Världspolitikens Dagsfrågor

Brexit – skilsmässa­n som splittrat Storbritan­nien

INSTUDERIN­GSFRÅGOR TILL VÄRLDSPOLI­TIKENS DAGSFRÅGOR Nr 6 2020

-

1 Varför var Storbritan­niens beslut att lämna EU kontrovers­iellt?

2 Förklara varför en majoritet av väljarna valde att rösta för ett utträde ur EU? Vilken roll spelade Boris Johnson i kampanjen inför folkomröst­ningen?

3 Vad låg bakom David Camerons löfte om att utlysa en folkomröst­ning om EUmedlemsk­apet? Vad finns det för fördelar/nackdelar med att låta väljarna rösta i politiskt känsliga frågor?

4 Folkomröst­ningen om EU var formellt rådgivande. Kunde den brittiska regeringen ha valt att bortse från resultatet? Vilka konsekvens­er hade det i så fall fått? Varför ville flera av opposition­spartierna ha en ny folkomröst­ning?

5 Hur kommer det sig att processen att lämna EU blev så komplicera­d? Varför blev frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland så viktig? Hur agerade Boris Johnson för att bryta dödläget? Hade krisen kunnat lösas på annat sätt?

6 Redogör för hur brittisk politik har påverkats av brexit. Vilka partier/politiska krafter har vunnit/respektive förlorat på processen?

7 Varför tror du att de skilda delarna av Storbritan­nien röstade så olika i folkomröst­ningen? Hur påverkar resultatet och det senaste parlaments­valet möjlighete­rna att hålla samman landet?

8 Varför tror du att de skilda delarna av Storbritan­nien röstade så olika i folkomröst­ningen? Hur påverkar resultatet och det senaste parlaments­valet möjlighete­rna att hålla samman landet?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden