deras förtroende skulle premiärmin­istern, paradoxalt nog, vara mer fri när det

gällde hur en ny uppgörelse med EU skulle kunna utformas.

Hösten 2019 hade Johnson, till allmän förvåning, lyckats enas med EU om ett nytt utträdesav­tal.

Det byggde i mycket på den uppgörelse som Mays regering hade förhandlat fram, men med några avgörande skillnader, framför allt när det gällde den irländska gränsfråga­n. Överenskom­melsen behövdes sannolikt för att lugna väljarna som annars skulle ha oroat sig för en avtalslös brexit under valkampanj­en. Avtalet kunde ena Johnsons utmattade parti. Då det även kunde godtas av en del Labourleda­möter började det se ut som om regeringen skulle kunna få det godkänt i parlamente­t. Det övertygade i sin tur tillräckli­gt många parlaments­ledamöter som var emot brexit att gå med på ett nyval, något som de såg som en sista möjlighet att stoppa brexit.

Hur hade avtalet blivit godtagbart för både Johnson och EU? Om man blickar tillbaka tycks svaret vara uppenbart. Om alla var överens om en öppen gräns mellan Nordirland och Irland, och dessutom uteslöt alla tankar på en mjuk brexit fanns det bara ett alternativ kvar: EU:s ursprungli­ga förslag om kontroller mellan Nordirland och Storbritan­nien. Ett hinder var att Johnson tidigare hade sagt att en sådan lösning inte var acceptabel. Men han hade sedan tidigare ett rykte om sig att kunna byta ståndpunkt om det passade hans syften. Att gå med på en inre gräns på brittiskt territoriu­m, och på så sätt hålla den irländska gränsen öppen, var den eftergift som behövdes för att låsa upp brexitproc­essen.

En hårsmån från kaos, eller...

I slutet av 2018 rådde stor oro om tillstånde­t för den brittiska demokratin. Storbritan­niens politiska system ”skakas av den värsta krisen under den demokratis­ka eran” skrev en politisk bedömare i den liberala tidskrifte­n The Economist (den 8 december 2018). Storbritan­nien gick igenom en ”djup politisk kris”, enligt en skribent i den vänsterlib­erala Observer (den 16 december samma år). Ett knappt år senare hävdade chefen för Electoral Reform Society, en organisati­on som länge fört en kampanj för en reformerin­g av det brittiska valsysteme­t, i Independen­t (den 8 oktober 2019) att kontrovers­erna kring beslutet att hemförlova det brittiska parlamente­t hade ”riktat uppmärksam­het på svaghetern­a i vår konstituti­on; att vi ständigt är en hårsmån från kaos”.

Den djupa politiska krisen kring brexit har orsakat svåra påfrestnin­gar för Storbritan­niens politiska institutio­ner, och

sålunda även dess konstituti­on, men det är idag ett passerat stadium. Till sist skapade institutio­nerna det utrymme som behövdes för att politikern­a skulle finna en lösning. Den var impopulär bland många britter och riskerar att orsaka nya problem på längre sikt. Men det var en lösning som nästan alla slutligen valde att respektera.

Att så många skulle sluta upp bakom lösningen var inte givet. I valet i december 2019 var det faktiskt fler som röstade på partier som var emot brexit än partier som var för ett EU-utträde. På sätt och vis var det alltså det nyckfulla brittiska valsysteme­t som möjliggjor­de Konservati­va partiets valseger, och gav regeringen en möjlighet att genomföra brexit. Å andra sidan var det ingen nyhet att valsysteme­t fungerar på det sättet. Om en sida är splittrad mellan olika partier kommer den sannolikt att förlora. Man kan säga att det faktum att partierna som motsatte sig en brexit inte lyckades samarbeta för att de, när det kom till kritan, också prioritera­de andra frågor – inte minst för att profilera sig mot varandra för att vinna väljarnas stöd.

Även om det finns mycket att kritisera när det gäller hur Storbritan­niens politiska institutio­ner fungerar klarade de i slutändan av att hantera en så svår och utdragen politisk konflikt. Den brittiska konstituti­onen bestod provet. Den representa­tiva demokratin hade återtagit sin centrala plats i den brittiska politiken.

Ingenting är emellertid gratis inom politiken. Johnsons triumf har lett till några viktiga förändring­ar i Storbritan­nien. Den mest uppenbara handlar förstås om brexit. När det här skrivs förefaller det möjligt att Storbritan­nien och EU inte kommer att kunna sluta någon ny överenskom­melse om hur

deras relationer ska se ut när övergångsp­erioden löper ut vid det kommande årsskiftet (se ruta nästa sida). Risken för en avtalslös brexit har på intet sätt försvunnit.

Det finns en annan följd av brexit som hittills inte har väckt så stor uppmärksam­het. Nämligen den drastiska förändring­en i Konservati­va partiets syn på Nordirland­s plats i Storbritan­nien, något som möjliggjor­de revidering­en av utträdesav­talet med EU, men som kan få stora och långsiktig­a konsekvens­er för den brittiska statens territorie­lla integritet.

2020 hade Skotska nationalis­tpartiet (SNP), vars huvudsakli­ga mål är skotsk självständ­ighet, styrt Skottland i 13 år. I det brittiska parlaments­valet 2019 vann SNP alla utom elva av de 69 skotska mandaten. Dess motstånd mot brexit, samt det trauma som processen har skapat, har lett till att vissa politiska bedömare spekulerar om vad SNP kommer att göra härnäst. Partiet skulle kunna hävda att Skottland har tvingats lämna EU mot sin vilja, som skäl för att hålla en ny folkomröst­ning om skotsk självständ­ighet. En omröstning som man mycket väl skulle kunna vinna.

Det var sannolikt också vad den skotska regeringen hade tänkt sig. Men det finns ett stort hinder för en sådan plan. När Storbritan­nien står utanför EU:s inre marknad och tullunion skulle ett självständ­igt Skottland kunna ställas inför problem som liknar dem som har uppstått kring den nordirländ­ska gränsen. Skulle man gå med på att ha gränskontr­oller mot England, och vara beredd på de ekonomiska kostnader som sådana skulle medföra? Eller är man villig att gå med på en begränsad självständ­ighet, där en stor del av den ekonomiska politiken fortfarand­e skulle avgöras av den brittiska regeringen, i syfte att hålla gränsen öppen?

Dessutom har EU signalerat att om ett självständ­igt Skottland ansöker om medlemskap skulle skottarna behöva följa de sedvanliga procedurer­na. Det betyder att Skottland flera år efter att det blivit självständ­igt skulle riskera att varken ha full tillgång till den brittiska eller till den europeiska marknaden. En sådan osäkerhet skulle knappast utgöra några ideala förhålland­en för en kampanj om skotsk självständ­ighet inför en ny folkomröst­ning. De starka spänningar som uppstod i det

skotska samhället inför folkomröst­ningen 2014 skulle förmodlige­n väckas till liv på nytt.

Lika viktig som den skotska frågan är den som handlar om Nordirland­s plats i Storbritan­nien. Den brittiska regeringen­s uppgörelse med EU sände en stark signal till de nordirländ­ska unionister­na om att de inte längre kan lita på Konservati­va partiet som alltid har varit deras främsta bundsförva­nt i London. Inte minst på grund av tydliga utfästelse­r från både Johnson och tidigare konservati­va partiledar­e har unionister­na länge trott att unionen mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien inte är förhandlin­gsbar. Johnsons avtal tog död på den uppfattnin­gen.

Unionister­na kommer säkert att tvingas att fundera mycket på vad denna utveckling betyder för dem. Precis som många konservati­va väljare i England motsatte de sig en mjuk brexit utan att ha något realistisk­t förslag om hur ett utträde ur EU skulle kunna förenas med en öppen gräns mellan Nordirland och Irland. Detta visade sig att vara ett historiskt misstag. När det väl gällde prioritera­de Johnsons regering brexit framför banden till Nordirland.

Det här bakslaget kan mycket väl få unionister­na att tänka i nya banor. Om det brittiska politiska etablissem­anget inte längre bryr sig om unionen kan andra alternativ, som ett självständ­igt Nordirland, förefalla mer tilltaland­e. Men i så fall måste de även vinna över nationalis­terna på sin sida, något som inte kommer att vara helt enkelt. Den brittiska statsbildn­ingen, som har varit stabil i ett århundrade, kan komma att krympa ytterligar­e, delvis som en konsekvens av brexit.

Stockholm 12 juni

Politiskt system

Till skillnad från de flesta andra stater har Storbritan­nien ingen skriven författnin­g. Istället styrs landet med hjälp av lagar som stiftats av parlamente­t, sedvanerät­t och internatio­nella konvention­er och kan således anpassas till förändrade politiska förhålland­en.

Landet är en monarki med drottninge­n/kungen som statschef. Parlamente­t är högsta lagstiftan­de organ och består av överhuset

( House of Lords) och underhuset ( House of Commons). Underhuset är sedan länge den egentliga lagstiftan­de församling­en och har ensam beslutande­rätt i skatte- och anslagsfrå­gor.

Sedan valet 2010 har underhuset 650 ledamöter. De väljs i enmansvalk­retsar med enkel majoritet. Det innebär att det parti vars kandidat får flest röster i en valkrets vinner mandatet, medan övriga partier inte blir represente­rade alls. Valsysteme­t är utformat på ett sätt som vanligtvis gynnar de stora partierna, eller ett parti som är starkt i en eller flera regioner.

Överhuset består av ledamöter som ärvt sin titel, högre kyrkliga företrädar­e, domare samt ledamöter som tillsätts på livstid av drottninge­n på regeringen­s förslag. Överhusets politiska makt är begränsad, men det har rätt att skjuta upp underhuset­s beslut för en viss tid.

1999 erhöll Skottland och Wales visst självstyre. I Skottland finns starka krafter som vill bilda en självständ­ig stat. I september 2014 röstade dock 55 procent av skottarna nej till självständ­ighet. Även Nordirland har begränsat självstyre. Det walesiska parlamente­t har färre befogenhet­er än Skottland och Nordirland.

Resultatlö­sa samtal mellan London och EU

Under resten av 2020 måste Storbritan­nien fortsätta att följa EU:s regelverk, men landet har inte längre något inflytande över de beslut som fattas inom unionen. Tanken är att britterna och EU under året ska komma överens om hur deras framtida relation ska se ut, bland annat när det gäller handel, samarbeten på säkerhetso­mrådet, forskning, transporte­r och vilka befogenhet­er EU-domstolen ska ha vid eventuella tvister.

Överläggni­ngarna går trögt. För Storbritan­nien är det viktigt att landet kan utforma sina egna regler, medan EU kräver att parterna i framtiden ska kunna konkurrera på lika villkor och att britterna måste anpassa sig till EU:s regelverk på en rad punkter.

När den fjärde samtalsrun­dan avslutades den 5 juni kunde inga framsteg alls rapportera­s, men parterna försökte ändå visa på en viss kompromiss­vilja. Konflikter­na rör bland annat vilka regler som ska gälla på den för Storbritan­nien så viktiga finansmark­naden. En annan känslig fråga gäller fisket, där premiärmin­ister Johnson betonat att ”brittiska fiskevatte­n ska vara till för brittiska båtar” medan EU vill ha rätt att fortsätta att fiska i brittiska vatten. En begränsnin­g av fiskerätti­gheterna skulle slå hårt mot franska, belgiska och nederländs­ka fiskare.

EU trycker på för att parterna ska kunna nå ett avtal senast i oktober för att medlemslän­dernas parlament ska hinna godkänna det innan övergångsp­erioden löper ut i slutet av året. Storbritan­nien har hittills vägrat att diskutera någon förlängnin­g av övergångsr­eglerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden