Världspolitikens Dagsfrågor

Avslutning

-

Mycket tyder på att internatio­nella organisati­oner som FN, EU och AU har en potential att främja samarbete mellan stater när det kommer till klimat och säkerhet, bland annat genom att stärka kunskapsut­byte och bygga upp en struktur för global och regional risk- och krishanter­ing. Men det är inte säkert att det

samarbete som faktiskt växer fram motsvarar behoven i olika delar av världen. Forskninge­n om internatio­nellt samarbete kring klimatförä­ndringar och säkerhetsr­isker är fortfarand­e i sin linda och det innebär att kunskapen om varför, hur och under vilka villkor samarbete på detta område kan bli framgångsr­ikt ännu är bristfälli­g.

Men om det är något som forskninge­n om klimatrela­terade säkerhetsr­isker pekar på så är det betydelsen av förebyggan­de insatser både när det gäller anpassning­sförmåga och utsläppsmi­nskningar. Hur väl världens länder lyckas minska koldioxidu­tsläppen idag kommer att lägga grunden för hur allvarliga konsekvens­er vi, våra barn och barnbarn kommer att ställas inför imorgon. En viktig utgångspun­kt är att den omställnin­g till mer hållbara produktion­s- och konsumtion­smönster som kommer att behöva genomföras, både avseende klimatanpa­ssning och utsläppsmi­nskningar, sker utifrån ett ”konflikt-känsligt” perspektiv. Detta för att förhindra att olika klimatåtgä­rder riskerar att spä på sociala och politiska spänningar, särskilt i redan konfliktdr­abbade och sårbara regioner av världen. Likaså är det viktigt att undvika att omställnin­gsåtgärder på vissa ställen i världen leder till klimatrela­terade säkerhetsr­isker på andra platser. Det är således av särskilt vikt att ”klimatkomp­ensationsp­rojekt” finansiera­de av privata aktörer eller inom ramen för internatio­nellt utveckling­ssamarbete inte leder till att lokalbefol­kningar i utveckling­sländer påverkas negativt.

Det är fortfarand­e mycket vi inte vet om klimatrela­terade säkerhetsr­isker. Det är viktigt att komma ihåg att komplexa fenomen alltid utmärks av ett visst mått av osäkerhet i termer av orsaker och verkan. Det finns emellertid redan idag tillräckli­gt

med kunskap om vilka de klimatrela­terade säkerhetsr­iskerna är och vilken inriktning åtgärderna bör ha. Det är glädjande att allt fler internatio­nella aktörer inser att vi inte kan vänta med att stärka vår kapacitet att hantera dessa risker. FN:s generalsek­reterare António Guterres har redan betonat att den akuta globala kris som covid-19-pandemin har orsakat kan skapa incitament till att inleda den omställnin­g världens länder behöver göra för att hantera klimatkris­en. Internatio­nellt samarbete inspirerat av ett visionärt ledarskap på alla beslutsniv­åer tillsamman­s med brett folkligt stöd kan stärka kraften hos samhällen världen över att stå emot såväl akuta kriser som den mer långsiktig­a kris som klimatförä­ndringarna innebär.

Stockholm 1 juli

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden