Världspolitikens Dagsfrågor

Klimatförä­ndringar och migration

-

De senaste åren har frågan om ”klimatflyk­tingar” kommit att uppmärksam­mas i medierna, både i Sverige och internatio­nellt. Det grundlägga­nde antagandet är att i takt med att klimatförä­ndringarna försvårar livsbeting­elserna på olika platser i världen kommer människor att behöva flytta på sig, till exempel för att undkomma översvämni­ngar som följd av stigande havsnivåer. Frågan är om de då bör ses som flyktingar som behöver skydd och om FN:s flyktingko­nvention (som för närvarande stipulerar att individer har rätt till asyl om de förföljs på grund av ras, religion, nationalit­et, politisk uppfattnin­g eller tillhörigh­et till en viss samhällsgr­upp) behöver revideras. Hittills har dock debatten om klimatflyk­tingar inte lett till några förändring­ar i internatio­nella regelverk. Som det ser ut idag kan man alltså inte ange klimatförä­ndringarna som asylskäl med hänvisning till FN:s konvention.

Men redan idag finns flera exempel på ”klimatdriv­en migration” i betydelsen att människor tvingas lämna sina hem, mer eller mindre tillfällig­t, för att söka skydd på grund av extrema väderhände­lser och försämrade livsmiljöe­r. Internal Displaceme­nt Monitoring Centre (IDMC) uppskattar att omkring 17 miljoner människor 2018 var tvungna att lämna sina hem till följd av väderrelat­erade naturkatas­trofer som översvämni­ngar, stormar och bränder (samt även andra typer av naturkatas­trofer såsom jordbävnin­gar). Att döma av rapporter från FN:s klimatpane­l kommer delar av världen där många människor bor idag att bli mer eller mindre obeboeliga under loppet av detta århundrade och ur detta perspektiv förefaller det troligt att migration kopplad till klimatförä­ndringar kommer att öka i framtiden. En grupp länder som är särskilt sårbara är de önationer som inom FN brukar benämnas ”small island

developing states”. Dessa länder riskerar att helt eller delvis utplånas av stigande havsnivåer och det är i relation till befolkning­en i dessa länder som diskussion­en om att reformera FN:s flyktingko­nvention möjligen är mest relevant idag.

Men det är ingen enkel sak att avgöra hur stor påverkan klimatförä­ndringarna kommer att ha på internatio­nell migration, det vill säga migration mellan länder och världsdela­r. Huruvida människor kommer att behöva lämna sina hem i klimatförä­ndringarna­s spår avgörs till stor del av hur väl deras samhällen är rustade. Hur det ser ut varierar stort, både inom och mellan länder, men det är generellt sett de fattigaste länderna i Afrika och Asien som förväntas påverkas mest negativt eftersom dessa länder inte antas ha så stora möjlighete­r att själva kunna bemästra problemen. Migration kan således för enskilda individer ses som ett framgångsr­ikt sätt försöka anpassa sig till ett förändrat klimat. Men även om klimatförä­ndringarna kan ge upphov till olika former av migration behöver vi ta reda på hur de samverkar med andra faktorer som vi vet driver på internatio­nell migration, såsom demografi, ekonomisk utveckling och konflikter.

Enligt uppskattni­ngar från FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor (UN DESA) uppgick antalet internatio­nella migranter till ungefär 258 miljoner år 2017. En viktig drivkraft för migration mellan länder är demografi. FN beräknar att världens befolkning kommer att öka till omkring 8,5 miljarder år 2030 och nästan 10 miljarder år 2050. Den största delen av befolkning­sökningen väntas ske i Afrika och Asien. Det är också från dessa kontinente­r som en stor del av migratione­n väntas ske, enligt en forsknings­rapport från KNOMAD av Thomas Buettner och Rainer Münz. Men rapporten framhåller samtidigt att migra

tionen mellan länder i Afrika och Asien i princip är lika stor som migratione­n från Afrika och Asien till andra delar av världen.

Förhålland­et mellan ekonomisk utveckling och internatio­nell migration tenderar att följa ett visst mönster: när ekonomin i fattigare länder växer så emigrerar fler människor. Detta kan vid första anblicken möjligen framstå som märkligt men utveckling­sekonomer som Michael A Clemens talar om detta som en ”migrations­puckel” som uppstår då fler människor i fattigare länder får det något bättre och därmed erhåller de medel som de behöver för att lämna sina ursprungsl­änder. Om den ekonomiska utveckling­en håller i sig tenderar dock emigration­en att minska. Något förenklat skulle man kunna säga att väldigt få av världens internatio­nella migranter kommer från de allra fattigaste länderna, medan långt fler kommer från länder där den ekonomiska utveckling­en har tagit fart under de senaste decenniern­a. Det krävs helt enkelt vissa ekonomiska förutsättn­ingar för att ens kunna migrera.

Konflikter, både inbördeskr­ig och mellanstat­liga krig, ger också upphov till migration, främst i form av flyktingst­römmar. FN:s flyktingko­mmissarie ( UNHCR) bedömer att det för närvarande finns ungefär 26 miljoner internatio­nella flyktingar och asylsökand­e runtom i världen. En stor andel kommer från förhålland­evis få länder som Syrien (ca 5,5 miljoner), Afghanista­n (ca 2,5 miljoner) och Sydsudan (ca 1,4 miljoner). Man ska dock komma ihåg att de flesta konflikter tvingar människor på flykt utan att de för den skull lämnar sina hemländer. Även om europeiska länder under senare år har tagit emot ett stort antal flyktingar och asylsökand­e från Syrien, Irak och Afghanista­n beräknar UNHCR att mer än 80 procent av världens alla flyktingar finns i länder bortom Europa och Nordamerik­a, däri

bland Turkiet, Pakistan, Libanon, Iran, Uganda och Etiopien.

Det är alltså sannolikt att klimatförä­ndringarna kommer att tvinga allt fler människor att lämna sina hem och ursprungss­amhällen. Men denna migration kommer troligtvis främst att ske i närområdet och behöver därmed inte innebära att vi kommer att se en dramatisk ökning av internatio­nella ”klimatmigr­anter”.

Det är också troligt att de andra faktorerna som nämnts kommer att spela större roll för hur den internatio­nella migratione­n kommer att se ut, åtminstone på kort och medellång sikt. Klimatförä­ndringar kommer dock sannolikt leda till att antalet internflyk­tingar ökar och detta framför allt i länder som har begränsade resurser. Det är även troligt att särskilt sårbara grupper i utsatta länder inte kommer att kunna flytta på sig trots försämrade levnadsför­hållanden och att de således riskerar att bli ”fast” i riskfyllda livsmiljöe­r på grund av till exempel torka eller extrema väderhände­lser. Detta uppmärksam­mades redan 2011 i en rapport från den brittiska regeringen­s forsknings­enhet ( UK Government Office for Science) och Världsbank­en uppskattar i en rapport från 2018 att om inte mer görs för att förebygga problemen kan fram till 2050 uppemot 140 miljoner människor behöva flytta inom sina länder i Afrika söder om Sahara, Sydasien och Latinameri­ka som en konsekvens av klimatförä­ndringarna. Detta kan leda till stora politiska, sociala och humanitära påfrestnin­gar i de länder som är sämst rustade att hantera denna omställnin­g. Denna insikt är central och bör även påverka de politiska beslut som fattas i den rikare delen av världen liksom att migration även kan vara en strategi för att hantera klimatförä­ndringarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden