Världspolitikens Dagsfrågor

Pandemin i Italien våren 2020

Italienskt nödläge

-

I slutet av januari 2020 insjuknade två kinesiska turister som var på besök i Rom. De kom från staden Wuhan i Kina, som drabbats av ett utbrott av det tidigare okända coronaviru­set. Sedan det kinesiska paret diagnostis­erats med covid-19 reagerade Italien

snabbt. Redan den 31 januari ställdes alla flyg till och från Kina in och undantagst­illstånd infördes i Italien. Det innebar att den italienska regeringen fick tidsbegrän­sad rätt att styra landet med dekret och den möjlighete­n skulle snart utnyttjas.

Ett par veckor senare upptäcktes fler smittade och sjuka människor. Den första patienten kom från den lilla staden Codogna i regionen Lombardiet i norra Italien och han insjuknade den 21 februari efter en middag tillsamman­s med en kollega som hade varit på besök i Kina. Den sjuke mannen tog sig till stadens sjukhus och prover skickades till det större sjukhuset i den närliggand­e staden Lodi. När resultaten var klara informerad­es Codognas borgmästar­e, Francesco Passerini.

”När jag hörde att en av våra invånare testats positivt för viruset insåg jag att vi befann oss i ett nödläge. Frågan var hur vi skulle hantera det. Det blev en lång natt med en rad telefonsam­tal. Till slut beslutade vi oss för att stänga staden i ett försök att begränsa spridninge­n”, berättade borgmästar­en för Dagens Nyheter ( 15/7).

Redan nästa dag sattes Codogna och ett tiotal andra städer i norra Italien i karantän. Invånarna fick inte lämna sina hemorter och besökare stoppades från att komma in. Idrottstäv­lingar, gudstjänst­er och offentliga sammankoms­ter förbjöds och skolor och barer stängdes.

Men smittan hade redan hunnit spridas. Kaotiska scener utspelades när sjukhusen snabbt blev överfulla. Reportrar från hela världen skickades till norra Italien för att beskriva det okända virusets framfart. ”Kistorna är så många att armén har kallats in för att föra dem till krematorie­rna”, skrev New York Times reporter ( 27/3) i ett av alla reportage från Bergamo, en av de värst drabbade städerna i norra Italien.

I början av mars hade smittsprid­ningen nått fler delar av landet. Över

3 000 fall hade upptäckts och 107 människor hade dött av den nya sjukdomen. Den 4 mars beslutade den italienska regeringen därför om restriktio­ner som skulle gälla i hela landet. Skolor och universite­t stängdes och åskådare tilläts inte vid idrottseve­nemang.

Ändå fortsatte smittan att spridas i allt snabbare takt. I slutet av mars noterades drygt 100 000 fall och en månad senare hade siffran dubblerats. Dödstalen ökade också snabbt – från de 107 döda i början av mars till drygt 27 000 den sista april.

I takt med de accelerera­nde dödstalen skärptes de nationella restriktio­nerna successivt. Den 10 mars stängdes butiker, restaurang­er, biografer, teatrar och gym i hela Italien, men livsmedels­affärer och apotek fick hålla öppet, och en dryg vecka senare kom nya restriktio­ner. Då hade Italien gått om Kina på den dystra världslist­an över hur många människor som dött i covid-19. ”Italien är pandemins nya epicentrum”, konstatera­de New York Times (21/3).

På kvällen lördagen den 21 mars höll premiärmin­ister Giuseppe Conte ett dramatiskt formulerat tal till nationen. ”Detta är Italiens värsta kris sedan andra världskrig­et”, för

klarade han och försäkrade samtidigt att ”staten är här”. Nya, långtgåend­e bestämmels­er infördes. Industrier som inte stod för ”nationellt nödvändig produktion” tvingades tillfällig­t slå igen, parker och lekparker stängdes och det blev förbjudet att sporta eller träna utomhus. Människor som behövde besöka en doktor eller handla mat avkrävdes en blankett med ifyllda personliga uppgifter. Militär kallades in för att övervaka att alla följde de strikta bestämmels­erna.

Efter kulmen i slutet av april minskade smittsprid­ningen och kurvorna över antalet döda började plana ut. Italien hade lyckats hejda coronaviru­set och den 4 maj hävdes vissa restriktio­ner. Den 18 maj togs flertalet förbud bort och livet började återgå till det mer normala. Vid slutet av sommaren 2020 hade sammanlagt omkring 250 000 smittats och drygt 35 000 dött i covid-19, men landet var inte längre värst drabbat. Coronaviru­set hade dragit vidare till andra delar av Europa och världen. Landet hade klarat den akuta hälsokrise­n, men smittsprid­ningen under våren 2020 hade fått allvarliga ekonomiska följder och påverkat Italiens relation med EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden