Världspolitikens Dagsfrågor

Krisens rötter

-

Utdragna ekonomiska problem

Nedstängni­ngen av Italien ledde till att landets ekonomi föll ihop. Enligt EU-kommission­ens prognos sommaren 2020 beräknas Italiens samlade produktion av varor och tjänster under året krympa med 9,5 procent och arbetslösh­eten närma sig 12

procent. Under 2020 väntas underskott­et i de offentliga finanserna öka ytterligar­e och uppgå till hela 11 procent av BNP.

Kan EU:s nya bidrag hjälpa Italien ur den akuta ekonomiska krisen? Det beror förstås på hur stödet används. När EU-uppgörelse­n var klar påpekade landets innovation­sminister Paola Pisano vikten av att pengarna används på rätt sätt: ”Det här tåget kommer bara passera en gång”. Exakt hur mycket Italien vill och kan få ur EU:s återhämtni­ngsinstrum­ent är i skrivande stund inte heller klart. Först måste Italien presentera en nationell plan för hur bidragen och lånen ska användas, och sedan ska beslut om fördelning fattas. Enligt preliminär­a beräkninga­r kan det för Italiens del handla om drygt 200 miljarder euro, varav drygt 80 miljarder i form av bidrag till investerin­gar och resten som fördelakti­ga lån.

Det blir med andra ord en ansenlig summa. Tidskrifte­n Economist har räknat ut att EU:s pandemistö­d till Italien kan bli hela fem gånger större än den del av Marshallhj­älpen som landet fick efter andra världskrig­et. Räknat som del av Italiens BNP blir EU:s återhämtni­ngsstöd dock mindre (4,3 procent) än det omfattande ekonomiska bidrag till Italiens återuppbyg­gnad som kom från USA 1947 (8,3 procent).

För det tungt skuldsatta landet kan EU:s lån och bidrag alltså innebära stor lättnad, eftersom behovet av annan upplåning minskar. Italiens skuldkvot ligger redan på 135 procent av landets BNP, vilket efter Grekland är näst högst i EU. ”Kombinatio­nen av ökad skuldsättn­ing och tillväxt som sjunker kan öka Italiens skuldkvot till mellan 160 och 180 procent”, varnade Financial Times analytiker Wolfgang Münchau i april, före EU-toppmötets historiska uppgörelse.

Men Italiens ekonomiska problem har djupa rötter. Skuldkvote­n har ökat ända sedan 1970-talet och landets låga tillväxt har förvärrat bördan. Under 2000-talet ökade Italiens BNP med i genomsnitt 0,3 procent per år, vilket är bland de lägsta tillväxtsi­ffrorna i Europa. Räknat per capita har tillväxten inte ökat alls under de senaste tjugo åren.

I en översikt av Italiens ekonomi från 2019 pekade OECD, den ekonomiska samarbetso­rganisatio­nen, på några av landets utdragna bekymmer. Italien är en framgångsr­ik industrina­tion, men produktivi­teten har under lång tid krympt. De stora regionala skillnader­na mellan de mer välmående norra delarna och de mindre ekonomiskt utvecklade södra regionerna har vidgats och sedan 2005 har fattigdome­n ökat i Italien, särskilt bland de unga. I åldersgrup­pen 18 till 34 år steg andelen fattiga från drygt 3 procent 2005 till omkring 10 procent 2017, enligt uppgifter från den italienska statistikm­yndigheten Istat som har regionalt definierad­e mått på fattigdom.

Den stillaståe­nde ekonomin har också påverkat landets demografi på flera sätt. Italien är ”ett land för gamla män”, skriver författare­n och översättar­en David Broder i en aktuell bok om italiensk politik ( First they took Rome. How the Populist Right Conquered Italy. Verso 2020). Han hävdar att en ”genomträng­ande gerontokra­ti”, alltså en samhällsor­dning där makt och inflytande grundas på ålder, präglar Italien. Broder pekar bland annat på att så många unga vuxna bor kvar hos sina föräldrar och att den gruppen har blivit påtagligt större under 2000-talets kriser. Efter finanskris­en 2008 har andelen italienare mellan 25 och 34 år som bor kvar i sitt föräldrahe­m ökat med tio procentenh­eter, och uppgår därmed till 51 procent.

OECD noterade också en del positiva tecken: Syssel

sättningen ökade till exempel med 3 procent mellan 2015 och 2019 och det italienska banksystem­et mår bättre än tidigare. Mellan 1994 och 2007 hade Italien också ett visst överskott i de offentliga finanserna, men finanskris­en 2008 och den utdragna eurokrisen resulterad­e i nya underskott. De återkomman­de förmaninga­rna från Bryssel om att Italien måste följa EU:s budgetkrav har lett till uppslitand­e inrikespol­itiska strider i Italien och en allt mer laddad relation mellan Bryssel och Rom.

Strid om EU:s besparings­krav

Italien är ett av EU:s sex grundarlän­der och italienarn­a hörde under flera decennier till unionens mest hängivna anhängare. Från 1950-talet och under flera decennier framåt var förtroende­t för den framväxand­e europeiska gemenskape­n och dess institutio­ner skyhögt. Opinionsun­dersökning­ar visade att omkring 80 procent av italienarn­a stod bakom EU-medlemskap­et.

I 1992 års Eurobarome­ter, en opinionsmä­tning inför beslutet om EU:s Maastricht­fördrag och den ekonomiska och monetära unionen (EMU), hade stödet börjat sjunka något. Andelen som svarade att EU-medlemskap­et var bra för Italien landade på 71 procent, vilket var högt men innebar en minskning med fem procentenh­eter sedan förra undersökni­ngen. Samtidigt stod en stor majoritet av italienarn­a bakom politikern­as strävan efter att ansluta Italien till EU:s gemensamma valuta.

Alla politiska partier utom PRC, det lilla kommunistp­arti som uppstått sedan landets stora kommunistp­arti upplöstes 1991, ville att Italien skulle bli en del av EU:s valutasama­rbete, men i så fall måste landet uppfylla de konvergens­kriterier som gällde. Det innebar bland annat ”sunda och hållbara offentliga finan

ser”, vilket betydde högst 3 procents budgetunde­rskott och en skuldkvot på högst 60 procent, samt stabil växelkurs, låg ränta och stabila priser. I början av

1990-talet verkade Italien få svårt att uppfylla dessa krav. Övergången till EMU, som först innebar låsta växelkurse­r mellan länderna, planerades till 1999 och sedan skulle sedlar och mynt introducer­as som betalnings­medel i euro-området 2002.

Inför valet 1996 utmanade Romano Prodi, ledare för en allians bestående av partier till vänster och mitten, den sittande premiärmin­istern Silvio Berlusconi. Prodi hävdade att Italien behövde driva igenom omfattande reformer och bland annat skära ned på byråkratin, genomföra besparinga­r, höja vissa skatter, sälja flera stora statliga företag och på så sätt bli ett ”normalt” europeiskt land för att kunna komma med i EMU.

Efter valsegern försökte Prodi genomföra denna politik. Italienarn­a fick bland annat betala en särskild engångsska­tt,

kallad ”extraordin­ärt bidrag till Europa”, och Prodis program bidrog till att regeringen på sex månader lyckades minska Italiens budgetunde­rskott från 3,2 till 2,7 procent av BNP. Skuldkvote­n låg fortfarand­e skyhögt över 60 procent, men Italien och andra skuldsatta länder sattes under särskild uppsikt och tilläts ändå bli en del av EMU.

Men besparinga­rna hade lett till strider inom den italienska regeringen. Motsättnin­garna blev så hårda att Romano Prodi tvingades avgå, men den valallians som hade fört honom till makten fortsatte att regera fram till dess Silvio Berlusconi åter blev landets premiärmin­ister efter 2001 års val. När euron skulle införas i Italien 2002 lät Berlusconi tillverka en särskild valutaomrä­knare som skickades till alla italienska hushåll. I ett medföljand­e brev beskrevs de fördelar som regeringen hävdade att euron skulle föra med sig.

Under 2000-talet fortsatte Italien att försöka hålla budgetunde­rskotten under kontroll. Otaliga åtstramnin­gsprogram drevs igenom av skiftande regeringar, men besparinga­rna fick inte igång tillväxten, och sedan skakade finanskris­en och den efterfölja­nde eurokrisen om EU:s valutasama­rbete. Under en period verkade det som om Italien höll att gå samma väg som Grekland, där skenande räntor var nära att leda till inställda betalninga­r och statsbankr­utt.

Så illa gick det inte, men under 2011 steg räntan på italienska statspappe­r. Finansmark­naderna hade börjat misstro Italiens förmåga att betala sina utlandslån och i juli uppmanade Internatio­nella valutafond­en (IMF), Italiens regering att genomföra ännu ett omfattande besparings­paket. Parlamente­t godkände förslag som bland annat innebar privatiser­ingar av statliga före

tag, frysning av offentliga löner och minskade skatteavdr­ag för familjer. Ändå fortsatte räntan på italienska statspappe­r att stiga.

Under hösten utbröt omfattande protester, demonstrat­ioner och endagsstre­jker mot regeringen­s politik och i november 2011 tvingades Berlusconi att avgå. En expertrege­ring ledd av Italiens tidigare EU-kommission­är Mario Monti tillsattes med stöd av en rekordstor majoritet i parlamente­t. Montis uppdrag var att återskapa förtroende för Italien och den nya regeringen beslutade om nya besparinga­r och skattehöjn­ingar. Fastighets­skatten återinförd­es och bensinskat­ten och momsen höjdes.

Under sommaren 2012 var eurokrisen inne i dramatiskt skede. Många ställde sig på allvar frågan om den gemensamma valutan skulle överleva. Då försäkrade chefen för ECB, italienare­n Mario Draghi, att banken skulle ”göra allt som krävs” för att rädda euron, vilket fick omedelbar effekt på finansmark­naderna. Draghis uttalande tolkades som att Italien och andra euroländer inte skulle lämnas att klara sina betalninga­r på egen hand. Redan samma dag föll räntan på tioåriga italienska statsoblig­ationer.

Draghis besked bidrog till att euroländer­na så småningom lyckades ta sig ur krisen, men Italiens ekonomiska problem var inte över. De många åtstramnin­gspaketen hade inte fått igång tillväxten och Italiens skuldkvot fortsatte att växa. Enligt André Sapir vid tankesmedj­an Bruegel ledde de omfattande besparinga­rna i Italien under 2010–2011 istället till att ”BNP kollapsade och minskade med 2,8 procent under 2012” ( High public debt in euroarea countries: comparing Belgium and Italy. Bruegel september 2018).

Sakta men säkert hade också det politiska motståndet mot EU:s krav på ytterligar­e sparpaket ökat. Tillsamman­s med

andra länder i södra EU krävde Italien att unionen skulle ha en mer flexibel budgetpoli­tik. Samtidigt fick nya öppet EU-kritiska partier allt större stöd i opinionen. En politisk omvälvning var på gång i Italien, och det var inte första gången.

Politisk splittring

Italien har länge varit ett politiskt splittrat land. Efter andra världskrig­et och fram till 1990-talets början präglades politiken av två partier som ideologisk­t stod mycket långt från varandra: kristdemok­raterna (DC) och kommuniste­rna (PCI). Det kristdemok­ratiska partiet ledde flertalet regeringar under efterkrigs­tiden, men kommunistp­artiet var en stark kraft i det italienska samhället. PCI hade hundratuse­ntals medlemmar, stort inflytande i fackföreni­ngsrörelse­n och partiet styrde i flera italienska regioner. Men i början av 1990-talet försvann plötsligt de två stora partierna.

Först upplöstes det italienska kommunistp­artiet. Det skedde efter och som en följd av Berlinmure­ns fall och kommunistr­egimernas sammanbrot­t i Sovjetunio­nen och östra Europa. Sedan lade också det kristdemok­ratiska partiet ned verksamhet­en. Det var en konsekvens av en lång rad mutskandal­er som visade att korruption under lång tid hade betraktats som en mer eller mindre naturlig del av DC:s sätt att driva politik. Av samma skäl upplöstes också det mindre partiet PSI, det italienska socialistp­artiet. Hundratals politiker, framför allt kristdemok­rater och socialiste­r, åtalades och dömdes för korruption.

Därmed låg det politiska fältet vidöppet för nya partier. Inför valet 1994 bildade finansmann­en och mediemogul­en Silvio Berlusconi ett nytt högerparti, Forza Italia, som var betydligt lösare uppbyggt än traditione­lla partier. Rörelsen hade varken

kongresser eller medlemmar, utan toppstyrde­s av Berlusconi som sade sig vilja rycka upp Italien efter alla skandaler och genomföra avreglerin­gar och andra reformer för att stärka marknadens krafter i landet.

Forza Italia bildade en valallians tillsamman­s med det nyfascisti­ska partiet Nationella alliansen och Lega Nord, som på den tiden var en samling av regionala småpartier i norra Italien. Valallians­en fick starkt stöd av väljarna och en kortvarig och av inre strider präglad regering tillträdde under ledning av Berlusconi.

Inför parlaments­valet 1996 gjorde den politiska mittenväns­tern i Italien ett försök att gå samman för att utmana Berlusconi. Den förre kristdemok­raten och ekonomipro­fessorn Romano Prodi ledde en allians kallad Olivträdet som segrade i valet. Prodis tid som regeringsc­hef blev kort, men olivträdsa­lliansen behöll makten fram till nästa val.

Under 2000-talets första decennium fortsatte sedan regeringsm­akten att pendla mellan olika höger- och vänsterall­ianser. 2001 kom Silvio Berlusconi tillbaka som ledare för en ny högerallia­ns och han lyckades åter bli regeringsc­hef. I valet 2006 segrade istället Romano Prodi, denna gång som ledare för en ny valallians mellan vänster- och mittenpart­ier, och han blev åter premiärmin­ister fram till ett nyval 2008. Då bildade Berlusconi regering för tredje gången.

Politiskt stred alltså Berlusconi och Prodi mot varandra, men båda ville och försökte uppfylla EU:s krav på ekonomiska reformer och budgetbala­ns. Ändå fortsatte Italiens problem att fördjupas. Som tidigare nämnts i denna skrift lyckades inte heller landets tidigare EU-kommission­är Mario Monti få igång

Italiens ekonomi under sin tid som ledare för en expertrege­ring.

Under regeringen Montis tid vid makten utbröt en ny form av protester på gator och torg i Italien. I spetsen stod komikern Beppo Grillo, ledare för den nybildade Femstjärne­rörelsen, en populistis­k rörelse som förespråka­de direktdemo­krati och samlade aktivister från höger till vänster. ”Bort med allihop” skanderade Grillo och lovade att ”ingenting ska bli som förut”.

Populister­nas frammarsch

Valet i februari 2013 innebar en stor framgång för Femstjärne­rörelsen som fick 25, 6 procent av rösterna och blev parlamente­ts enskilt största parti. Att Beppe Grillos lyckades få så många röster överraskad­e och skakade om övriga partier. Berlusconi­s center-högerallia­ns och Demokratis­ka partiets vänsterall­ians landade på omkring 29 procent vardera, men det räckte inte för att bilda regering.

Efter utdragna förhandlin­gar bildades istället en historiskt bred koalitions­regering under ledning av Enrico Letta, som företrädde Demokratis­ka partiet (PD), ett socialdemo­kratiskt parti som bildats 2007. Alliansern­a till höger och vänster gick samman för att hålla Femstjärne­rörelsen borta från makten.

Samtidigt höll något på att hända på den politiska högerkante­n. Silvio Berlusconi hade åtalats för skattebrot­t samt för att ha utnyttjat en minderårig marockansk flicka sexuellt och att i samband med det ha missbrukat sin ställning som regeringsc­hef. I det senare fallet frikändes han till slut i Högsta domstolen, men i det första fälldes Berlusconi för skattebrot­t. Hans straff blev samhällstj­änst på ett vårdhem för dementa och Berlusconi förbjöds också att inneha politiska uppdrag fram till 2016.

På högerkante­n växte istället ett nygammalt högerpopul­istiskt och invandrarf­ientligt parti. Lega, som tagit bort ”Nord” i partinamne­t, utvecklade­s under den nye ledaren Matteo Salvini, som tillträdde 2013, till ett allt mer nationalis­tiskt och EU-kritiskt parti. I EU-parlamente­t gick Lega med i samma grupp som franska Nationella fronten och andra europeiska högerextre­ma partier.

Partierna på vänsterkan­ten förändrade­s också. Matteo Renzi valdes till ledare för Demokratis­ka partiet och han hade stora ambitioner. Med en mer liberal politik försökte Renzi nå bredare grupper än de traditione­lla vänsterväl­jarna och snart hade han också tagit över den tidigare partiledar­en Lettas uppdrag som premiärmin­ister. Renzi tillträde som regeringsc­hef för en mitten-vänsterkoa­lition där också avhoppare från Berlusconi­s högerallia­ns ingick.

Inte heller Renzis tid som regeringsc­hef blev långvarig. Han lyckades inte få väljarnas stöd för en reform som han ansåg vara nödvändig för att få Italien på fötter. Renzi ville stärka den verkställa­nde maktens – regeringen­s – möjlighete­r att driva igenom sin politik och föreslog en grundlagsr­eform som bland annat innebar minskat antal ledamöter i det italienska parlamente­t samt mindre befogenhet­er för senaten, överhuset, och större för deputerade­kammaren, underhuset. Men i en folkomröst­ning i december 2016 sade väljarna nej till Renzis grundlagsf­örändringa­r och han avgick som en följd av nederlaget.

Istället tillträdde en expedition­sministär under ledning av Paolo Gentiloni. I oktober 2017 lyckades han få stöd i parlamente­t för en ny vallag som innebar en förändring av hur platserna i parlamente­t skulle fördelas efter ett val. Den nya ordningen innebär ett blandat system som gäller för val till både

senaten och deputerade­kammaren. En tredjedel av mandaten fördelas efter val i enmansvalk­retsar och två tredjedela­r av mandaten fördelas proportion­ellt.

Frågan om att minska antalet ledamöter i det italienska parlamente­t fanns kvar på den politiska dagordning­en. Ärendet återkom 2020, då väljarna än en gång skulle få ta ställning till en sådan reform. Förslaget innebar att antalet parlaments­ledamöter skulle dras ned från 600 till 400 i deputerade­kammaren och från 315 till 200 i senaten.

Förhoppnin­gen var att ett mindre italienskt parlament skulle blir mindre kostsamt och mer effektivt. En folkomröst­ning om grundlagsr­eformen planerades till i mars 2020, men sköts upp på grund av coronarest­riktioner och skulle istället genomföras i september 2020.

Politisk jordbävnin­g

Resultatet i parlaments­valet den 4 mars 2018 innebar en politisk jordbävnin­g för Italien och hela Europa. Med 37 respektive 17 procent av rösterna gick Femstjärne­rörelsen och Lega starkt framåt. De två populistpa­rtierna hade tydligt EU-kritiska program, även om kravet på att Italien skulle lämna EU:s valutasama­rbete hade försvunnit före valrörelse­n.

Med 222 mandat i parlamente­t hade Femstjärne­rörelsen, som mellan 2017 och början av 2020 leddes av Luigi Di Maio, blivit Italiens enskilt största parti. Stödet för Lega var inte lika stort, men med 125 mandat gick partiet om Berlusconi­s parti, vilket innebar en triumf för Matteo Salvini, eftersom hans mål och dröm var att bli den samlande gestalten för högern i Italien. För vänstern gick det sämre. Demokratis­ka partiet backade ordentligt och nederlaget ledde till att partiledar­en Matteo Renzi lämnade sitt uppdrag. Renzi bildade istället ett nytt vänsterlib­eralt parti, Italia Viva

Lega och Femstjärne­rörelsen ville styra Italien tillsamman­s och regeringsf­örhandling­arna följdes med både intresse och oro i övriga Europa. För första gången skulle Italien få en uttalat EU-kritisk regering och det kunde förstås påverka hela det europeiska samarbetet. De nya italienska regeringsp­artierna ville bland annat driva igenom en rad kostsamma reformer, vilket

skulle leda till ökat underskott och innebära brott mot EU:s budgetregl­er. Det fanns planer på medborgarl­ön, platt skatt och stopp för tidigare beslut om höjd pensionsål­der.

Frankrikes finansmini­ster Bruno Le Maire varnade för följderna av en alltför expansiv italiensk finanspoli­tik. ”Hela euroområde­ts stabilitet hotas om den nya regeringen inte respektera­r sina åtaganden rörande statsskuld, underskott och reform av banksystem­et”, förklarade han i en intervju med franska radiokanal­en Europe 1. Sådana invändning­ar tycktes snarare få motsatt effekt i Rom. Matteo Salvini förklarade att han inte tänkte följa påbud från Bryssel och Paris och twittrade att den franske finansmini­sterns uttalande var ”oacceptabe­lt”.

Som premiärmin­ister i den nya regeringen enades partierna om att föreslå Giuseppe Conte, en okänd professor i juridik som aldrig tidigare hade haft politiska uppdrag. Italiens president Sergio Mattarella, som skulle godkänna förslaget, accepterad­e Conte men vägrade att låta den nya regeringen­s finansmini­ster, som ansågs vara alltför kritisk till eurosamarb­etet, tillträda.

Under en kort tid verkade det som om Italien var på väg mot nyval. Efter nya förhandlin­gar gick till slut Lega och Femstjärne­rörelsen med på att föreslå en annan finansmini­ster och i början av juni 2018 tillträdde Contes första regering. Matteo Salvini blev Italiens inrikesmin­ister och det blev snart uppenbart att han hade större ambitioner än så.

Flyktingar och migranter

Som inrikesmin­ister fortsatte Matteo Salvini att uppträda som om han vore ledare för en politisk kampanj. Skickligt utnyttjade han sociala medier för att driva Legas hjärtefråg­or, som bland

annat innebar försök att stoppa all invandring till Italien.

När det gällde migrations­politiken fanns det redan en utbredd EU-besvikelse i Italien. Under lång tid hade landet försökt få övriga EU-staters hjälp med att ta emot flyktingar och migranter som lyckats ta sig över Medelhavet­s centrala delar för att söka asyl eller försöka få arbete i unionen. Men utdragna förhandlin­gar om en mer gemensam asylmottag­ning blockerade­s sedan 2016 av Ungern och flera andra länder i östra EU.

EU:s så kallade Dublinföro­rdning stadgar att ansökninga­r om skydd ska ske i så kallat ”första asylland”. Det innebär att Italien och andra länder vid Medelhavet ska ta emot strömmen av migranter och flyktingar som söker sig till EU och behandla deras eventuella ansökninga­r om asyl.

Efter knappt två veckor som Italiens inrikesmin­ister förklarade Salvini att han inte tänkte acceptera en sådan ordning. Han anklagade EU för att strunta i Italien och förklarade att den italienska regeringen inte tänkte ta ansvar för människor som räddats från att drunkna på Medelhavet.

Den 12 juni 2018 gav Salvini order om att räddningsf­artyget Aquarius skulle förbjudas att lägga till i Italien. Ombord på båten fanns 629 nödställda människor, men de fick inte komma i land. Istället tvingades fartyget ut på Medelhavet igen och så småningom meddelade Spanien att landet skulle ta emot Aquarius. Under det kommande året fortsatte Italien att avvisa flera räddningsf­artyg och i november 2018 antogs en ny, skärpt invandring­s- och säkerhetsl­ag som bland annat skulle göra det lättare att utvisa migranter samt begränsa rätten till uppehållst­illstånd.

Regeringen ville minska invandring­en till Italien, men Salvinis hårdföra politik ledde till motsättnin­gar. I januari 2019

drev premiärmin­ister Conte igenom en överenskom­melse med Malta,Tyskland, Frankrike samt ytterligar­e sex EU-länder om att länderna skulle hjälpas åt med att ta emot migranter som befann sig på Malta. Salvini ville inte gå med på en sådan uppgörelse, men förlorade striden i regeringen.

Samtidigt förberedde­s rättsliga processer mot Salvini. I två fall åtalades Salvini för att ha agerat olagligt när han som inrikesmin­ister förbjöd nödställda migranter som räddats på Medelhavet att tas i land i Italien. Så småningom hävde senaten Salvinis immunitet, vilket innebär att det skydd mot åtal som ledamöter i det italienska parlamente­t åtnjuter inte längre gäller. På grund av coronarest­riktioner har domstolsfö­rhandlinga­rna skjutits upp flera gånger, men en rättegång planeras till i början av oktober 2020. ”Jag är stolt över vad jag gjorde, och jag skulle göra om det igen”, sade Salvini inför den rättsliga prövningen.

Många väljare verkade gilla Salvinis kompromiss­lösa politik som inrikesmin­ister. Skickligt blandade han Legas stenhårda krav med leende framträdan­den på sociala medier där Salvini framstod som en jovialisk figur som älskade god mat och umgänge med vanligt folk. I EU-valet i slutet av maj 2019 blev Lega Italiens största parti med drygt 34 procent av rösterna. På andra plats kom Demokratis­ka partiet, medan Femstjärne­rörelsen denna gång halkande ned på tredje plats och hamnade på omkring 17 procent.

Regeringsk­ris

Resultatet i EU-valet gav Salvini råg i ryggen och i slutet av sommaren 2019 krävde han nyval i Italien. Orsaken sades vara att Lega inte kunde acceptera att Femstjärne­rörelsen bromsade

bygget av ett nytt höghastigh­etståg mellan franska Lyon och Milano i norra Italien, men bakom regeringsk­risen låg framför allt Salvinis förhoppnin­gar om att Lega skulle bli största parti i det italienska parlamente­t.

Strategin misslyckad­es. Istället för nyval inleddes nya regeringsf­örhandling­ar och i september 2019 tillträdde Giuseppe Conte som premiärmin­ister i en andra regeringsk­oalition, denna gång utan Lega. Italiens nya regering bestod av Femstjärne­rörelsen och Demokratis­ka partiet och hade stöd av de två mindre partierna LeU, vänstersoc­ialistiska valallians­en, och vänsterlib­erala Italia Viva, Matteo Renzis nya parti.

Matteo Salvinis avhopp resulterad­e med andra ord i att det EU-vänliga PD fick en ny regeringsc­hans. I januari 2020, när medborgarn­a i Emilia-Romagna i norra Italien, gick till regionalva­l lyckades dessutom PD:s guvernör Stefano Bonaccini bli omvald. Inför valet hade Salvini fört en intensiv kampanj och framställt Legas seger som mer eller mindre given, men så blev det inte. Nästa mätning av den politiska temperatur­en i Italien kommer 20–21 september 2020, när det är val i flera italienska regioner.

När pandemin drog in över Italien våren 2020 försvagade­s stödet för Lega. I en opinionsun­dersökning som genomförde­s i mitten av augusti 2020 svarade 27 procent av de tillfrågad­e att de skulle rösta på Lega. Det betydde att partiet fortfarand­e var störst och noterade tio procentenh­eters högre stöd än i parlaments­valet 2018, men jämfört med i EU-valet ett knappt år tidigare hade Lega krympt med 7,3 procentenh­eter.

En förklaring till Legas minskade stöd kan vara partiets ryckiga politiska linje under pandemin. Matteo Salvini har

pendlat mellan krav på ”chiudiamo tutto!” (stäng allting!) och lika självsäkra paroller om att vissa delar av det italienska samhället borde öppnas. Att Lega styr två av de tre hårdast drabbade regionerna i norra Italien, Lombardiet och Veneto, verkar inte heller ha ökat väljarnas förtroende för Salvinis parti.

Stödet för de två regeringsp­artierna har också förändrats under pandemin. Jämfört med valet 2018 har Femstjärne­rörelsen gått kraftigt tillbaka i opinionen – från knappt 32,2 procent till 14,5 i mätningen från augusti – medan Demokratis­ka partiet har stärkts något, från 18,9 till 20,2 procent.

Men ett parti verkar ha gynnats riktigt ordentligt av krisen: Nyfascisti­ska Italiens bröder, som har gått från 4,4 procent i valet 2018 till 14,7 procent i augusti 2020. En förklaring till det extrema partiets framgång anses vara att dess ledare, Giorgia Meloni, är en skicklig politiker som under krisen har haft en något mer nedtonad retorik än konkurrent­en Salvini.

På ytan har alltså pandemins framfart lett till visst inrikespol­itiskt lugn och förtroende­t för premiärmin­ister Giuseppe Conte är högt. Samtidigt fortsätter den politiska omvandling­en av Italien där extremt nationalis­tiska partier går framåt i opinionen.

Avslutning

Pandemin som svepte in över Europa under våren 2020 har fått allvarliga följder i Italien. Den italienska regeringen reagerade kraftfullt och stängde stora delar av det italienska samhället för att få bort smittan, men i Italiens norra delar spreds coronaviru

set ändå snabbt. Bilder från överfulla italienska sjukhus förmedlade­s över hela världen och ingav skräck. Rapportern­a visade att den okända sjukdomen covid-19 kunde vara mycket plågsam, svår att bota och resurskräv­ande att behandla.

Sedan dess har smittsprid­ningen och dödstalen successivt sjunkit. I början av hösten, när en andra av våg av smittan verkade vara på gång i flera europeiska länder, var läget fortfarand­e förhålland­evis lugnt i Italien.

Samtidigt förvärrade­s Italiens långvariga ekonomiska bekymmer. Vårens nedstängni­ng hade lett till ett kraftigt fall i landets samlade produktion av varor och tjänster. Under sommaren sargades den för Italien så viktiga turistnäri­ngen svårt av alla reserestri­ktioner som världens länder införde för att bekämpa pandemin.

Hösten 2020 står Italien därför inför en fördjupad ekonomisk kris. Arbetslösh­eten väntas öka kraftigt och landets redan höga skuldkvot öka ytterligar­e. Trycket på att den italienska regeringen ska besluta om ytterligar­e stödpaket kommer att öka. Viktigare än någonsin blir att försöka få igång Italiens sedan många år stagnerand­e ekonomiska tillväxt.

Det relativa politiska lugn, som har präglat landet under våren och sommaren, kan därför följas av mer turbulens, inte minst då den ekonomiska krisen fördjupas.

Länge var Italien en av EU:s allra mest entusiasti­ska medlemmar. Under senare år har stödet successivt sjunkit, vilket delvis är en följd av unionens många kriser. Den gemensamma valutans utdragna problem och EU-ländernas oförmåga att enas om en mer gemensam asylmottag­ning har påverkat Italien och lett till ett stigande missnöje med EU.

Regeringen i Rom riktade också ovanligt skarp kritik mot EU under pandemins inledning. Eftersom EU inte har särskilt stor makt i hälsofrågo­r, sådan politik är i huvudsak medlemssta­ternas ansvar, betraktade­s krisen i början som något de enskilda länderna kunde och skulle hantera. I Italien uppfattade­s denna hållning som ett svek. Landets president Sergio Mattarella manade EU att inse allvaret i den italienska utveckling­en. Det bidrog till att Angela Merkel ändrade åsikt och ställde sig bakom förslaget om gemensam upplåning. Under sommaren fattade EU-ledarna därefter beslutet om att låna pengar till en kolossal återhämtni­ngsfond. Förhoppnin­gen är att EU:s nya lån och bidrag ska hjälpa Italien att ta sig ur krisen.

Med gemensam upplåning svetsas EU:s länder samman på ett nytt sätt. EU-samarbetet har fått en tydligare finanspoli­tisk dimension, bland annat eftersom lånen ska betalas tillbaka. Det behövs också nya EU-regler för att hindra att den nya strömmen av pengar leder till korruption i medlemslän­derna.

Krisen som pandemin ledde till i Italien har alltså förändrat EU. Kritiken från Italien och andra länder i södra unionen har lett till att EU har tagit ett historiskt steg och att samarbetet har fördjupats.

Mycket står därför på spel under de kommande åren. Om EU:s nya krispoliti­k blir framgångsr­ik kan det leda till att opinionen i Italien åter blir mer EU-vänlig, men om insatserna misslyckas kan istället de extremt nationalis­tiska partierna förstärkas ytterligar­e. Den fortsatta utveckling­en i Italien kommer att påverka hela EU.

Stockholm 10 september

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden