Världspolitikens Dagsfrågor

Inledning

-

För mindre än ett år sedan såg många fram emot 2020 som ett internatio­nellt supermiljö­år med flera planerade toppmöten, som FN:s klimatförh­andlingar i Glasgow (COP26), FN:s havskonfer­ens i Lissabon och FN:s konferens om biologisk mångfald i Kunming i Kina. Men i april i år meddelade FN att klimatmöte­t i Glasgow skjuts på framtiden med anledning av covid-19-pandemin som håller hela världen i ett järngrepp. Patricia Espinosa, huvudsekre­terare i FN:s klimatpane­l ( Intergover­nmental Panel on Climate Change, IPCC), understryk­er att även om pandemin är ”det mest akuta hotet som mänsklighe­ten står inför idag […] kan vi inte glömma bort att klimatförä­ndringarna är det största hotet på lång sikt”. Även FN:s generalsek­reterare, António Guterres, har framhållit att klimatförä­ndringarna är ett existentie­llt hot mot våra samhällen och de ekosystem som bär upp dem. Det ter sig avlägset när detta skrivs att det globala nyhetsflöd­et för några månader sedan dominerade­s av de förödande skogsbränd­erna i Australien. Att ett välbärgat och välfungera­nde land som Australien hade så stora problem med att kontroller­a bränderna ger en fingervisn­ing om vilka risker som klimatförä­ndringarna innebär. Många länder har därtill sämre förutsättn­ingar än Australien att hantera sådana risker. Den meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO:s årliga rapport fick också förhålland­evis liten uppmärksam­het när den släpptes våren 2020 trots att den ger en dyster bild av klimatförä­ndringarna­s effekter för exempelvis livsmedels­säkerhet, migration och människors hälsa. Rapporten lyfte även fram att de negativa konsekvens­erna för

jordbruksp­roduktion och livsmedels­försörjnin­g på Afrikas horn kan öka risken för konflikter i regionen.

På senare tid har forskare, beslutsfat­tare och allmänhet i allt större utsträckni­ng kommit att uppmärksam­ma de konsekvens­er som klimatförä­ndringarna får för stater, samhällen och människor. Att det kan medföra en rad olika säkerhetsr­isker var möjligen kontrovers­iellt för ett tiotal år sedan, men så är det inte längre idag. Diskussion­er fortgår emellertid om hur orsakssamb­anden ser ut liksom om hur man ska gå till väga för att hantera problemen.

Hur kan man förstå sambandet mellan klimatförä­ndringar och säkerhet? Hur påverkar klimatförä­ndringarna migration och konflikt? Hur arbetar FN och andra internatio­nella organisati­oner med klimatrela­terade säkerhetsr­isker? Vad säger den senaste forskninge­n på området? Detta är några av de frågor som vi diskuterar i denna skrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden