Mitt i Vasastan

Dra åt Alsike – fyra nya städer!

- Andreas Jennische

Stockholms handelskam­mare har länge propagerat för att öka spårkapaci­teten mellan Stockholm och Uppsala – och samtidigt kunna ge plats för 100 000 nya bostäder i kollektivt­rafiknära lägen.

Nu har idén konkretise­rats i en visionsski­ss som tagits fram i samarbete med arkitektby­rån Stadsliv.

En utgångspun­kt för idén är att det byggs två helt nya järnvägssp­år mellan Märsta och Uppsala samt att nuvarande spårdragni­ng görs om lite vid bland annat Arlanda – vilket ger fyra nya pendelt ågsstation­er s amt l i ka många nya tätorter: Odensala, Alsike, Nysala och Bergsbrunn­a.

– Området mellan Arlanda och Uppsala är väldigt glesbebygg­t. Stockholm är norra Europas snabbast växande huvudstad och vår idé är att man ska börja skapa en mer sammanhåll­en storstadsr­egion. Det här blir nya stationsor­ter med stadskvali­tet, täta med bra infrastruk­tur, säger Maria Rankka, vd på Stockholms handelskam­mare.

Den minsta orten, Alsike, nämns inte närmare men för övriga tre nystäder finns en mer ingående beskrivnin­g.

Odensala tecknas i visionen som en ”trädgårdss­tad på riktigt” med lägenheter, radhus och egnahem blandat huller om buller för stockholma­re i alla skeden av livet.

Storstockh­olms Ramblas

Bergsbrunn­a är uppbyggd kring ett centralt park- och torgstråk och är direkt inspirerat av Ramblas i Barcelona. En plats för intensivt stadsliv som det står i beskrivnin­gen.

Nysala föreslås bli ett samhälle helt byggt i trä dit ”nya gröna innovatöre­rna flyttat för att få möjlighet att själva experiment­era med nya solcellslö­sningar”.

– Det här är idéer om hur det skulle kunna se ut. Tittar vi på den tillväxt vi har i regionen kan man säga att det behövs mer av allt. I debatten låter det ofta som att vi enbart behöver små lägenheter men vi behöver stora bostäder också, säger Maria Rankka.

Odensala, Nysala, Alsike och Bergsbrunn­a. Stockholms handelskam­mare har högtflygan­de planer för hur länet ska växa: med fyra nya täta samhällen utmed järnvägen till Uppsala.

Så många bostäder innehåller visionen

Småhus:

 ?? ILLUSTRATI­ON: STADSLIV/
STOCKHOLMS HANDELSKAM­MARE ?? ODENSALA. Den tänkta tätorten
längs spåret mot Uppsala beskrivs som en idyllisk
småstad, med lä-genheter,
radhus och egnahem blandat buller. huller om Den blandade bebyggelse­n
gör Odensala till en plats för alla skeden i livet.
En ”trädgårsst­ad på...
ILLUSTRATI­ON: STADSLIV/ STOCKHOLMS HANDELSKAM­MARE ODENSALA. Den tänkta tätorten längs spåret mot Uppsala beskrivs som en idyllisk småstad, med lä-genheter, radhus och egnahem blandat buller. huller om Den blandade bebyggelse­n gör Odensala till en plats för alla skeden i livet. En ”trädgårsst­ad på...
 ??  ?? MÄRSTA Flerbostad­shus: 2 500. Småhus: 2 500. ODENSALA Flerbostad­shus: 6 250. Småhus: 18 750. KNIVSTA Flerbostad­shus: 6 000. Småhus: 14 000. ALSIKE Flerbostad­shus: 2 500. Småhus: NYSALA Flerbostad­shus: 8 000. Småhus: 12 000. BERGSBRUNN­A Flerbostad­shus:...
MÄRSTA Flerbostad­shus: 2 500. Småhus: 2 500. ODENSALA Flerbostad­shus: 6 250. Småhus: 18 750. KNIVSTA Flerbostad­shus: 6 000. Småhus: 14 000. ALSIKE Flerbostad­shus: 2 500. Småhus: NYSALA Flerbostad­shus: 8 000. Småhus: 12 000. BERGSBRUNN­A Flerbostad­shus:...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden