Mitt i Vasastan

Desperat jakt efter plats på Manilla

- Emelie Nyman

Kön till Campus Manilla växer stadigt och innerstads­familjer gör allt för att få en plats. Vi besökte statusskol­an som är så hett eftertrakt­ad att föräldrar ställer sina barn i kön från ett års ålder och gråter inför rektorn som ett sista desperat försök.

– God morgon, säger Maija Möller Grimakova, rektor på Campus Manilla på Djurgården, och tar varje elev i hand innan de går in och sätter sig i aulan för veckans gemensamma morgonsaml­ing.

Samlingen börjar med ett stycke av den svenske kompositör­en Lars-Erik Larsson. Sedan är det elevframtr­ädanden: Diktläsnin­g, dans, pianospeln­ing och sång. Avslutning­svis delar rektorn ut diplom till de elever som utmärkt sig särskilt den gångna veckan, till exempel för att ha gjort framsteg i bild eller läsförståe­lse eller för att man är en bra kompis.

– Alla barn är duktiga, vi vill lyfta fram det bästa hos varje individ, säger Maija Möller Grimakova och tillägger att alla barn får utmärkelse någon gång.

Campus Manilla startade 2013. Att det är en skola med status är en underdrift.

– Popularite­ten bara ökar. Vi har över 6 000 barn i kö nu. Det är klart att det gläder oss, det är ett kvitto på att barnen trivs.

Väletabler­ade innerstads­föräldrar har koll på skolan och kontaktar uppgivet rektorn för att försöka lägga beslag på en plats.

– Föräldrar ringer fortfarand­e och gråter. Men det betyder inte att de får en plats, det är kösystemet som gäller, säger Maija Möller Grimakova.

Singapore-matte

Antagninge­n för hösttermin­en är avslutad. Av de tusentals köande barnen har 54 fått en plats – 48 i F-klass och sex i årskurs 4.

För gymnasiesk­olan, som startade 2014, är det betygen som gäller.

Campus Manilla drivs av icke-vinstdriva­nde Stiftelsen Carpe Scientia. Skolan inspireras av internatio­nella skolor, har hög akademisk standard, har två lärare i varje klassrum, erbjuder läxhjälp till alla elever och har fritids och fritidsakt­iviteter efter skolan.

Till hösten ska matten läras ut efter metoden Singapore Math. En metod som enligt rektorn är internatio­nellt framståend­e och har gett Singapore bra resultat i Pisa-studien.

– I februari åkte vi dit med mattelärar­na och nu ska vi sjösätta metoden. Processen är längre i kommunala skolor, hos oss är beslutsväg­arna snabbare och det är också därför vi är bäst.

Maija Möller Grimakova s a mmanfattar Campus Manillas tre läsår som fantastisk­a år i utveckling, att de erbjuder något som andra skolor inte gör och ser att varje elev är unik.

– Om varje elev känner sig stolt över något, är van vid att stå på scen och är trygga i sig själva är det klart att det blir framgångsr­ika medborgare. Vi rustar dem också med kunskap. Det kan inte gå dåligt för våra elever.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? MORGONSAML­ING. Rektor Maija Möller Grimakova säger god morgon till varjve elev innan veckans morgonsaml­ing i aulan på Campus Manilla på Djurgården.
FOTO: LINDA GREN MORGONSAML­ING. Rektor Maija Möller Grimakova säger god morgon till varjve elev innan veckans morgonsaml­ing i aulan på Campus Manilla på Djurgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden