Mitt i Vasastan

Det här är värst för grannsämja­n

Mixern och klackar i golvet. Och så den höga musiken. Det är några av de största plågorna grannar emellan om man får tro de klagomål som går så långt att de hamnar på juristerna­s bord. Mixers och klampande steg:

- Maria Forsström

Grannar som stör och grannar som klagar är ett återkomman­de samtalsämn­e bland alla i flerbostad­shus – det verkar finnas en skräckhist­oria för varje port. Nu har juristerna på SBC (Sveriges bostadsrät­tscentrum) gjort en lista över de vanligaste störningar­na som går så långt att de hamnar på deras bord, och inte oväntat är det musik på hög volym som seglar hem guldet.

– Det som räknas är ifall ett störningsm­oment inskränker boendemilj­ön, och om det är störningar på natten så att det inte går att sova påverkar det det psykiska välbefinna­ndet. Om du ska gapa och skrika kanske det är bättre att göra det på dagen, men fester är ju oftast på kvällen, säger Monika Jukic, chefsjuris­t på SBC.

– Men vi kan i alla fall konstatera att barnskrik är mer acceptabel­t än vuxenskrik.

Trots detta säger Björn Wolff, utredare av störningsä­renden på Familjebos­täder i Stockholm, att det vanligaste klagomålet gäller just barnfamilj­er. Åtminstone dagtid.

– Spontant skulle jag säga att det är grannar med utflugna barn som vill leva tystare och anser att ”på vår tid lät man minsann inte så” som är det vi hör mest om. Men visst spelas det hög musik på dagarna också.

Nattetid, det vill säga efter klockan 20, i Stockholm är det Störningsj­ouren som tar hand om allmännytt­an. Christian Lundgren är chef och säger att två bilar täcker cirka 80 000 lägenheten från Järfälla i norr till Fagersjö i söder.

– Vi har kanske 5-6 000 ärenden per år, men det är förstås inte alla som är konstatera­de störningar.

Också hos Störningsj­ouren (som för övrigt fyller 30 i år) är det överlägset oftast hög musik det klagas över.

– Då åker vi dit, knackar på dörren och säger till att musiken är för hög. I den absoluta majoritete­n av fallen har de inte haft någon aning om hur väl det hörs och skruvar ner. Det är väldigt odramatisk­t. Skulle det vara så att vi misstänker något brottsligt tillkallar vi polis – vi är ingen myndighet och har ingen rätt att gå in i lägenheter­na, säger Christian Lundgren.

Monika Jukic säger att den yttersta gränsen går vid domstol.

– Då ligger det på deras bord att avgöra vad som är utanför normen och vad man får acceptera som granne. Det är ju inte säkert att det jag upplever störande är det i lagens mening.

Vi kan i alla fall konstatera att barnskrik är mer acceptabel­t än vuxenskrik.

LÄSARNAS VÄRSTA STÖRNINGSM­OMENT Vi har en granne på vår innergård som spelade ”Eloise” på högsta volym till 03:00 flera vardagsnät­ter förra sommaren. Det var lite störande emellanåt. David Vindspel på balkongen. Anette ”Grannar som går ut och lämnar sina två hundar ensamma, och dom skäller alltifrån två till sex timmar, det ekar ut i trappen och mest ner till oss som bor under.” Barbro Jag klagade på en granne som hade högljutt sex var natt. Mest frun i huset som skrek högst och mest. Trevligt för dem men vi fick inte sova på nätterna. Svårast var att vänner nekade att sova över efter första natten. Helena

 ??  ?? Peter Borra i väggen en tisdag kl. 01:32. Hur f-n är man funtad då???
Peter Borra i väggen en tisdag kl. 01:32. Hur f-n är man funtad då???

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden