Världspolitikens Dagsfrågor

Klimatförä­ndringar och konflikt

-

Frågan om klimatförä­ndringarna ökar risken för väpnade och våldsamma konflikter har på senare tid diskuterat­s flitigt i olika sammanhang. Samhällsve­tenskaplig­a forskare har försökt reda ut hur förhålland­et mellan ett förändrat klimat och olika slags konflikter ser ut. Hur konflikter definieras har ofta betydelse för vilka samband som det går att se mellan klimatförä­ndringar och konflikt. Vissa forskare fokuserar på att analysera hur sociala, politiska och ekonomiska aspekter påverkar våldsutövn­ing medan andra forskare undersöker hur temperatur- och nederbörds

förändring­ar påverkar faktorer som i sin tur anses öka risken för konflikt, däribland livsvillko­r och hur resurser fördelas.

De direkta effekterna av klimatförä­ndringarna på konflikter anses generellt sett vara svaga eller åtminstone svåra att belägga. Forskninge­n på detta område domineras av kvantitati­va studier som fokuserar på hur klimatvari­abler såsom temperatur och nederbörd sammanfall­er med starten på en väpnad konflikt. I rapporten från FN:s klimatpane­l 2014 presentera­des inga starka belägg för ett direkt samband mellan klimatförä­ndringar och konflikt, i synnerhet när det gällde väpnade konflikter mellan stater. Däremot framhåller rapporten att den forskning som analyserar indirekta effekter visar att klimatförä­ndringarna påverkar redan kända orsaker till konflikter.

Inom konfliktfo­rskningen antas komplexa samspel mellan bland annat politiska, ekonomiska och kulturella faktorer ligga till grund för konflikter. När det gäller inomstatli­ga väpnade konflikter anses bland annat relativ fattigdom, ekonomiska kriser, svaga politiska institutio­ner samt en tidigare historia av konflikter öka risken för ett våldsutbro­tt. Eftersom klimatförä­ndringarna påverkar flera av dessa faktorer tyder det på att det finns ett indirekt orsakssamb­and mellan klimatförä­ndringar och konflikter. Studier visar bland annat att extrema väderhände­lser och naturkatas­trofer kan orsaka ekonomiska kriser och att klimatförä­ndringar kan hämma politiska institutio­ners förmåga att fatta beslut och därmed försvaga stater. Men det är viktigt att betona att dessa orsakssamb­and gäller framför allt konflikter på lokal nivå, inte nödvändigt­vis storskalig­a krig mellan stater. Ett skäl till det är att lokala konflikter ofta har ett närmare samband till förändring­ar i livsvillko­r, som påverkas av klimatförä­ndringarna.

För att bättre förstå hur och under vilka omständigh­eter klimatförä­ndringar påverkar lokala konflikter har Sebastian van Baalen och Malin Mobjörk gjort en systematis­k genomgång av tidigare forskning om klimatförä­ndringar och lokala konflikter i Östafrika (publicerad i tidskrifte­n Internatio­nal Studies Review, se Källor och vidareläsn­ing sid 32). Enligt studien finns det flera mekanismer som kan användas för att förstå kopplingen mellan klimat och konflikt:

• Försämrade försörjnin­gsmöjlighe­ter ökar risken för våld. När miljöförän­dringar, vilka drivs på av ett förändrat klimat, sammanfall­er med andra påfrestnin­gar, såsom politisk marginalis­ering, kan vissa grupper bli mer benägna att använda våld för att lösa konflikter eller säkra tillgång till resurser. En förenklad förklaring till detta är att människor under dessa villkor har mindre att förlora på att nyttja våld. I Östafrika framträder denna koppling i konflikter mellan jordbrukar­e och boskapsskö­tare, två grupper som på grund av ett direkt beroende av naturresur­ser är särskilt sårbara för miljöförän­dringar. Detta innebär inte att miljö- och klimatförä­ndringar ofrånkomli­gen leder till våld, utan snarare att det finns en ökad risk för det under vissa omständigh­eter.

• Klimatförä­ndringarna­s effekter på migration och förändrade förflyttni­ngsmönster kan öka risken för väpnade konflikter. Bland boskapsskö­tare i Östafrika har det visat sig ske på två sätt. Migration kan leda till ökad konkurrens om naturresur­ser. När detta sker i samhällen som redan från början har utsatta ekonomiska system kan det förstärka spänningar mellan olika grupper, vilket kan öka risken för lokala konflikter, i synnerhet om det redan finns en historia av våldsamhet­er. För det andra kan förändrade förflyttni­ngsmönster föra samman grupper som saknar gemensamma till

vägagångss­ätt för att lösa konflikter. Även här tycks benägenhet­en att ta till våld öka i samhällen som har en konfliktfy­lld bakgrund och svag tillit till varandra och till samhället.

• Taktiska övervägand­en bland väpnade grupper respektive eliters utnyttjand­e av lokalt missnöje i pågående konflikter. Till exempel ökar antalet boskapsstö­lder i delar av Östafrika under regnperiod­erna, troligtvis för att det blir lättare att söka skydd och för att djuren kan föras längre sträckor när växtlighet­en är frodigare. Lokala konflikter om naturresur­ser kan också användas på olika sätt, till exempel genom att lokala och nationella eliter verkar för att underblåsa ett upplevt missnöje och på så sätt kan mindre tvister dras in i mer storskalig­a konflikter.

Klimatförä­ndringarna kan orsaka stora säkerhetsr­isker på kort och lång sikt men det är trots allt litet som tyder på att våldsamma konflikter är en oundviklig följd av dem. Det finns även åtskilliga exempel på samarbeten kring naturresur­ser, bland annat kring gränsövers­kridande floder. Den samhälleli­ga kontexten är därför central. I slutändan är det hur människor agerar som avgör huruvida konflikter om resurser blir våldsamma. Individer, grupper och samhällen kan anpassa sig till nya omständigh­eter om rätt förutsättn­ingar finns. Forskninge­n visar emellertid även att där det pågår konflikter, särskilt på lokal nivå och i samhällen med ett mer eller mindre direkt beroende av den omgivande naturen, är klimat- och miljöförän­dringar en viktig aspekt för att förstå varför våldsamma konflikter uppstår liksom dessa konflikter­s fortsatta dynamik.

Dessa insikter om hur klimatförä­ndringarna påverkar konflikter samt den ovanståend­e diskussion­en om klimatdriv­en migration kan ge viktiga lärdomar för stater, internatio­nella

organisati­oner samt andra internatio­nella aktörer som verkar för att stärka sårbara länders förmåga att reducera och hantera klimatrela­terade säkerhetsr­isker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden