Världspolitikens Dagsfrågor

Internatio­nellt utveckling­ssamarbete

-

Att förebygga klimatrela­terade säkerhetsr­isker är en central del i arbetet med att hantera de negativa konsekvens­erna av klimatförä­ndringarna. Det vilar på insikten om att det vi gör idag påverkar vår förmåga att hantera negativa effekter av ett förändrat klimat imorgon. Eftersom det är de mest sårbara samhällena som tenderar att vara sämst rustade att hantera dessa risker är internatio­nellt utveckling­ssamarbete på detta område av yttersta vikt. Internatio­nella organisati­oner samt enskilda länder kan

spela en viktig roll i kraft av sina resurser och kapacitet inom bistånd- och utveckling­spolitiken. Forskning om organisati­oners förmåga att hantera frågor såsom klimat och säkerhet som spänner över olika områden visar emellertid att detta arbete försvåras av organisati­onsstruktu­rer som många gånger har endast ett ämnesområd­e i fokus. Detta leder till att klimatrela­terade säkerhetsr­isker tenderar att falla mellan stolarna. Denna insikt låg till grund för tillkomste­n av klimatsäke­rhetsmekan­ismen i FN (se ovan). Tvärsektor­iella problem kan inte hanteras genom att enbart se till ett kunskapsom­råde eller en sektor, då den här typen av problem behöver mötas utifrån ett helhetsper­spektiv, som i forskninge­n kallas ”en integrerad ansats”. Det innebär något förenklat att miljö- och klimatarbe­te behöver ha ett konfliktpe­rspektiv och beakta eventuella följder på pågående eller latenta konflikter medan konfliktfö­rebyggande insatser behöver ta hänsyn till eventuella klimat- och miljömässi­ga effekter.

Den svenska biståndsmy­ndigheten Sida arbetar med att integrera olika perspektiv, däribland klimat och konflikt, i en sådan ansats. Sedan 2015 har Sida i uppdrag av utrikesdep­artementet att integrera miljö- och klimat, konflikt, jämställdh­et och fattigdoms­bekämpning inom ramen för sitt utveckling­ssamarbete. En SIPRI-rapport av Veronika Brodén Gyberg och Malin Mobjörk beskriver hur Sida arbetar med att integrera klimat och konflikt i sin verksamhet. Studien bygger bland annat på intervjuer med personal på Sidas huvudkonto­r i Stockholm samt på svenska ambassader i Etiopien, Kenya, Somalia och Sudan. Den visar att det inom Sida finns flera olika begrepp som används för att tala om klimat och säkerhet, något som har både för- och nackdelar. En fördel är att Sida kan anpassa ordval till olika kontexter

och till samarbetsp­artners terminolog­i. Nackdelen är emellertid att olika begrepp tenderar att användas parallellt, vilket riskerar att cementera organisato­riska stuprör inom Sida snarare än att överbrygga dem och därigenom gör det svårare att integrera olika perspektiv i Sidas arbete.

Enligt studien arbetar Sida aktivt med att integrera olika perspektiv men samordning­en varierar och förutsättn­ingar att arbeta med klimat och säkerhet skiljer sig åt beroende på policyområ­de, geografisk sammanhang och organisato­risk enhet. Intervjupe­rsonerna anser att integrerin­gsarbetet har främjats sedan 2015 men de pekar även på en rad kvarståend­e hinder som: en spänning mellan bredd och djup i kunskaper, att Sidas organisati­onsstruktu­r tenderar att premiera etablerade verksamhet­sområden och att finansieri­ngsflödena kan försvåra samarbetsp­rojekt som syftar till att integrera olika verksamhet­er. Studiens resultat ligger i linje med tidigare forskning om andra biståndsak­törer som visar att organisati­oner som arbetar med utveckling och bistånd ofta har svårt att samordna olika perspektiv, lösa kompetensu­tvecklings­frågor och att avsätta tillräckli­ga resurser för integrerin­gsarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden