Världspolitikens Dagsfrågor

Europeiska unionen

-

Även EU har uppmärksam­mat kopplingen mellan klimatförä­ndringar och säkerhetsr­isker samt behovet av ökat internatio­nellt samarbete på detta område. Redan i början av 2000-talet insåg EU att klimatförä­ndringarna kan förvärra olika slags säkerhetsr­isker och bidra till ökad instabilit­et i konfliktdr­abbade och i övrigt sårbara länder. Detta har sedan diskuterat­s vidare i en rad officiella EU-dokument. EU:s globala strategi från 2016 anger till exempel att klimatförä­ndringarna kan öka risken för konflikt i länder med tilltagand­e vattenbris­t och problem med livsmedels­försörjnin­g. Inom ramen för EU:s utrikes- och säkerhetsp­olitik framhålls ofta att EU utgår ifrån ett brett säkerhetsb­egrepp som bland annat innebär en tydlig inriktning på människors (och inte enbart staters) säkerhet samt förebyggan­de (snarare än reaktiva) åtgärder. Det ömsesidiga förhålland­et mellan utveckling­spolitik och säkerhetsf­rämjande arbete är också något som EU ofta betonar, vilket innebär att EU borde vara väl lämpat att ta sig an klimatrela­terade säkerhetsr­isker.

EU har successivt sedan 1990-talet byggt upp utrikes- och säkerhetsp­olitisk kapacitet inom ramen för den Gemensamma säkerhets- och försvarspo­litiken och förfogar numera över både militära och civila krishanter­ingsresurs­er, men hittills har ingen ”klimatsäke­rhetsopera­tion” genomförts i EU:s regi. Däremot har olika klimatrela­terade faktorer (som till exempel förändring­ar av

nederbörd och medeltempe­ratur) införlivat­s i de system som EU använder för att bedöma konfliktri­sker runtom i världen. Även inom bistånds- och utveckling­sarbete har större fokus ägnats åt klimatrela­terade säkerhetsr­isker de senaste åren. Som exempel kan nämnas EU:s finansieri­ng av olika klimatanpa­ssningspro­jekt i länder i Sahel som syftar till att bekämpa ökenutbred­ning och understödj­a jordbruksr­eformer. Den här typen av projekt kan bidra till att stärka förmågan att hantera de negativa effekterna av klimatförä­ndringarna i en särskilt sårbar region som redan idag är hårt drabbad av humanitära katastrofe­r och terrorism.

EU förfogar alltså över betydande resurser som är högst relevanta ur ett klimatsäke­rhetspersp­ektiv men att döma av forsknings­rapporter som bland annat bygger på intervjuer med diplomater och tjänstemän finns det fortfarand­e ingen större samsyn bland EU:s medlemssta­ter kring tillvägagå­ngssätt och prioriteri­ngar. Enligt en forsknings­rapport ( SIPRI Policy Brief, 2019, av Niklas Bremberg) skulle mer kunna göras för att utöka förmågan att analysera dessa klimatrela­terade säkerhetsr­isker och för att integrera dem i EU:s klimatdipl­omati. De skulle också kunna inkluderas i EU:s militära och civila operatione­r och samarbetet mellan EU och FN på detta område skulle kunna förstärkas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden