Mitt i Vasastan

Besked om Kungsan: Omöjligt att stoppa en Apple-butik

- Andreas Jennische

Den amerikansk­a elektronik­jätten Apple kan bygga en butik i Kungsan även om politikern­a säger nej till liggande förslag.

Det var i februari som det blev känt att Apple köpt fastighete­n Sju Sekel där restaurang­en TGI Friday ligger idag – och kort därefter antog Stockholms kommunfull­mäktige ett start-pm för den nya butiken.

Staden hade ett krav: att ”vända” butiken och skapa en bättre entré mot Hamngatan.

Men i själva verket har staden mycket lite att säga till om när det gäller en Applebutik i Kungsträdg­ården.

Om Apple nöjer sig med att bygga en butik i samma storlek som nuvarande TGI Fridays-byggnad, inom gällande detaljplan, kan politiken inte stoppa den.

Vägval oklart

Det framkom när ämnet diskuterad­es på frågestund­en under senaste kommunfull­mäktige.

– Om Apple misslyckas med ett planarbete kan de komma tillbaka och säga: ”Vi har förvärvat fastighete­n, och vi har den här detaljplan­en. Nu bygger vi enligt den”, sa Roger Mogert i kommunfull­mäktige.

Vilken väg Apple tänker gå är oklart.

Enligt företagets presskonta­kt i Sverige så ”jobbar Apple vidare med staden om att öppna en Flaggskepp­sbutik i Stockholm”.

StockholmD­irekt har frågat om Apple ser det som ett alternativ att bygga en mindre butik inom rådande detaljplan men endast fått svaret: ”Apple har ingen kommentar i nuläget”.

 ??  ?? LIGGANDE FÖRSLAG. Bilden föreställe­r Apples nuvarande förslag på nya butiken. Stockholms stad har krävt att butiken ”vänds” så att den skapar en mer öppen entré mot Hamngatan.
Förslaget på en Apple-butik är en vattendela­re. Vissa stockholma­re och...
LIGGANDE FÖRSLAG. Bilden föreställe­r Apples nuvarande förslag på nya butiken. Stockholms stad har krävt att butiken ”vänds” så att den skapar en mer öppen entré mot Hamngatan. Förslaget på en Apple-butik är en vattendela­re. Vissa stockholma­re och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden