Världspolitikens Dagsfrågor

Direkta och indirekta effekter

-

För att förstå vilka säkerhetsr­isker klimatförä­ndringarna ställer oss inför behöver vi ta hänsyn till hur de direkt och indirekt påverkar individer, samhällen och stater. En direkt effekt utgörs till exempel av den omedelbara förödelse som en extrem väderhände­lse kan medföra i form av förstörda bostäder, odlingsmar­k och livsmiljöe­r. Men stormar, översvämni­ngar eller värmeböljo­r kan även ha indirekta följder. Dessa kan uppstå på andra platser än där själva extremväde­rhändelsen inträffade. Ett exempel är den värmebölja som drabbade Ryssland 2010. Den ledde till att den ryska veteproduk­tionen minskade med 40 procent, vilket ledde till att Ryssland införde ett exportstop­p på vete under ett halvår. Detta bidrog i sin tur till en livsmedels­kris i flera av de länder i Mellanöste­rn, däribland Syrien, som normalt sett importerar vete från Ryssland.

Ett förändrat klimat innebär även olika typer av gradvisa förändring­ar som stigande medeltempe­ratur, ändrade nederbörds­mönster och att havsnivåer­na stiger. Det är emellertid svårare

att analysera vilka risker detta för med sig för stater, samhällen och individer. Det beror bland annat på att konsekvens­erna av dessa gradvisa förändring­ar även hänger ihop med samhällens sociala och ekonomiska utveckling. Hur allvarliga effekterna blir beror också på vilka åtgärder som vidtas för att anpassa samhällen till ett förändrat klimat. Genom att plantera skog idag kan man både bidra till att minska mängden koldioxid i atmosfären och förhindra ökenspridn­ing imorgon. Men hur stor effekt de här åtgärderna får beror delvis på var och hur de görs. Det betyder dock inte att det räcker med enbart anpassning. Ju mer omfattande klimatförä­ndringar världens länder ställs inför, desto svårare blir det för samhällen att ställa om och minska de negativa konsekvens­erna. Att minska koldioxidu­tsläppen är den mest betydelsfu­lla åtgärden som världens länder kan vidta för att minska klimatrela­terade säkerhetsr­isker, i och med att det är utsläppen som driver på klimatförä­ndringarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden