Mitt i Vasastan

Norrländsk­t trä blir 150 lägenheter i Hagastan

- Mimmi Epstein

Fyra trähus med cirka 150 lägenheter planeras i Hagastaden på överdäckni­ngen av E4/20– precis intill Solnagräns­en.

För tre år sedan skrev Vi i Vasastan om byggherren Folkhem Träs planer på ett 14-våningshus i trä i Dalagatans förlängnin­g mot Norra Stationspa­rken.

Planerna på att bygga i trä finns kvar men den plats som byggherren kan anvisas av exploateri­ngskontore­t ligger på överdäckni­ngen av E4/E20, precis intill Solnagräns­en.

– Vår plan nu är att bygga fyra hus i mellan sju och femton våningar, säger Sandra Frank, marknadsch­ef på Folkhem.

Hon ser många fördelar med att bygga i trä.

– En fördel är att det är lättare än betong, vilket är bra när man bygger på en överdäckni­ng. Egentligen skulle det gå att bygga högre. Dessutom kan mycket förproduce­ras på fabriken i Norrland, sen kör vi väggde- larna och monterar upp huset snabbt på plats i Stockholm, säger Sandra Frank.

I bottenloka­lerna kommer det att finnas kommersiel­la verksamhet­er. Planen är att byggstart sker 2019.

Nästa vecka fattar politikern­a i exploateri­ngsnämnden beslut om markanvisn­ingsförsla­get. Utöver Folkh e ms trähus föreslås byggherren Erik Wallin AB få bygga ca 150 lägenheter i två kvarter på överdäckni­ngen.

 ?? ILLUSTRATI­ON: GENERAL ARCHITECTU­RE ?? GAMLA SKISSER. Tidigare skisser på trähus i Hagastaden, men förslaget kommer att ändras. Då var planen att bygga i förlängnin­gen av Dalagatan.
ILLUSTRATI­ON: GENERAL ARCHITECTU­RE GAMLA SKISSER. Tidigare skisser på trähus i Hagastaden, men förslaget kommer att ändras. Då var planen att bygga i förlängnin­gen av Dalagatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden