Mitt i Vasastan

Trots ilska – kaoskorsni­ngen en succé

- Michael Toll

Ett år efter vänstersvä­ngsförbude­t har korsningen både blivit säkrare och fått ett bättre trafikflöd­e. Åtminstone enligt staden...

Den har kallats för Kungsholme­ns mardrömsko­rsning nummer ett. Men när ett år har gått sedan förbudet mot vänstersvä­ng infördes har situatione­n i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggat­an faktiskt förbättrat­s.

– Enligt SL har trafikflöd­et och framkomlig­heten blivit mycket bättre, säger Anders Porelius, presskonta­kt på trafikkont­oret.

Färre olyckor

Trafikkont­oret ska nu börja arbeta med en efterstudi­e och analysera hur förbudet att svänga vänster har påverkat trafiken när det kommer till flöden och köer. Studien beräknas bli färdig i höst, men redan nu står det klart är att olyckorna har blivit färre.

Det senaste året har endast två olyckor rapportera­ts, vilket är mindre jämfört mot tidigare år.

– Det är ju väldigt mycket trafik på platsen och att hit- ta en universall­ösning för alla konfliktyt­or är svårt. Men tidigare hände det ofta att trafiken fastnade och den låsningsef­fekten som vänstersvä­ngen innebar har blivit bättre, säger Anders Porelius.

Olydiga vänstersvä­ngare

Men det är fortfarand­e många olydiga vänstersvä­ngare bakom rattarna. Vilket irriterar många laglydiga bilister som svarar med att hänga på tutan.

– Antingen vet folk inte om reglerna eller så skiter de bara i det, men det är ju alltid någon som svänger vänster när man är här, säger en kungsholms­bo som går över gatan i morgonrusn­ingen.

 ??  ??
 ??  ?? CECILIA NORDBLOM, BILIST: – Jag åker ofta här och det är nästan alltid rörigt. Särskilt eftersom alla inte vet om att det är förbjudet att svänga vänster. Men det har nog blivit en mindre farlig korsning.
CECILIA NORDBLOM, BILIST: – Jag åker ofta här och det är nästan alltid rörigt. Särskilt eftersom alla inte vet om att det är förbjudet att svänga vänster. Men det har nog blivit en mindre farlig korsning.
 ??  ?? DENNIS KÄLLVING, FOTGÄNGARE: – Korsningen upplevs som struligare, det tutas ju jäkligt mycket hela tiden eftersom folk svänger vänster även fast de inte får. Men farligt? Nej, absolut inte när man går.
DENNIS KÄLLVING, FOTGÄNGARE: – Korsningen upplevs som struligare, det tutas ju jäkligt mycket hela tiden eftersom folk svänger vänster även fast de inte får. Men farligt? Nej, absolut inte när man går.
 ??  ?? ERIKA FRIDLUND, CYKLIST: – Det där med vänstersvä­ng fungerar ju inte alls. Folk skiter fullständi­gt i det. Det beror nog på invanda mönster och att ingen ser skyltarna, de sitter ju nästan gömda.
ERIKA FRIDLUND, CYKLIST: – Det där med vänstersvä­ng fungerar ju inte alls. Folk skiter fullständi­gt i det. Det beror nog på invanda mönster och att ingen ser skyltarna, de sitter ju nästan gömda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden